Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cloud showstopper (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 17 maart 2011 07:59 uur

Mijn vorige column stond in het teken van voorjaarsoptimisme. Europese overheden die netwerkbedrijven beginnen te ondersteunen, een goed bezochte Cebit en veel internationale persaandacht voor de daar gepresenteerde innovaties stemden mij positief.

Dat gevoel duurde helaas niet lang en dat komt door een artikel in de Duitse krant Das Handelsblatt over de mogelijkheden die Cloud biedt aan met name kleinere ondernemingen. Dit type bedrijven – bij ons vaak voorzien van het label MKB – vormt in bijna alle westerse landen de grootste groep ondernemingen. Bijna alle hosters weten ook dat er geen sprake is van één type onderneming, maar van een enorme diversiteit.

Dat is natuurlijk in Duitsland niet veel anders en vanuit die invalshoek was het krantenartikel ook geschreven. Cloud voldoet op papier aan belangrijke eisen van menig MKB’er, het moet niet te duur en bij voorkeur onderhoudsvriendelijk zijn. Saas lijkt daar direct aan te voldoen, maar ook andere cloud diensten – en dan met name Iaas – liggen voor de hand.

De krant constateert in Duitsland een aanzienlijke terughoudendheid bij MKB’ers rond het thema Cloud. Anders gezegd men blijft liever de traditionele diensten gebruiken dan dat de overstap wordt gemaakt. Die houding komt mij bekend voor, MKB’ers zijn zelden early adopters. Er werd echter ook iets genoemd dat nieuw voor me was.

De krant citeert een Duitse IT jurist die de huidige problemen van Cloud nog eens opsomt. De fysieke locatie van de data staat daarbij op de eerste plaats. Dat is ook de reden waarom in Europa voor in ieder geval overheidsdiensten een publieke cloud sterk wordt afgeraden. Een private cloud is de slimme oplossing voor dat probleem. Wat mij echter niet bekend was, is dat in Duitsland de “hostingklant” wettelijk verplicht is bij zijn hoster te controleren of die zich houdt aan de geldende veiligheidsvoorschriften.

Ik heb die opmerking twee Nederlandse juristen voorgelegd en zij wezen op de hier gangbare audits. Dat antwoord heb ik weer een Duitse jurist voorgelegd. Hij herkende het maar gaf aan dat het Duitse recht op dit vlak net iets anders is.

Voor cloud diensten is er in Duitsland op dit moment nog te weinig ervaring met het laten uitvoeren van controles die door iedereen begrepen en vooral geaccepteerd worden. Gevolg is dat ondernemers die cloud diensten afnemen probleem kunnen krijgen met de auditors van hun eigen klanten, maar bijvoorbeeld ook met de eigen verzekeringsmaatschappij. Hier lijkt derhalve een klassiek kip-ei probleem te ontstaan. En dat is onder de streep natuurlijk een flinke showstopper voor een gezonde uitrol van cloud diensten.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.