Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Greenpeace: datacenter Apple is alles behalve ‘groen’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 27 april 2011 08:07 uur

Apple heeft met het nieuwe iData Center, dat deze lente waarschijnlijk in de Amerikaanse staat North Carolina wordt geopend, één van de grootste en meest vervuilende datacenters. Dat beweert althans Greenpeace in het rapport ‘How dirty is your data?’.

In het onderzoek is gekeken naar hoeveel procent van de energie waar de datacenters van enkele grote internetbedrijven op draaien, daadwerkelijk ‘groen’ is.

Volgens de milieuorganisatie zal het nieuwe datacenter van Apple ongeveer 100 megawatt (MW) aan energie gaan verbruiken. Dat zou evenveel zijn als het verbruik van 80.000 Amerikaanse huishoudens.

Amper 5% van die energie voor het datacenter wordt verkregen uit milieuvriendelijke bronnen, zo stelt Greenpeace. En 95% van de energie voor het datacenter zou afkomstig zijn van kolen- en kerncentrales.

Clean Energy Index
Google en Yahoo doen het wat groene energie betreft beter, vindt Greenpeace. Apple scoort heel laag op de zogeheten Clean Energy Index, een door Greenpeace bedachte benchmark dat de energiefootprint van cloudproviders en hun datacenters uitdrukt. Apple scoort in die index een magere 6,7%.

HP en Facebook doen het met respectievelijk 9,9% en 13,8% iets beter. Maar Google (36,4%) en Yahoo (55,9%) denken bij het inkopen van energie het meeste aan het milieu, aldus de belangenorganisatie.

Volgens Greenpeace bestaat er nog niet zoiets als de Clean Energy Index omdat bedrijven niet willen meewerken aan het verschaffen van benodigde informatie over de hoeveelheid en het soort energie dat ze verbruiken. Onlangs toonde ISPam.nl ook al aan dat maar weinig datacenterbedrijven bereid zijn te melden hoeveel ze jaarlijks aan energiekosten kwijt zijn.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.