Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN kondigt vernieuwingen DRS5 aan

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 28 april 2011 08:08 uur

Het domeinregistratiesysteem van de SIDN waar registrars mee werken, beter bekend als DRS5, krijgt volgende maand een update. Dankzij de wijzigingen wordt het verhuizen van domeinen makkelijker.

De SIDN heeft de wijzigingen woensdag in een mailing aangekondigd. De vernieuwingen zijn tot stand gekomen na de evaluatie van het huidige DRS5-systeem dat sinds half februari 2010 in gebruik is.

Eén van de belangrijkste wijzigingen in DRS5 omvat de procedure na het indienen van een verhuisaanvraag. Nu geldt er nog een wachtperiode van vijf dagen zodat de betrokken registrars de tijd krijgen om de verhuizing te accorderen of te annuleren. “In de nieuwe situatie vervalt deze wachtperiode en wordt de verhuizing direct doorgevoerd nadat de aanvraag is ingediend via de web- of EPP-interface van DRS5”, aldus de SIDN.

De .nl-registry waarschuwt er echter wel voor dat nameservers hierdoor sneller dienen te worden aangepast. “Veel verkrijgende registrars gebruiken de wachtperiode van vijf dagen voor het inrichten van de nameservers voor de betreffende domeinnaam. Door het vervallen van de wachtperiode is het van belang dat de nameservers zijn ingericht alvorens de verhuizing wordt ingediend in DRS5, om te voorkomen dat diensten als website en e-mail tijdelijk niet beschikbaar zijn.”

Verder wordt het voor registrars mogelijk om het token, dat gebruikt wordt voor het verhuizen van een domeinnaam, bij incidenten te resetten. Dit kan volgens de SIDN handig zijn als bijvoorbeeld het token per abuis aan de verkeerde persoon is verstrekt.

De vernieuwingen zijn vanaf 3 mei in de registrartestomgeving (RTO) te gebruiken en zullen vanaf 17 mei operationeel zijn.

Martijn Groenleer, 28 april 2011 8:46 am

Om eerlijk te zijn snap ik de opmerking over het veranderen van de nameservers niet.

Bij het inschieten van een transfer (web of epp) kan je namelijk geen nieuwe nameservers opgeven. Het wijzigen hiervan kan pas nadat je een melding hebt gehad dat het domein onder je beheer staat.
En of dit nu direct is, of na een wachttijd van 5 dagen maakt geen verschil.
Er zijn situaties bedenkbaar waarbij de houder zelf zorg draagt voor nameservers. Dan slaat de opmerking al helemaal nergens op.

Wel van belang is dat de nameservers ingericht zijn voordat ze toegewezen worden, maar dat was toch al zo.

Resteert alleen nog dat latende providers, uit goed fatsoen, nog 2 weken secondary zouden moeten draaien. Met de komst van EPP zijn veel providers hier mee gestopt. Met als resultaat dat na een transfer partijen tijdelijk zonder website zitten.
De transfer mag dan wel bevestigd zijn, de nameserver wijziging vindt pas plaats samen met de zonefile update.
En nameservers zonder zone geven zeker geen records terug.

Mark, 28 april 2011 11:42 am

@Martijn Groenleer: het probleem zal daarbij worden dat de ene partij hier een geautomatiseerd systeem voor heeft en de ander het gelijk doet na de melding omdat het niet geautomatiseerd is. Een belangrijke optie in de vriendelijkheid van het systeem zou de optie zijn om gelijk aan te kunnen geven welke nieuwe naamservers gebruikt moeten worden. Voor partijen die het geautomatiseerd hebben kan de zone aangemaakt zijn voor het verhuisverzoek wordt ingediend of binnen een minuut daarna. Dat is voor een soepele overgang waarschijnlijk het beste.

Tot slot heb ik nog niet gekeken naar de voorwaarden voor een token reset, ik hoop dat hier weinig voorwaarden aangesteld zullen worden en dat dit op termijn ook via EPP kan (dan kan de klant dat zelf doen als die het nodig acht ivm vertrekkende medewerkers of datalekken).

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.