Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verklaring voor prijsverhogingen datacentra

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 23 augustus 2006 17:43 uur

Gisteren stuurde Flexservers een persbericht uit waarin het waarschuwde voor de dreiging die datacentra zijn voor de hostingbranche. Volgens Flexservers zou de concurrentiepositie van de Nederlandse hostingbranche onder druk komen te staan door enorme prijsstijgingen, van 60% tot 200%, die de verschillende datacentra hebben doorgevoerd.

Volgens de datacentra hebben de exorbitante prijsstijgingen te maken met energieschaarste. Energieleveranciers zouden geen extra stroom meer kunnen of willen leveren, die nodig is om de datacentra, die op het moment vrijwel allemaal half leeg staan, te vullen.

Flexservers daarentegen doet dit af als onzin en geeft de internethype de schuld, waarbij datacentra als paddenstoelen uit de grond kwamen, waarbij dit voornamelijk werd gefinancierd met vreemd vermogen. Echter waren kredieten en andere vormen van financiering, geen enkel probleem destijds. Deze last gecombineerd met een compleet verkeerde inschatting van de toekomst zou de datacentra nu dwingen om de investeringen te kunnen doen om de datacentra bij de tijd te houden, die niet met vreemd vermogen kunnen worden gefinancierd en zodoende mag de hostingbranche daarvoor opdraaien.

De mededeling die Flexservers deed kwam overeen met het verhaal van moreDatacenters, die ik vorige week heb gebeld en aangaven dat naar hun idee het geen enkel probleem hoeft te zijn om 96 Ampere per m² te kunnen leveren. Anderzijds zijn er continu geruchten en geven ook de datacentra aan dat de energieleveranciers niet meer stroom kunnen leveren.

Om nu voor eens en voor altijd duidelijkheid te krijgen of er echt een stroomtekort is, heb ik vanmorgen met Nuon Groot zakelijk gebeld om te vragen of ik 100 Megawatt zou kunnen afnemen in Amsterdam. Hierbij werd aangegeven dat het in principe geen probleem moet zijn, zolang de netbeheerder het op locatie kan krijgen. Zodoende heb ik gebeld met Continuon, die het stroomnetwerk in Amsterdam beheert. Daar kreeg ik de zelfde melding, dat zolang het opgewekt kan worden, het vrijwel overal leverbaar is.

Resumerend, lijkt het er op dat de datacentra in Amsterdam weldegelijk stroom kunnen afnemen bij in iedergeval één energieleverancier. Dus het lijkt er op dat het geen kwestie van de stroomleveranciers is, maar eerder een kwestie van de capaciteit van de UPS-en, generatoren en HVAC systemen (koeling). Om die capaciteit uit te breiden zijn flinke investeringen nodig, wat precies in lijn is met het persbericht van Flexservers.

meneer, 23 augustus 2006 7:26 pm

Veel datacenters zijn gebouwd op 600 - tot 800 Watt per vierkante meter stroomverbruik. Door de stijging van het stroomverbruik verliezen veel datacenters veel ruimte die ze niet meer kunnen factureren. Daarmee samenhangend is er tegen te lage tarieven verkocht. Een datacenter kan dus nooit zijn "hoge" investeringen terugverdienen en moet dus de prijzen wel verhogen. Mijn advies is zoek een datacenter met veel vermogen op het vlak van stroom en slik de prijsverhoging immers als je nu kiest voor een budgetdatacenter kom je over een jaar weer met deze problemen in aanraking

Frank, 24 augustus 2006 8:50 am

Heb je zowel Nuon als Continuon gevraagd wat het kost om die 100MW tot bij je datacenter te krijgen? En wat dat 5 jaar geleden zou gekost hebben om 10MW tot bij je datacenter te krijgen?

Arjan Bijnen, 24 augustus 2006 12:37 pm

De steiging van de prijzen is een beetje onzin naar mijn mening. Vrijwel iedereen weet dat wanneer je een grootverbruiker bent, je stroom vooraf goedkooper kan inkopen. Het gaat hierbij niet over een gebruik van enkele kilowatt maar enkele megawatts per maand.

WeDare heeft schijnbaar alle kosten etc. goed ingecalculeerd. Tot op heden hebben we vanuit die richting nog geen prijssteiging te horen gekregen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.