Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Onrust na forse prijsverhogingen in TelecityRedbus

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 25 augustus 2006 13:45 uur

Het persbericht over de prijsstijgingen in datacentra van Flexservers, heeft redelijk wat teweeg gebracht en zodoende komt Webwereld vandaag met een nieuwsbericht dat dat Redbus onrust zou zaaien in hostingland met forse prijsverhogingen.

Diverse klanten van TelecityRedbus hebben gehoord dat er forse prijsverhogingen aankomen van 40 tot 60 procent. Volgens TelecityRedbus klopt er helemaal niks van, en is er zelfs geen sprake van prijsverhogingen, zo stelt Jeroen Schlosser, manager operations.

Onze prijzen liggen zelfs nog onder het niveau van 2000. Toen was er een overschot. De afgelopen tijd begint datacenterruimte schaars te worden, dat zien we in de prijs terug. Nog steeds zijn we nog niet terug op het prijsniveau van begin 2000. Wel heeft de stroombehoefte van servers een hele grote groei doorgemaakt. Een rack vraagt tegenwoordig soms wel 6000 Watt, waar dat vroeger nog 1000 Watt was. Veel providers hebben het energiecomponent niet meegenomen in hun prijzen en snijden zich dus nu in de vingers.

Aldus TelecityRedbus manager operation, Jeroen Schlosser tegenover Webwereld.

Volgens TelecityRedbus komt de vermeende prijsverhoging door de hogere stroomkosten, waarbij een hoger stroomverbruik doorberekent wordt aan de klant, stelt Schlosser.

Een aantal grote klanten van TelecityRedbus geven tegenover Webwereld aan dat er weldgelijk een flinke prijsverhoging is aangezegd:

Flexservers, directeur Arno Vis, welke inkopen via True:

Wij hebben al een prijsverhoging van ruim 100 procent aangezegd gekregen. Dit is natuurlijk absurd. We onderzoeken de mogelijkheden om een eigen datacenter op te zetten voor onszelf.

IS Interned Services, commercieel directeur Laurens Lijding:

Ook wij zijn genoodzaakt de prijzen te verhogen. Dit zal evenwel niet per direct zijn, maar vanaf volgend jaar in de prijzen worden verwerkt.

Proserve, directeur Gerben van der Veen:

In ons geval is het een prijsstijging van 40 procent. Daar zijn we op z’n zachts gezegd niet blij mee. We zullen onze prijzen niet meteen verhogen. Het duurt nog wel een jaar voordat de eindgebruikers het in de portemonnee gaan voelen.

De meeste rack/colocatie-verkopers zijn helaas wel genoodzaakt om de prijsverhogingen direct door te berekenen. Zodoende bedoelde Gerben van der Veen dat de daadwerkelijke eindgebruikers, dus de mkb-bedrijven en de webhostingafnemers, de prijsverhoging pas volgende jaar zullen voelen, zo liet hij mij zojuist per e-mail weten.

Het feit dat de prijzen omhoog gaan is op zich te begrijpen, voor elke watt die verstookt wordt, is nog één watt nodig om weer te koelen en daarnaast is er maar een beperkte koelcapaciteit in een datacentrum aanwezig. Dus met de huidige energieconsumptie per vierkante meter raakt een datacentrum niet vol en heeft het direct inkomstenderving. Daarnaast kost extra energieconsumptie het datacentrum ook weer geld, dus is het logisch dat ze dat willen doorberekenen.

Daarnaast kondigde de de directeur Mike Tobin van TelecityRedbus als reactie op de fusie van Telecity en Redbus, een jaar geleden al aan dat de prijzen flink zouden gaan stijgen

Tot nu toe is er door de onbalans tussen vraag en aanbod sprake geweest van niet vol te houden lage prijzen voor hosting van serversystemen. Dat draait bij nu er minder spelers zijn. Dat is op termijn ook goed voor klanten: zij zijn definitief verzekerd van ons voortbestaan.

Aldus Mike Tobin op 11 november 2005 tegenover Computable.

Anderzijds is het natuurlijk vreemd dat er ineens prijsstijgingen komen van 40 tot 100 procent, zoals deze genoemd zijn tegenover Webwereld. Helemaal nieuw is het niet, van verschillende ISP’s heb ik eind vorig jaar al vernomen dat er prijzen gingen stijgen. Daarnaast zie je colocatie van 10 euro per maand, wat vorig jaar nog normaal was, nog nauwelijks meer.

Tegenover Webwereld gaat Tobin ook in op het stroomtekort dat zou bestaan, volgens Tobin is TelecityRedbus 3, de laatste plek waar ze stroomtekort hebben. Echter is op die locatie wel een stroomplafond per vierkante meter ingesteld, wat weer zou bevestigen dat er een stroomtekort is. Ik denk dat dit klopt, in de zin van dat er te weinig UPS-, generator- en koelcapaciteit is om meer stroom te leveren, zonder concessies aan de infrastructuur te doen.

In ieder geval is hier het laatste niet over gezegd. Ik ben zelf van plan om in alle rust de situatie te bekijken en met alle betrokkenen te spreken en kijken of ik mij nog verder met de kwestie ga bemoeien, gezien er veel (kleine) ISP’s ernstig gedupeerd kunnen raken door deze forse prijsstijgingen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.