Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

“BIPT moet ingrijpen om machtsmisbruik Belgacom te stoppen”

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 30 juli 2008 08:15 uur

Alweer ruim een maand geleden werd bekend dat Belgacom de prijs voor een kale telefoonlijn met 45 procent gaat verhogen. Gezien de telefoonlijn de lastmile is die abonnees van alternatieve ADSL-aanbieders gebruiken, is dat gewoon een keiharde vorm van mono/duopolistisch machtsmisbruik.

Opmerkelijk is dat de Belgische vereniging van Telekom en Internet Klanten (Tik vzw) zich daar feitelijk niet over heeft uitgelaten en zich niet tegen dit belachelijke machtsmisbruik verzet heeft. Ook niet heel alert, maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen, is de reactie van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop.

Test-Aankoop noemt het beestje bij de naam en roept de Belgische telecomwakend BIPT op om tegen het machtsmisbruik van Belgacom op te treden. Zo schrijft ze letterlijk:

Het totale kostenplaatje van hun internetabonnement wordt almaar duurder. De concurrentie alweer wat moeilijker. Het BIPT heeft de sleutel in handen om een einde te stellen aan dit misbruik van dominantie machtspositie door Belgacom.

De Belgen beginnen nu dus langzaam maar zeker wakker te worden, al is het jammer dat het weer Test-Aankoop moet zijn die van zich laat horen, terwijl er een gespecialiseerde belangenorganisatie is. Nu Tik vzw naast niet bijten, ook niet meer lijkt te blaffen, kan ze zichzelf beter euthanaseren, zodat er weer ruimte komt voor personen en organisaties die het wel in zich hebben om de telecom en internet klanten adequaat te behartigen!

Luc Stroobant, 30 juli 2008 10:28 am

*kuch*
http://www.tik.be/belgacom_verhoogt_prijs_discovery_lijnen_met_45
(25 juni 2008 - dus lang voor Test-aankoop wakker werd)

Arnout Veenman, 30 juli 2008 11:14 am

Dat is inderdaad een kuchje, maar serieus stampij maken kun je het niet noemen....

Luc Stroobant, 30 juli 2008 11:35 am

Het is duidelijk "zich niet over uitlaten", inderdaad. Je hebt volkomen gelijk.

pieter, 30 juli 2008 1:11 pm

Het is duidelijk dat de heer Arnout oogkleppen op heeft en ik vraag me af waarom hij toch altijd op TIK moet kappen.

Koen, 30 juli 2008 8:46 pm

Simpel: bij gebrek aan beter.
De vijf lezers van deze site zullen er niet wakker van liggen :-)

Joop de microob, 30 juli 2008 11:32 pm

Wacht even, ff samenvatten.

Arnout schrijft "Opmerkelijk is dat de Belgische vereniging van Telekom en Internet Klanten (Tik vzw) zich daar feitelijk niet over heeft uitgelaten en zich niet tegen dit belachelijke machtsmisbruik verzet heeft."
Die meneer Luc Stroobant schrijft dat Tik al een máánd geleden gereageerd heeft.

Wie van de 2 heeft er nu gelijk? Nou, die meneer Stroobant van Tik, toch? Als je naar de datums kijkt? (Ik denk dat ie van Tik is, want ik vind zijn naam ook op de website van Tik)
Dat wil dan eigenlijk zeggen dat Arnout een beetje een jokkebrok is. Arnout, zijn er dan nog andere zaken waarover je hebt zitten jokken? Arnout, mogen we je nu nog geloven?

Ik vind het allemaal maar een beetje raar, waarom je zo druk maken over een Belgische consumentebond, zijn er in Nederland dan niet genoeg zaken om je druk over te maken?

Arnout Veenman, 31 juli 2008 10:59 pm

@Luc en Joop, ik weet niet hoe jullie "feitelijk niet" lezen, maar in het Nederlandse taalgebruik betekent dat zoveel als verwaarloosbaar. Al is het wel typisch dat elke keer wanneer ik kritiek heb er weer (veelal de zelfde) Belgen langs komen die vinden dat ik het allemaal bij het verkeerde eind heb. Dan moeten jullie me toch eens uitleggen hoe het anders komt dat jullie (Belgische internetters) toch continue zo hard genomen worden door jullie duopolistische vrienden?

@Koen, het "gebrek aan beter" is juist het probleem. Elke andere partij die het voor de internet gebruikers in België wil opnemen loopt tegen de achterban en het daar uit voortvloeiende "mandaat" van Tik vzw aan, waarmee het gebrek aan beter feitelijk door Tik vzw zelf wordt gecreëerd. Gelukkig zijn er ook brede consumentenorganisaties als Test-Aankoop die ook een eigen achterban en bijbehorend mandaat hebben en zodoende gebeurt er dan toch nog iets in België!

Amedee, 1 augustus 2008 12:59 am

@Arnout: begrijp ik u goed, beweert u dat er in België geen enkele andere specifiek internet gebruikers organisatie is dan Tik?
Dat er verder alleen maar "algemene" organisaties zijn zoals Test-Aankoop (een commercieel tijdschrift dat alleen betalende leden helpt, en dat op malafide wijze aan ledenwerving doet), OIVO, Gezinsbond, en nog 'n paar spelers in het middenveld?

Nochtans is er in België ook nog BELTUG, ISOC Belgium, en mocht de crew achter het vrij populaire forum Userbase zich wat organiseren, dan kon je die ook meetellen. Idem voor het Franstalige adsl-bc.org.

Ik vind dat u zichzelf tegenspreekt. Enerzijds zegt u dat Tik helemaal niets doet, anderzijds beweert u dat mogelijke alternatieven in de kiem gesmoord worden door Tik. Ik geloof dat niet. Als er morgen een persoon of een groep opstaat die het beter wil doen, en wat mensen achter zich krijgt, dan is het binnen enkele maanden afgelopen met Tik. Dat geef ik u op een briefje. Waarom? Omdat, volgens u, Tik helemaal niets doet. Ze zullen dus ook wel te tam zijn om te reageren op nieuwe opportuniteiten.

Het beste bewijs is de groep achter de geendatalimiet-enquete. Die kregen in no time meer dan 60.000 handtekeningen op hun petitie. Zij hebben dat volledig zelfstandig gedaan, zonder enige hulp van Tik, maar Tik heeft hen ook geen strobreed in de weg gelegd. Met dat mandaat van 60.000 handtekeningen (een veelvoud van het aantal leden van Tik!) is men toen naar de bevoegde minister gestapt. En dan, wat is er toen gebeurd? Ik weet het niet. Het initiatief is gewoon stilgevallen. Misschien omdat er enkele studenten achter zaken, en ze kwamen stilaan in de examenperiode? Wie zal het zeggen? Maar hadden zij toen keihard doorgezet, dan was er nu misschien geen sprake meer van Tik (en dan zat u nu hatelijke artikels te schrijven over Geendatalimiet).

Ik vind van mezelf dat ik relatief goed geplaats ben om een oordeel te geven over Tik. Ik was er bij in het eerste oprichtingsjaar, in 2000. Ik heb er dan jáááren niets meer mee te maken gehad wegens meer interesse in avondschool en in lokale politiek, en sinds een tweetal jaar ben ik er terug bij en houd ik me _uitsluitend_ bezig met de moderatie van het forum (helaas te dikwijls alleen). Die bijzondere positie maakt mij een buitenbeetje binnen Tik.

Wat uzelf betreft, beste Arnout, uw grootste probleem is misschien dat u een Nederlander bent. U weet het misschien niet, maar België is in 1830 ontstaan omdat wij Belgen het beu waren dat jullie Nederlanders ons de les spelden. 178 jaar later is die gevoeligheid er nog altijd. Een Geert Wilders bijvoorbeeld, wordt hier beschouwd als een gevaarlijke gek, met zijn idee om Vlaanderen bij Nederland te voegen (ik zou eerder het deel van Nederland beneden de rivieren bij Vlaanderen voegen...).
Omwille van uw nationaliteitshandicap wordt er eerder op de boodschapper geschoten dan op de boodschap. Bovendien heeft u de typisch Nederlandse eigenschap dat u goed van de tongriem gesneden bent. Bij ons Belgen komt dat over als arrogant, terwijl dat misschien niet uw bedoeling is?

Patrick Coeman, 2 augustus 2008 10:37 pm

Ach, iemand die zichzelf een 'platform' noemt heeft duidelijk een ego probleem.

@Amedee: Die aanhechting wil ik wel ernstig nemen: alleen moet ik weten of we ons moeten aanhechten bij het koninkrijk of bij de republiek Nederland...

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.