Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Rusland het paradijs voor datacentra?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 30 juli 2008 08:25 uur

Rusland kaartDe beschikbaarheid van stroomcapaciteit is het aller belangrijkste voor een datacentrum. Echter in de meeste westerse landen begint stroom telkens schaarser te worden. Rusland daarentegen heeft volop energie en zelfs een energiebedrijf dat met behulp van waterkracht zo’n 25 Gigawatt aan stroom weet op te wekken, waarvan een groot deel nog niet gebruikt wordt.

Datacentra vestigen zich daardoor telkens meer op locaties waar stroomcapaciteit voorhanden is, in de Verenigde Staten bijvoorbeeld op locaties waar vroeger hoogovens gevestigd waren, die vrijwel net zulke grote stroombehoefte hadden als datacentra.

In dat opzicht is Rusland een paradijs voor datacentrum operators, al blijft het lastig met Rusland, want ZDnet wijst er op dat de privaat-publieke samenwerking van de olie industrie, langzaam maar zeker werd genationaliseerd door de Russische overheid. De vraag is dus of datacentra net zo eenvoudig te gijzelen zijn? Hoe dan ook die zelfde olie industrie laat zien, dat onze honger naar energie er voor zorgt dat we roerige situaties in de regio’s waar we actief zijn voor lief nemen.

Wido, 30 juli 2008 10:48 am

Ik denk toch dat ik pas voor deze optie. Hoe fijn het ook is om 128A per rack te "verstoken" heb ik niet zo veel vertrouwen in de politiek aldaar.

Nee, mijn servers heb ik liever in een wat stabieler land staan.

Harry Meester, 30 juli 2008 4:29 pm

@Wido: In de praktijk worden er nergens zoveel servers afgeluisterd als in onze eigen Nederland. Dus welk stabiele land stel je dan voor?

Wido, 30 juli 2008 5:10 pm

Stabiel en afluisteren hebben uiteraard niets met elkaar te maken, rusland zegt dan wel democratisch te zijn, echter is er toch nog flink wat communisme.

Ik heb het idee dat ze in Rusland ineens zullen zeggen, en nu is dit datacenter van ons, bedankt voor je spullen! :)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.