Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hostingbedrijf Wikileaks moet informatie prijsgeven

  • Door
  • Caroline van Soelen
  • geplaatst op
  • 26 augustus 2011 10:02 uur

Wikileaks zegt dat haar hostingbedrijf heeft toegegeven aan een rechtsbevel in de Verenigde Staten om informatie te geven over oprichter Julian Assange. Dat meldden diverse Amerikaanse media. Het gerecht in de staat Virginia heeft om account- en klantinformatie gevraagd van Wikileaks en alle accounts die gelinkt zijn aan de organisatie.

Hostingbedrijf Dynadot moet onder andere gebruikersinformatie, e-mailadressen, betaalgegevens en connectiviteitsgegevens van alle Wikileaks-accounts overhandigen. Het betreft informatie van 1 november 2009 tot heden. Wikileaks bevestigde het bericht op Twitter: “Our Californian DNS hoster, Dynadot, has received a Patriot Act production order for information on Julian Assange. It has complied.”

Dynadot kreeg op 4 januari opdracht om de informatie af te staan onder de Patriot Act, de Amerikaanse terrorisme wet ingevoerd na 11 september. De Verenigde Staten wil onderzoeken hoe Wikileaks aan de gelekte diplomatieke en militaire documenten komt. De procedure wordt beschreven als een spionagezaak.

Amazon verbrak de samenwerking met Wikileaks vorig jaar, gevolgd door EveryDNS. De nieuwste webhost van de organisatie Dynadot was eerder gedwongen de domeinnaam Wikileaks.org te sluiten.

Er is al tijden een strijd tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over de bescherming van data. Eerder bleek dat de VS bedrijven verzocht om hun data uit Europese datacenters prijs te geven, onder de Amerikaanse Patriot Act. Dit is echter in strijd met de Europese wet voor de bescherming van persoonsgegevens.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.