Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

KLPD waarschuwt botnet slachtoffers

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 7 augustus 2008 08:08 uur

KLPD informeert botnet slachtoffersHet gaat de goede kant op met de bestrijding van cybercriminaliteit in Nederland, vorige week werd er door het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche een 19 jarige jongeman in Sneek gearresteerd die er van wordt verdacht een botnet bestaande uit tienduizenden zombie computers op te hebben gebouwd en proberen te verkopen.

Dat is op zichzelf al goed nieuws en een prachtig resultaat van de politie, maar het Team High Tech Crime (THTC) gaat nu nog een stapje verder. In samenwerking met Kaspersky gaat het THTC nu de botnet slachtoffers informeren over het feit dat hun PC’s besmet zijn geraakt met malware en onderdeel uitmaken van een botnet. Hoe het THTC de slachtoffers wil bereiken heeft ze niet bekend gemaakt, maar wel is bekend dat de slachtoffers worden verwezen naar een website van het KLPD met meer informatie over het probleem.

Afgezien van het feit dat ik me afvraag hoe het THTC de botnet slachtoffers wil bereiken, ben ik erg blij dat de politie op deze manier een actieve bijdrage probeert te leveren aan de bestrijding van online criminaliteit. Al blijven er wensen bestaan, zoals het online aangifte (of in iedergeval melding) kunnen doen van DDOS-aanvallen, hacking en andere online criminaliteit.

Update 10:35 uur: Webwereld meldt dat de KLPD het botnet heeft ‘overgenomen’, de zombie computers maken dagelijks contact met hun meester om nadere instructies te krijgen en dat verkeer leidt de KLPD nu om naar een speciale pagina op de website van Kaspersky met instructies om de malware te verwijderen.

ISPam.nl Job board

Wido, 7 augustus 2008 9:36 am

Ik meen dat OPTA aangesloten bedrijven elke dag een lijst met IP's en de daar bij behorende adres gegevens moeten doorspelen aan de overheid.

Daar kan het KLPD toch ook bij neem ik aan? Dan is het niet zo lastig om de gebruiker te informeren. Briefje op de bus en klaar is kees.

Arnout Veenman, 7 augustus 2008 9:41 am

@Wido, daar heb ik inderdaad ook aan gedacht dat het [url=http://www.justitie.nl/onderwerpen/opsporing_en_handhaving/ciot/]Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT)[/url] daarvoor gebruikt zou kunnen worden, al vraag ik me af of dat hiervoor gebruikt mag worden. Daarnaast zal het botnet waarschijnlijk voor het grootste deel uit buitenlandse zombie PC's bestaan en die kan het Team High Tech Crime niet via het CIOT systeem vinden.

Wido, 7 augustus 2008 10:00 am

nee, maar het KLPD gaat natuurlijk achter Nederlandse PC's aan, dus het lijkt me dat Kaspersky alleen Nederlandse IP's doorzet naar het KLPD.

Want mailen naar abuse@providerX.nl werkt vaak niet of erg langzaam.

patrick, 7 augustus 2008 11:05 am

Jammer dat de site van Kaspersky alleen in het engels is, ik geloof n.l. dat niet alle bots uit een engels sprekend gebied komen en dat men het moeilijk zal vinden om instructies in het engels te lezen; sterker nog men zal het niet snappen wat er gebeurd en waarschijnlijk de pagina meteen dicht klikken.

Al zou de andere stap; automatisch de bot verwijderen misschien nog wel meer commentaar geven, vooral als dit dan mis zou gaan ;)

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?