- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 10 februari 2012 08:10 uur
In verband met het niet hebben van een omgevingsvergunning, is de verbouwing van het datacenter in Kloetinge dat vroeger als Cyberbunker bekend was, door de gemeente stilgelegd. Daarmee is er weer een nieuwe episode toegevoegd aan de ontwikkelingen rondom de roemruchte atoombom-bestendige bunker die al jaren dienst doet als datacenter.
Woordvoerder Joke Boel van de gemeente Goes, waar Kloetinge onder valt, bevestigd desgevraagd aan ISPam.nl dat de bouw de bunker aan de Zomerweg in Kloentinge is stilgelegd door de gemeente. De eigenaar van het pand Bunkerinfra beschikte namelijk niet over een omgevingsvergunning van de gemeente. Er was zelfs geen aanvraag voor een omgevingsvergunning bij de gemeente bekend. Saillant detail is dat de gemeente de verbouwing op het spoor kwam, door dat het bedrijf de publiciteit had opgezocht.
De nieuwe eigenaar Bunkerinfra maakte in januari dit jaar bekend niks met de vorige eigenaren van de bunker in Kloetinge te maken te hebben en na twee jaar voorbereiding het datacenter in de bunker te zullen heropenen. Het datacenter moet plaats gaan bieden aan 14 private datarooms. Verder zal het voorzien zijn van een noc en een soc (security operations center) dat 24 uur per dag, 7 dagen per week, bemand zal worden met technici, security-specialisten, analisten en bewaking. In combinatie met de constructie van de bunker moet het datacenter tegen de ergste rampen zijn opgewassen. Echter had men blijkbaar niet op de gemeente gerekend.
Zes weken
Mocht Bunkerinfra alsnog een omgevingsvergunning aanvragen, dan is het op zijn vroegst over zes weken mogelijk dat er weer kan worden gebouwd, aldus de gemeentewoordvoerder. Verder is het afhankelijk van de vraag hoe de beoordeling van de aanvraag van de omgevingsvergunning uitvalt en of er geen bezwaren tegen de verbouwing worden ingediend.
Het datacenter dat vroeger bekend stond onder de naam Cyberbunker heeft een roemruchte geschiedenis. De bunker is al lang in gebruik als datacenter en in 2002 bleek de bunker ook dienst te doen als XTC-laboratorium. Daarna lukte het maar niet om het bestemmingsplan van de bunker te laten wijzigen door de gemeente. Uiteindelijk stelde rechter vast dat de gemeente ten onrechte had geweigerd een besluit te nemen over de aanvraag daartoe. De vorige eigenaar bood daarna de gemeente aan de bunker bij wijze van schadevergoeding te kopen.
Formaliteit
Bunkerinfra laat in een reactie weten dat de vergunningsaanvraag inmiddels is ingediend en dat de procedure slechts enkele weken vertraging zal opleveren. Volgens Bunkerinfra heeft de vergunning overigens alleen betrekking op een stuk dat in aanbouw is, niet op de totale verbouwing. De gemeente zou even hebben moeten puzzelen om uit te zoeken hoe alles in elkaar steekt en welke vergunningen er nodig waren. “De gemeente verwelkomt ons initiatief en de vergunningsaanvraag gaat nu alleen over enkele formele handelingen.”
Update 10.10 uur: Reactie van Bunkerinfra toegevoegd.