Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gemeente legt verbouwing ‘Cyberbunker’ datacenter stil

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 10 februari 2012 08:10 uur

In verband met het niet hebben van een omgevingsvergunning, is de verbouwing van het datacenter in Kloetinge dat vroeger als Cyberbunker bekend was, door de gemeente stilgelegd. Daarmee is er weer een nieuwe episode toegevoegd aan de ontwikkelingen rondom de roemruchte atoombom-bestendige bunker die al jaren dienst doet als datacenter.

Woordvoerder Joke Boel van de gemeente Goes, waar Kloetinge onder valt, bevestigd desgevraagd aan ISPam.nl dat de bouw de bunker aan de Zomerweg in Kloentinge is stilgelegd door de gemeente. De eigenaar van het pand Bunkerinfra beschikte namelijk niet over een omgevingsvergunning van de gemeente. Er was zelfs geen aanvraag voor een omgevingsvergunning bij de gemeente bekend. Saillant detail is dat de gemeente de verbouwing op het spoor kwam, door dat het bedrijf de publiciteit had opgezocht.

De nieuwe eigenaar Bunkerinfra maakte in januari dit jaar bekend niks met de vorige eigenaren van de bunker in Kloetinge te maken te hebben en na twee jaar voorbereiding het datacenter in de bunker te zullen heropenen. Het datacenter moet plaats gaan bieden aan 14 private datarooms. Verder zal het voorzien zijn van een noc en een soc (security operations center) dat 24 uur per dag, 7 dagen per week, bemand zal worden met technici, security-specialisten, analisten en bewaking. In combinatie met de constructie van de bunker moet het datacenter tegen de ergste rampen zijn opgewassen. Echter had men blijkbaar niet op de gemeente gerekend.

Zes weken
Mocht Bunkerinfra alsnog een omgevingsvergunning aanvragen, dan is het op zijn vroegst over zes weken mogelijk dat er weer kan worden gebouwd, aldus de gemeentewoordvoerder. Verder is het afhankelijk van de vraag hoe de beoordeling van de aanvraag van de omgevingsvergunning uitvalt en of er geen bezwaren tegen de verbouwing worden ingediend.

Het datacenter dat vroeger bekend stond onder de naam Cyberbunker heeft een roemruchte geschiedenis. De bunker is al lang in gebruik als datacenter en in 2002 bleek de bunker ook dienst te doen als XTC-laboratorium. Daarna lukte het maar niet om het bestemmingsplan van de bunker te laten wijzigen door de gemeente. Uiteindelijk stelde rechter vast dat de gemeente ten onrechte had geweigerd een besluit te nemen over de aanvraag daartoe. De vorige eigenaar bood daarna de gemeente aan de bunker bij wijze van schadevergoeding te kopen.

Formaliteit
Bunkerinfra laat in een reactie weten dat de vergunningsaanvraag inmiddels is ingediend en dat de procedure slechts enkele weken vertraging zal opleveren. Volgens Bunkerinfra heeft de vergunning overigens alleen betrekking op een stuk dat in aanbouw is, niet op de totale verbouwing. De gemeente zou even hebben moeten puzzelen om uit te zoeken hoe alles in elkaar steekt en welke vergunningen er nodig waren. “De gemeente verwelkomt ons initiatief  en de vergunningsaanvraag gaat nu alleen over enkele formele handelingen.”

 Update 10.10 uur: Reactie van Bunkerinfra toegevoegd.

Nathan, 10 februari 2012 10:01 am

The story continues, Blijft toch een verhaal apart die bunker, misschien maakt dat het zo interessant om te volgen.

Eric, 10 februari 2012 12:27 pm

Dezelfde organisatie erachter als het GovNoc project. Ook dezelfde site-template. Zou er nu dan echt wat gebeuren?

Jelle, 11 februari 2012 9:49 am

Sebastiaan "irc" Koetsier (ex proserve) is CTO. Dude!
De CEO heeft de plattegrond van de bunker al op Internet geplaatst. Dat is niet top secret.
Rik heet hij.

Sebas, 11 februari 2012 11:07 am

Sebastiaan "irc" Koetsier? Elaboreer?

R, 11 februari 2012 4:05 pm

Rik is een alias/schuilnaam/incognito (noem het zoals je het zou willen noemen), guido blauw komt meer in de richting.

JeroenDeRegt, 11 februari 2012 9:40 pm

Iedereen weet toch dat Rik zijn doop- en roepnaam is. Weinig schuilnaam aan. Jouw 'R' daarentegen.

En zo te zien is hij ook geen CEO daar.

Rik, 11 februari 2012 10:09 pm

Praat niet over mij. Ik doe het op mijn manier!!

JeroenDeRegt, 11 februari 2012 11:10 pm

Ja hoor, net echt! Alsof hij hier zo zou reageren zelf. Een concurrent van deze partij zeker?

Me-, 12 februari 2012 12:05 am

Ach, met al een kleine 2 jaar vertraging kunnen deze paar weken er ook nog wel bij. Belangrijkste is dat er nu daadwerkelijk iets gebeurd, waar het afgelopen 2 jaar meer op een sprookje uit de Efteling leek.

NOC, 13 februari 2012 11:01 pm

Hoezo niets te maken hebben met de vorige eigenaren? CEO en eigenaar van Bunkerinfra Joost Verboom claimt anders ook eigenaar te zijn van bank66 sinds 2000. Zou zeggen zoek op cyberbunker + bank66.... Meneer de CEO/eigenaar spreekt zichzelf op zn eigen Linkedin tegen

sjaak, 13 februari 2012 11:30 pm

er zal nooit een datacenter komen, het is een grote hoax.
er is geen stroom en geen glas.

allemaal gelul, let maar op.

Jeroen, 14 februari 2012 4:26 pm

Heb even gechecked. Er ligt wel glasvezel volgens de kaart en stroom hebben ze dan ook vast wel. Die bunker in Oegstgeest was hiervoor een communicatiecentrum van de NATO, het lijkt mij dan dat daar ook wel genoeg stroom en glas ligt.

Wel grappig om al die afgunst te zien hier. Ik kan het wel waarderen als iemand zo tegengewerkt wordt en het dan toch voor elkaar krijgt. Helemaal als ze dan ook nog een bunker gegund krijgen van een Ministerie terwijl iedereen roept dat die bunkers hoaxen zijn. Wie heeft er nu een plaat voor z'n kop?

sjaak, 14 februari 2012 11:29 pm

ik heb het niet over oegstgeest.
ik heb het over dat ding in goes.

let maar op, de tijd zal het leren.

Jeroen, 15 februari 2012 9:01 am

Sjaak, daar heb ik het ook over. Ben je er wel eens geweest?

sjaak, 16 februari 2012 1:16 am

lekker door blijven bluffen boys. i do not care.
i'm out.

J, 11 maart 2012 7:52 pm

Sebastiaan Koetsier werkte bij proserve als netwerken downlegger

kate, 14 mei 2012 6:26 pm

ze bouwen van binnen gewoon door hoor..
hoezo bouwstop??
ja is guido blaauw..
werkt voor neelie smit kroes o.a. en zegt dat ie voor de aivd werkt als geheim agent.. nou ja.. voor wat het waard is..

Jeroen, 14 mei 2012 7:14 pm

Hahaha, en ik hoorde ook dat hij eigenlijk de paus is!

Wat een onzin allemaal. Hij werkt helemaal niet voor Kroes en net alsof hij zoiets zou zeggen. Leuk joh, mensen publiekelijk zwart maken op deze manier. Lekker makkelijk ook zo anoniem ;-)

Snap niet dat een serieuze partij als ipsam hier aan meewerkt überhaupt. Beetje modereren kan geen kwaad. Houd het zuiver.

Peter, 12 november 2012 1:09 pm

Zelfde postbus nummer als ZYZTM/Cyberbunker. Hoezo geen link met vriendje Xennt? En gehost op zelfde hosting gebeuren als bank88. Hoe duidelijk wil je het hebben?

Bunkerinfra, 15 november 2012 9:24 am

Hoi Peter,

Die postbus is mee overgenomen van de voormalige gebruiker. Kom gerust eens kijken, een mailtje aan [email protected] is voldoende en het is de moeite waard (altijd beter dan simpelweg dit soort commentaren leveren). Bank88 hebben we nog nooit van gehoord en ook niets mee van doen.

The Nerd, 28 maart 2013 2:37 pm

Dit keer is het ze weer gelukt. http://www.nu.nl/internet/3382530/onderzoek-aanvallen-nederlandse-cyberbunker.html

Er is een trend dat iedere keer de namen Cyberbunker, Bunkerinfra, Kamphuis en zo bij elkaar opduiken.
Ook het hosten in die bunker (is het wel een bunker eigenlijk?) gebeurt gewoon door bunkerinfra.
http://www.datacentrumgids.nl/datacentrum/cyberbunker#
Jammer er bedrijven bestaan die op zo'n manier de markt moeten verzieken. Het wordt tijd dat iemand de stekker daar uit trekt, of misschien is dat nu wel gebeurd. Site staat in ieder geval op black.

Bunkerinfra, 28 maart 2013 5:08 pm

Onze sites zijn gewoon up hoor? Wij hebben niets met Sven of de Cyberbunker te maken, maar dat weet zo ongeveer iedereen wel.

Dat mensen überhaupt nog denken dat Sven in de bunker zit.
Alle sprookjes over NATO-grondgebied, zwembaden binnen, tunnels, SWAT-teams, allemaal onzin. De mensen die er geweest zijn zullen/kunnen het beamen.

S, 28 maart 2013 5:42 pm

@The Nerd; Als je niets waardevols te melden hebt waarom meld je het dan? BunkerInfra heeft NIETS met 'CyberBunker' of CB3ROB te maken. Niet in het verleden, niet in het heden en zal ook nooit gebeuren in de toekomst. Als je zo zeker bent van je zaak kom dan eens met concrete feiten in plaats van fabels.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.