Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Bouw datacenter tussen de paprika’s op de lange baan

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 27 maart 2012 08:05 uur

Het plan om het ‘groenste’ datacenter van Nederland tussen de kassen in de Wieringermeer te bouwen, staat voorlopig in de koelkast wegens gebrek aan geld.

Het zou een uniek project moeten worden waarbij de omliggende tuinders, verenigd in Energie Combinatie Wieringermeer (ECW), de elektriciteit voor het datacenter leveren (zo’n 50 megawatt). Omgekeerd zou het datacenter zijn restwarmte naar de kassen afvoeren, in combinatie met warmte/koude opslag.

Maar het project is financieel niet van de grond te krijgen, heeft Jack Kranenburg directeur van het tuindersgebied tegenover Nieuweoogst.nu bevestigd. Kranenburg heeft goede hoop dat het datacenter alsnog binnen nu en vijf jaar gebouwd kan gaan worden.

Jaren
Het plan om een datacenter van zo’n 10.000 vierkante meter te bouwen op het terrein van Agriport A7 in de Wieringermeer, zo’n 40 kilometer boven Amsterdam, werd in 2008 al bekend.

In opdracht van Parthenon Data Centers ontwerpt ingenieursbureau Royal Haskoning het gebouw, de koppeling met de tuinders, de koeling en de technische uitrusting.

Het datacenter van Parthenon wordt gefinancierd door de investeringsmaatschappij ZBG van de Brabantse vastgoedhandelaar Frank Zweegers. Hij is ook eigenaar van vastgoedmaatschappij Breevast.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.