Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Unieke samenwerking tussen datacentrum en glastuinbouw

 • Door
 • Veenman
 • geplaatst op
 • 20 november 2008 08:01 uur

Op Agriport A7, een agrarisch bedrijventerrrein in Wieringermeer (Noord-Holland) aan de A7, komt waarschijnlijk een datacentrum van 20.000 vierkante meter. Naast het feit dat dit één van de grootste Nederlandse datacentra zal worden, zijn er nog een aantal bijzonderheden aan dit datacentrum. Allereerst zal het datacentrum gebouwd worden tussen de kassen van glastuinders op een bedrijventerrein dat volgens het bestemmingsplan voor agribusiness en logistiek is bedoeld.

Het datacentrum zal namelijk nauw gaan samenwerken met de glastuinders. De naar verwachting 50 Megawatt aan stroom die het datacentrum zal gebruiken zal worden geleverd door verschillende glastuinders verenigd in de Energie Combinatie Wieringermeer. De glastuinders produceren met warmte-krachtkoppelingen warmte, stroom en CO2.

De geproduceerde warmte wordt gebruikt om de kassen te verwarmen en de CO2 die wordt geproduceerd wordt de kas ingeleid als mest voor gewassen in de kas, hierdoor is er totaal geen CO2 uitstoot. Uit een beleidsdocument van de gemeente Wieringermeer blijkt dat dit zal leiden tot een vermindering van de CO2 uitstoot van 800 ton per jaar.

De door de glastuinders geproduceerde stroom wordt door het datacentrum gebruikt. De warmte die in het datacentrum wordt geproduceerd wordt teruggeleid naar de glastuinders, die daarmee hun kassen weer kunnen verwarmen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten voor koeling van het datacentrum en stookkosten voor de glastuinders. Door deze unieke samenwerking wordt een ongekend rendement gehaald en een volledige energiekringloop gerealiseerd.

De plannen liggen op tafel, maar de gemeenteraad van Wieringermeer moet er nog mee akkoord gaan, omdat het bestemmingsplan van Agriport A7 er voor moet worden aangepast. Jack Kranenburg, commercieel directeur van Agriport A7 liet in een reactie tegenover ISPam.nl weten er alle vertrouwen in te hebben dat het datacenter er ook gaat komen.

Het College van Burgermeester en Wethouders is zeer positief en ook de commissie grondzaken was positief, al hadden die wel wat kritische noten. Ook niet onbelangrijk is het dat de provincie Noord-Holland zeer positief is, gezien de milieuwinst die gehaald kan worden door de unieke samenwerking tussen het datacentrum en de glastuinders, aldus Kranenburg.

Op dit moment is men nog bezig met het functioneel ontwerp van het datacentrum, maar de verwachting is dat in het derde kwartaal van 2009 de bouw kan beginnen en dat het datacentrum in de tweede helft van 2010 operationeel zal zijn.

Volgens Kranenburg wil het bedrijf dat het datacentrum gaat realiseren nog op de achtergrond blijven, maar gaat het om een ICT-bedrijf. In het beleidsdocument (pdf) van de Gemeente Wieringermeer wordt het bedrijf Partheon Data Centres genoemd.

Tududud, 20 november 2008 9:39 am

Dit klinkt fantastisch, al vraag ik me wel af hoe ze connectiviteit daarheen krijgen, eigen fibers? via multikabel fibers? relined?

Zo heel veel ligt daar niet.

Arnout Veenman, 20 november 2008 9:41 am

@Tududud, in samenwerking met KPN is er (redundant) glasvezel aangelegd.

Tududud, 20 november 2008 10:26 am

Arnout,

Dat is dus afhankelijk zijn van 1 partij, veel en veel te weinig dus om serieus aantrekkelijk te zijn.

Tevens, is het dc carrier neutral? Mogen we eigen fibers binnen brengen?

De locatie is voor ons wel enorm interresant namelijk.

Arnout Veenman, 20 november 2008 10:31 am

@Tududud, ik heb iets begrepen over een tweede partij die ook een glasvezel zou hebben aangelegd, vandaar de redundantie, maar ik weet niet precies hoe dat zit. Verder heb ik Partheon Data Centres zelf niet kunnen vinden en daar dus ook geen vragen aan kunnen stellen. Ook vragen of er al key-klanten zijn (zoals Google bij TCN Eemshaven) wisten ze me bij Agriport A7 niet te vertellen.

Tududud, 20 november 2008 11:19 am

Nou, houd ons dan op de hoogte qua vorderingen van dit project, ik denk dat hier een hoop geinterreseerde lezers zijn :)

Jeroen, 20 november 2008 11:36 am

Interessante ontwikkeling. Hoewel het 2 keer zo ver rijden is als Amsterdam kan het mogelijk interessant zijn voor ons.

Rik, 20 november 2008 12:10 pm

Elke kas (omdat het een 'kas' is) heeft een gemiddelde uitstoot van 830 ton Co2 op jaarbasis. Dit komt doordat een kas een 'open' structuur heeft en de klimaatbeheersing absurd is. De Co2 die men extra in gaat voeren voor de groei van gewassen is een aanvullende co2. Kassen zijn van zichzelf al bijzonder in-efficiënt als het om energie gaat. Men gooit er 100% co2, licht en meststoffen in, om 80% weer verloren te zien gaan en maar 20% daadwerkelijk te gebruiken.

Dit is het zelfde verhaal met de WKK installaties om stroom op te wekken voor kassen. Dit is je reinste kolder omdat je dus gas en olie gaat verbranden (co2 uitstoten) om energie op te wekken die dan zogenaamd schoner zou zijn.

Je kunt geen co2 gaan 'verminderen' als je een datacenter een berg extra co2 in kassen laat pompen. het is zo simpel... Ik hoop maar dat deze gemeente niet in dit groene sprookje trapt.

Steven, 29 december 2008 4:23 pm

Na de reactie van Rik volgt ........... STILTE!

maarten, 3 januari 2009 7:42 pm

Heeft er iemand aL wat gevonden over het bedrijf partheon.
Kan nergens wat vinden op internet.

als dat zon grote speler in de ICT is zou er toch wat over te vinden moeten zijn.

Groet
Maarten

weereenmaarten, 6 maart 2009 9:45 am

Blijkbaar zit er schot in de zaak:
http://www.energiegids.nl/nieuws/details.tiles?doc=/content/energie/nieuws/2008/11/24/datacenter.xml&block-search-submit.x=0&simple_search=Partheon&block-search-submit=Zoeken&searchwords=all&block-search-submit.y=0
De kans dat Partheon Data Centres een datacenter van in ieder geval 10.000 m2 kan bouwen op Agriport A7 in Wieringermeer is dichterbij gekomen. Het college van burgemeester en wethouders is akkoord met de bouw, waarvan de benodigde energie van omringende glastuinders wordt afgenomen.

Rik, 6 maart 2009 10:17 am

Het blijf een verhaal met veel haken en ogen.

Zoals ik al eerder schreef is het helemaal geen oplossing voor het milieu, het is een oplossing voor die tuinders om van hun overschotten uit de eigen WKK-gas installaties te komen. Zowel de kassen als het data center wordt er niks schoner van.

Het is natuurlijk een positief initiatief (het zal altijd iets gaan schelen), maar het zet niet echt zoden aan de dijk. Bij wijze van spreke had men nog beter 2 windmolens kunnen plaatsen (hoeft niet eens in de zelfde regio) en zodoende ECHT groen te zijn. Maar goed, dan komen er ineens hele andere kosten en belangen om de hoek en dan blijkt dat het met het verantwoordelijk ondernemen wel meevalt.

Frans, 9 maart 2009 9:53 pm

Datacenters maken normaalgesproken gebruik van mechanische koeling.
2500 uur alleen mechanische koeling
4000 uur combinatie bedrijf vrijekoeling, middels de natte koeltorens
2700 uur alleen vrije koeling

Warmte is alleen beschikbaar op laagnivo +/- 33 graden en dan alleen in de zomer periode
Daarnaast is de koelmachine veel efficienter door gebruik te maken van de lagere seizoens gebonden koelwater temperaturen (mogelijk door de lagere nattebol temperaturen.

Ik zie dus geen mogelijkheden tenzij de kassen warmte vragen in de zomer of laag waardige warmte en hoe hoger de temperatuur des te meer electrisch vermogen nodig.Of de vrije koeling vervalt echter tijdens vrije koeling bedrijf levert de koude installatie de koude op een COP van 25 kW/kW

Daarbij is het met de huidige generatie centrifugaal koelmachines met toerenregeling en variablele oversized orifice en inzet vrije koeling mogelijk een jaar COP van 12 kW/kW te behalen.

Weet iemand wie welke adviseur of installatuer bij dit project betrokken is ? Zou wel eens willen horen hoe deze keuze onderbouwd is.

 • Pingback: Google krijgt patent op drijvende datacentra op zee » Clippy.be

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.