Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Uitvinder DNS: Ik heb een fundamentele fout gemaakt

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 18 augustus 2008 08:03 uur

Uitvinder DNS: Ik heb een fundamentele fout gemaaktPaul Mockapetris, uitvinder van het Domain Name System (DNS) vindt dat hij een structurele fout heeft gemaakt bij de ontwikkeling van het DNS. Tijdens de ontwikkeling van het DNS waren Mockapetris en zijn team zo bezig met het werkend krijgen van het systeem, dat er geen aandacht was voor het inbouwen van beveiliging. Mockapetris noemt die keuze een fundamentele fout.

Daarnaast stelt Mockapetris over het DNS-lek dat door Dan Kaminsky werd ‘ontdekt’ enkel een snellere variant op een lek dat al veel langer bekend is. Het feit dat vrijwel alle leveranciers van DNS-servers patches hebben uitgebracht om het probleem op te lossen is nog niet genoeg. Volgens Mockapetris is het gebruik van het DNS op dit moment vergelijkbaar met Russische roulette en moet er een oplossing worden gevonden om “de kogel uit het pistool te halen”.

Volgens Mockapetris is DNSSEC een oplossing voor de huidige problemen met het DNS. Echter zal de implementatie er van niet makkelijk zijn, DNSSEC levert namelijk de gewenste veiligheid, maar “het papierwerk” voor elkaar krijgen is een tweede. Daarmee doelt Mockapetris waarschijnlijk op wie de master-key krijgt, waarmee de root zonefile moet worden gesigneerd. Wie de master-key heeft, kan elke domeinnamen signeren, met goede maar ook met slechte bedoelingen. De Amerikaanse oveheid heeft al aangegeven de master-key te willen hebben, maar Brazilië, China en ook de Europese Unie zien dat niet zitten.

De politieke discussies rondom DNSSEC beginnen nu toch een probleem te worden. Wat mij betreft zou een ICANN, dat volledig onafhankelijk van de Amerikaanse overheid functioneert, de master-key moeten krijgen. Zolang die discussie voortduurt zouden individuele registry operators zelf hun rootzones met een eigen key moeten signeren, net zoals de ccTLD operators van Brazilië, Bulgarije, Puerto Rico en Zweden en ook PIR (het .org-registry) dat al doen.

Daarnaast is het ook zaak dat DNSSEC door zoveel mogelijk DNS servers en clients wordt ondersteunt en dat hosters zich voorbereiden om DNSSEC in hun producten integreren en hun eigen DNS-records ook signeren zodra de belangrijkste registries DNSSEC ondersteunen.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...