Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Interview ICANN-topman: Internet had veiliger gekund

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 4 mei 2012 08:09 uur

Foto: Edwinf

De ICANN, de organisatie die wereldwijd verantwoordelijk is voor de uitgifte van toplevel domeinen, is druk bezig met de opvolging van directeur Beckstrom, de invoering van nieuwe toplevel domeinen (TLD’s) en de uitrol van het beveiligde DNS-protocol DNSSEC. ‘Het internet van nu had veiliger gekund’, zegt ICANN-bestuursvoorzitter Steve Crocker in gesprek met ISPam.nl.

Volgens Crocker is het nog niet bekend wie ICANN-CEO Rod Beckstrom gaat opvolgen. Het ICANN-bestuur, dat op dit moment in Amsterdam bijeen is voor een interne vergadering, is in een ‘afrondende fase’ met mogelijke opvolgers.

Het contract van Rod Beckstrom loopt op 1 juli af. Vorig jaar gaf hij al aan dat hij zijn termijn niet wenst te verlengen. Volgens Crocker wordt er met een aantal kandidaten gesproken en volgt er zeer binnenkort een aankondiging van wie de nieuwe opvolger wordt.

Beckstrom gaf eerder deze week al aan dat de publicatie van alle nieuwe aangevraagde toplevel domeinen is uitgesteld. Deze werd op 30 april verwacht maar is uitgesteld wegens technische problemen met het beheerprogramma TLD Application System (TAS).

Volgens Crocker is het nog altijd onbekend wanneer het Application System voor het indienen van nieuwe generieke toplevel domeinnamen (gTLD’s) van de ICANN weer actief is.

“We zijn bijzonder voorzichtig met de gegevens in het systeem en proberen het weer werkend te krijgen. Als het zover is, zal het nog een kleine week live zijn voordat de inschrijving sluit.” Volgens Crocker is het nu nog onbekend wanneer het TLD Application System weer live zal zijn. Het systeem ging 12 april uit de lucht nadat een fout was ontdekt.

Beveiliging
Crocker is als internetdeskundige van het eerste uur nog betrokken geweest bij de oprichting van ARPANET, dat later de basis vormde van het huidige internet. “Het internet van nu had veiliger gekund”, erkent hij. “Bij het ontwerp van het netwerk hebben we ons te weinig geconcentreerd op de criminelen die uit zijn op je geld, maar meer op kinderachtige inbraken op websites.”

De grote fout in de infrastructuur zit ‘m volgens hem onder meer in identity management. Het gebruik van zoveel wachtwoorden op internet is vindt hij een grote vergissing. “Als mensen iets slecht kunnen onthouden, dan is dat wel een grote hoeveelheid verschillende wachtwoorden. Dat is een ontwerpfout geweest”, aldus Crocker.

Volgens hem gebeurt er wel steeds meer om internet veiliger te maken. Zo vindt Crocker de ontwikkelingen rondom DNSSEC hoopgevend.  “Het goede nieuws is dat de root ondertekend is. Maar er zijn nog twee struikelblokken”, vertelt Crocker. Eén is dat ondernemingen meer moeten doen met het ondertekenen van DNSSEC.  En daarnaast wordt DNSSEC-signatures nog te weinig gecontroleerd. “Je hebt natuurlijk weinig aan een signature, als je die niet controleert. Dat verkeert nog in een vroege fase.”

Ontwikkeling
Crocker is verbaasd over de snelle ontwikkeling die technologie heeft doorgemaakt. “Elke vijf jaar groeit technologie met een factor 10, volgens de Wet van Moore.” De komende jaren verwacht Crocker nog veel van de ontwikkeling van spraaktechnologie. “Een apparaat kan terug praten en reageren op wat mensen zeggen. Dat duurt misschien twee, vijf , tien of dertig jaar, maar het zal een enorme verandering betekenen”, voorspelt hij.

Pensioen
Overigens moet de inmiddels 67-jarige Crocker nog niet denken aan een leven als gepensioneerde. “Ik heb het geprobeerd, maar ik steek veel tijd in ICANN-bestuurszaken en ben daarnaast mede-eigenaar van het softwarebedrijf Shinkuro.”

Marco, 4 mei 2012 5:58 pm

Leuk dat jullie Dr. Crocker gesproken hebben. Was dat gisteren, bij de opening van het nieuwe SIDN kantoor, waar hij samen met burgemeester Krikke van Arnhem de officiële openingshandeling verrichtte ?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.