Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Vraag naar datacenterruimte is ‘recessieproof’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 30 juli 2012 08:05 uur

Dankzij allerlei ontwikkelingen is er de komende jaren nog veel meer behoefte aan datacenterruimte en connectiviteit, dat zegt Rudolf Meijer, één van de oprichters van Switch Datacenters. “Er wordt een fenomenale groei in dataverkeer voorspeld die niet wordt gestopt door de economische ontwikkelingen.”

“Sterker nog: de fysieke bouwcapaciteit van datacenters in de regio Amsterdam blijft achterlopen bij de ontwikkelingen. En het ziet er niet naar uit dat die groei minder wordt”, aldus Meijer in gesprek met ISPam.nl.

Dit beeld wordt bevestigd door de uitkomsten van de recent gepubliceerde Data Industry Survey 2012 van het Uptime Institute. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de vraag naar datacentercapaciteit, samen met de kosten en investeringen die samenhangen met een datacenter, voorlopig blijven groeien ongeacht of de economie groeit of niet. Zowel de budgetten van datacenters als de behoefte aan uitbreiding blijft groeien, aldus de onderzoekers.

Bijzonder
Switch Datacenters is zelf eind 2011 van start gegaan met een eigen datacenter in Amsterdam Zuidoost. Technisch directeur van het bedrijf is Gregor Snip: “We zagen dat Amsterdam een bijzondere markt is met één van de belangrijkste internetknooppunten in de nabijheid en zoveel connectiviteit. Daarnaast is de latency hier in deze regio laag evenals de leegstand in datacenters hier.”

De huidige datazaal van 1000 vierkante meter van Switch Datacenters is voor 20 procent gevuld en voor 60 procent verhuurd door klanten als grote isp’s, carriers, cloudproviders en systemintegrators. Onlangs zijn de voorbereidingen voor de inrichting van de tweede zaal van 1000 vierkante meter aangekondigd. “Voor het uitbreiden van een datacenter is het aantal vierkante meters niet zo bepalend”, zegt Meijer. “Natuurlijk werpt het fysieke grenzen op, maar belangrijker nog zijn de infrastructuur en koeling en dergelijke. Die moeten de groei van een datacenter aan kunnen.”

Gregor Snip (li) en Rudolf Meijer (re)
Foto: Edwin Feldmann

Toekomst
De heren van Switch Datacenters draaien al een tijdje mee in de hostingbranche. “Dat is ook ons voordeel. We kennen de markt goed en hebben veel contacten”, aldus Snip. Voor de komende jaren voorspellen ze dat vooral kleine hostingbedrijven het moeilijk zullen krijgen tenzij ze een niche-klantenkring hebben opgebouwd.

Hoewel er al lang over wordt gesproken verwacht Meijer toch nog een consolidatieslag in de Nederlandse hostingsector. “De hostingmarkt is heel erg versplinterd.” Onder invloed van de concurrentie en de economische ontwikkelingen, zullen hosters worden gedwongen om hun core-business op te zoeken en zich daarop te richten. “Andere zaken moeten ze uitbesteden. Dan blijven er nog voldoende kleinere hosters over die een eigen specialisme hebben”, aldus Meijer.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.