Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

BT: Nieuw datacenter noodzakelijk door groei clouddiensten

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 13 augustus 2012 08:05 uur

BT, dat onlangs nog een nieuwe hal opende in het datacenter in Nieuwegein, is op zoek naar een locatie voor een derde datacenter in Nederland.

Waar dat datacenter precies zal komen, is nog niet bekend, maar mogelijk wordt dat opnieuw ergens in het midden van het land. “Hoewel we in de nieuwe hal voorlopig nog voldoende groeimogelijkheden hebben, wordt het derde datacenter gepland”, bevestigt Edwin Hageman, CEO van BT Benelux.

BT heeft nu twee datacenters, in Amsterdam en Nieuwegein, die worden gebruikt als node in het netwerk en voor de levering van managed hosted-diensten, clouddiensten en colocatie. “In Amsterdam was uitbreiding niet meer mogelijk en hier wel”, aldus Hageman.

Eind juni opende BT een compleet nieuw deel in het bestaande datacenter in Nieuwegein. Dat gebeurde op de dag dat een groot deel van Nieuwegein zonder stroom zat door een storing.

De bestaande hal is vernieuwd en er is een tweede hal ingericht als datazaal. Die tweede zaal is voor ongeveer de helft verkocht aan diverse grootzakelijke partijen. Voorbeelden van klanten die nu van BT’s datacenters gebruikmaken zijn het St. Antonius Ziekenhuis, Imtech  en het ministerie van Binnenlandse Zaken. “Als de groei op dit tempo doorgaat, is het volgend jaar nodig om te gaan uitbreiden met een derde datacenter”, zegt Hageman.

Met name de cloudbased diensten groeien flink bij BT. “Dat komt onder meer omdat de functie van het netwerk is veranderd ten opzichte van een jaar of tien geleden. Toen was een netwerk nog gewoon een netwerk, maar nu is een netwerk meer een draagvlak voor value added diensten.” Vooral aan storage is veel behoefte, aldus Hageman.

Coolplant
Het bestaande deel van het datacenter is met de vernieuwing ook ‘groener’ gemaakt onder meer door een nieuw koelsysteem te gebruiken, vertelt Richard Roersma, als hoofd product management verantwoordelijk voor de IT-diensten bij BT Benelux. Het water in het datacenter wordt nu gekoeld met behulp van water dat met buitenlucht wordt gekoeld. “Alleen dit heeft al enkele tienden van de PUE-waarde afgehaald”, aldus Roersma. De oude hal heeft nu een PUE van ongeveer 1,6. De nieuwe hal scoort lager dan 1,3.

Locatie
De keuze voor Nieuwegein als locatie voor het datacenter is onder meer voortgekomen uit het feit dat het bijna bovenop het eigen glasvezelnetwerk van BT ligt. Bovendien ligt het ook boven NAP. “Dat is vooral voor buitenlandse klanten erg belangrijk want die vragen daar vaak naar”, weet Roersma. Een nieuw datacenter komt waarschijnlijk op een afstand van 50 tot 75 kilometer van de huidige locaties.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?