Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

BT: Nieuw datacenter noodzakelijk door groei clouddiensten

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 13 augustus 2012 08:05 uur

BT, dat onlangs nog een nieuwe hal opende in het datacenter in Nieuwegein, is op zoek naar een locatie voor een derde datacenter in Nederland.

Waar dat datacenter precies zal komen, is nog niet bekend, maar mogelijk wordt dat opnieuw ergens in het midden van het land. “Hoewel we in de nieuwe hal voorlopig nog voldoende groeimogelijkheden hebben, wordt het derde datacenter gepland”, bevestigt Edwin Hageman, CEO van BT Benelux.

BT heeft nu twee datacenters, in Amsterdam en Nieuwegein, die worden gebruikt als node in het netwerk en voor de levering van managed hosted-diensten, clouddiensten en colocatie. “In Amsterdam was uitbreiding niet meer mogelijk en hier wel”, aldus Hageman.

Eind juni opende BT een compleet nieuw deel in het bestaande datacenter in Nieuwegein. Dat gebeurde op de dag dat een groot deel van Nieuwegein zonder stroom zat door een storing.

De bestaande hal is vernieuwd en er is een tweede hal ingericht als datazaal. Die tweede zaal is voor ongeveer de helft verkocht aan diverse grootzakelijke partijen. Voorbeelden van klanten die nu van BT’s datacenters gebruikmaken zijn het St. Antonius Ziekenhuis, Imtech  en het ministerie van Binnenlandse Zaken. “Als de groei op dit tempo doorgaat, is het volgend jaar nodig om te gaan uitbreiden met een derde datacenter”, zegt Hageman.

Met name de cloudbased diensten groeien flink bij BT. “Dat komt onder meer omdat de functie van het netwerk is veranderd ten opzichte van een jaar of tien geleden. Toen was een netwerk nog gewoon een netwerk, maar nu is een netwerk meer een draagvlak voor value added diensten.” Vooral aan storage is veel behoefte, aldus Hageman.

Coolplant
Het bestaande deel van het datacenter is met de vernieuwing ook ‘groener’ gemaakt onder meer door een nieuw koelsysteem te gebruiken, vertelt Richard Roersma, als hoofd product management verantwoordelijk voor de IT-diensten bij BT Benelux. Het water in het datacenter wordt nu gekoeld met behulp van water dat met buitenlucht wordt gekoeld. “Alleen dit heeft al enkele tienden van de PUE-waarde afgehaald”, aldus Roersma. De oude hal heeft nu een PUE van ongeveer 1,6. De nieuwe hal scoort lager dan 1,3.

Locatie
De keuze voor Nieuwegein als locatie voor het datacenter is onder meer voortgekomen uit het feit dat het bijna bovenop het eigen glasvezelnetwerk van BT ligt. Bovendien ligt het ook boven NAP. “Dat is vooral voor buitenlandse klanten erg belangrijk want die vragen daar vaak naar”, weet Roersma. Een nieuw datacenter komt waarschijnlijk op een afstand van 50 tot 75 kilometer van de huidige locaties.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.