Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Podcast 9: Loopt TelecityRedbus 3 leeg?

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 1 oktober 2006 08:46 uur

In deze negende ISPam.nl Podcast met Arnout Veenman kijken we naar het feit dat telkens meer ISP’s TelecityRedbus 3 verlaten en verhuizen naar een ander datacentrum.

Podcast 9: Loopt TelecityRedbus 3 leeg? 

Op ISPam schreven we al over ProServe, E-dentify, Quickhost die wegverhuisden van TelecityRedbus 3 en hun apparatuur elders onder brachten. Hieraan voegen we nu Open Domain Registry toe, dat vannacht zijn servers succesvol van TelecityRedbus 3 naar het datacentrum van EUnetworks verhuisden.

Hiernaast heb ik van verschillende zowel grote als kleine ISP’s gehoord dat ze het een beetje gehad met TelecityRedbus 3, zeker na de stroomstoring die van afgelopen week, die een groot deel van TelecityRedbus 3 trof.

Waar ik nu benieuwd naar ben of de leegloop die we nu zien een trend zal gaan worden. In principe zijn er naar mijn idee vier redenen die de leegloop verklaren.

Allereerst is er natuurlijk recent de fikse prijsverhoging, ten tweede is er een stroomplafond van 8 Ampere per rack/footprint ingesteld waardoor veel ISP’s hun racks niet meer vol krijgen, ten derde heerst er onvrede over de klantvriendelijkheid van de medewerkers en het vierde punt is dat het vertrouwen in de kwaliteit van de infrastructuur langzaam maar zeker minder wordt, dit is verder versterkt door de stroomstoring van afgelopen week.

Als Redbus klanten verliest, welke datacentra profiteren daar dan van, is de vraag! Allereerst is natuurlijk Easynet DC Schiphol, waar veelal de budget ISP’s heen gaan en daarnaast is het datacentrum van EUnetworks populair en daarnaast beginnen regionale datacentra, zoals de datacentra We-Dare, GrafiX, BIT en Unilogic Networks telkens meer in trek te raken.

Overigens denk ik dat de budget ISP’s die nu richting het relatief goedkope Easynet DC in Schiphol gaan, straks van een koude kermis thuis zullen komen, gezien daar de prijzen naar het lijkt ook omhoog zullen gaan en waar ze daarna nog goedkoop terecht kunnen weet ik niet, dus ik denk dat er nog interessante ontwikkelingen zullen komen op dit gebied.

De vraag of het verlaten van TelecityRedbus 3 een trend zal worden, is moeilijk te zeggen, al verwacht ik dat er nog een flink aantal ISP’s TelecityRedbus 3 zullen gaan verlaten op de korte termijn, op de langere termijn valt daar nog weinig over te zeggen.

Tot zover deze negende ISPam.nl podcast met Arnout Veenman. Tot de volgende podcast.

Arjan Bijnen, 2 oktober 2006 10:57 am

We-Dare is niet echt als zijnde regionaal datacenter te benoemen naar mijn mening. Zo hebben zei in Amsterdam ook nog een Datacenter en hebben ze zowel in Amsterdam, Rotterdam als in Eindhoven een enorme infrastructuur liggen welke direct eigendom is.

Fred, 8 oktober 2006 3:15 pm

Ik kreeg gisteren van de firma waar ik mijn dedicated server huur (Denit Internet Services BV) ook een brief dat de prijzen bij hun locatie van TelecityRedbus omhoog gaan vanwege de electriciteitsprijzen. Maar ik heb de keuze gekregen om over te stappen naar EUNetworks, waar naar Denit IS nu ook een serverruimte heeft gecontarcteerd. Als ik dat doe, dan is er geen sprake van een prijsverhoging (via TelecityRedbus zou doie verhoging 10 euro per maand worden per 1U, en voor een colocatie is de prijsverhoging nog forser. Mijn vraag blijft dan wel: hoe degelijk is EUNetworks?

 • Pingback: TelecityRedbus bouwt nieuw datacentrum in Amsterdam · ISPam.nl

 • Michiel, 2 augustus 2007 12:23 pm

  Fred: degelijk genoeg voor een nieuwe core-locatie van AMS-IX ;)

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.