Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN schaft facturatie ‘vijfde kwartaal’ bij .nl-domeinnamen af

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 9 november 2012 10:42 uur

Goed nieuws voor SIDN registrars, vanaf 1 januari 2013 wordt voor nieuw geregistreerde .nl-domeinnamen het eerste kalenderkwartaal niet langer in rekening gebracht. Tot nu toe betalen registrars het eerste jaar van registratie van een .nl-domeinnaam per saldo voor vijf kwartalen, terwijl de overeenkomst met de klant meestal maar een duur van 12 maanden heeft.

Praktisch betekent de afschaffing van “het vijfde kwartaal” dat bij de initiële registratie van een .nl-domeinnaam, deze pas wordt gefactureerd in het tweede kalenderkwartaal. Om misbruik van de regeling te voorkomen, wordt het eerste kalenderkwartaal wel in rekening gebracht, indien in het eerste kwartaal de domeinnaam direct weer wordt opgeheven. Op die manier wordt er ook voor gezorgd dat er voor een .nl-domeinnaam altijd minimaal één kwartaal wordt betaald. Dat is daarnaast ook verstandig, gezien misbruik in de vorm van  ‘domaintasting’ bij gTLD’s enkele jaren geleden een levensgroot probleem was.

Bij de totstandkoming is door SIDN nauw samengewerkt met de Vereniging van Registrars. In een nieuwsbericht van SIDN stelt VvR-bestuurslid Mark de Wildt (directeur Totaalnet):  “Ik ben erg verheugd dat de VvR, samen met SIDN, het voor elkaar heeft gekregen dat het ‘vijfde kwartaal’ nu gaat verdwijnen. Het dossier Pricing en Facturatie omvat meerdere stappen waarbij we het prijs- en facturatiebeleid van SIDN beter willen laten aansluiten op de wensen van de registrars. Het verdwijnen van het vijfde kwartaal is een mooi resultaat en eerste stap, welke is voortgekomen uit de goede samenwerking tussen Daniël Federer (SIDN), Michiel Henneke (SIDN), Peter Dost (VvR) en mijzelf“.

De prijswijziging is mogelijk doordat het .nl-domein de afgelopen jaren sterk is gegroeid. Daarnaast stelt de SIDN dat door het schaalgrootte-effect en door verhoging van onze efficiency het bedrijfsresultaat sterk is toegenomen. Uit de jaarrekening 2011 (pdf) blijkt dat SIDN vorig jaar een winst voor belastingen van 4,2 miljoen euro had. Om die reden is besloten om een aantal voor registrars positieve wijzigingen in het prijsbeleid door te voeren. Een andere vorm van zo’n wijziging is de DNSSEC incentive, waarbij registrars voor elke .nl-domeinnaam waarvoor ze DNSSEC activeren per kwartaal 7 eurocent korting krijgen op de registratiekosten. Op de Relatiedag op 29 november zal de SIDN nog een aantal prijswijzigingen aankondigen die later in zullen gaan.

Update: In de laatste zin stond dat de op de SIDN Relatiedag aan te kondigen prijswijzigingen per april in zouden gaan, dat is niet juist laat SIDN marketing manager Michiel Henneke in een reactie aan ISPam.nl weten. Wel zullen registrars de vandaag aangekondigde wijziging in het prijsbeleid voor het eerste op de factuur die ze in april ontvangen terugzien.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.