Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Data- en cybersecurity: niet alleen in de EU en de VS

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 3 januari 2013 08:01 uur

Security-data-centre-247x180Als je ISPam.nl en andere bronnen raadpleegt, leidt dat bijna automatisch tot de conclusie dat in 2013 cloud weer hoog op de agenda zal staan, samen met Big Data waar iedereen nu de hoop op heeft gevestigd als next-big-thing. Dat is de positieve invulling van de trends voor de komende periode. Er is ook een minder goede kant en dat is naar de mening van velen de grotere aandacht voor cybersecurity. Hoe je het wendt of keert, data -en cybersecurity daar moet je in investeren.

Dat bleek ook uit de meningen van deskundigen die we eind 2012 vroegen voor een korte terugblik. Een groot aantal noemde toch cybersecurity als een van de belangrijkere ontwikkelingen voor het afgelopen jaar en maar weinigen geloven dat het dit jaar beter wordt.

In het verlengde van data- en cybersecurity ligt privacy, een onderwerp waarover al lange tijd heftige discussies worden gevoerd. Als je je daarbij baseert op wat er in Nederland of in Europa over wordt gezegd, geschreven en middels wetten voorgeschreven wordt, dan heb je echter totaal geen compleet beeld van de ontwikkelingen.

Het is opvallend dat in Nederland weinig aandacht wordt besteedt aan de Amerikaanse standpunten die over privacy en de noodzakelijke link met cybersecurity bestaan. Daarbij gaat het niet op de standpunten van Facebook of Google, die laten zich wel raden. In Amerika zijn er namelijk wetgevers, advocaten en handhavers die zich met deze materie bezighouden en wat zij zien en denken blijft vaak buiten onze waarneming.

In die kringen wordt algemeen geoordeeld dat de VS achter fors lopen op deze terreinen (zie onder andere ‘the U.S., in fact, is consistently out of step with the rest of the world when it comes to this critical topic’, van Lisa Sotto terug te lezen en horen op o.a. Inforisktoday). Natuurlijk de te verwachten EU-wetgeving wordt door betrokkenen als eerste genoemd, maar voor de Amerikanen is dat slechts een voorbeeld voor een mondiale trend.

Weten wij hier hoe de wetten in andere landen zijn aangescherpt? Wist je bijvoorbeeld dat landen als Singapore en Maleisiƫ afgelopen jaar (beiden belangrijke centra voor global-financials) indrukwekkende stappen hebben gemaakt met wetgeving die de privacy van gebruikers beter beschermt?

Terwijl wij hier in Nederland vanuit defensief oogpunt vooral naar Amerikaanse wetgeving wijzen (Patriot act en Copa) – om te bewijzen waarom je beter hier dan daar kan hosten – kijken Amerikanen op een andere manier naar de materie. Amerikanen zien dat er meer landen bijgekomen zijn waar opslag en bewerking van data aan striktere wetten onderworpen is dan op de thuismarkt. En waartoe dat leidt: het biedt kansen voor outsourcing naar andere gebieden en om andere redenen dan tot voor kort werd overwogen.

Anders gezegd: voor je het weet is er dus mondiale concurrentie mogelijk op data- en cybersecurity. Dat is iets waar we in Nederland (en de EU) slim mee om moeten gaan.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.