Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Winstmarge Verisign 56,2% na prijsverhoging .com- en .net-domeinnamen

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 28 januari 2013 12:01 uur

VerisignDe afgelopen jaren zijn de prijzen van .com- en .net-domeinnamen explosief gestegen. Volgens Verisign, dat verantwoordelijk is voor de domeinnamen, was dat noodzakelijk om benodigde investeringen in de infrastructuur van de domeinnamen te kunnen doen. Dat blijkt evenwel niet uit de financiële stukken van het bedrijf. In 2012 wist Verisign maar liefst 873 miljoen dollar omzet te behalen en een winst van 491 miljoen dollar. Dat komt neer op een winstmarge van maar liefst 56,2 procent zo heeft het bedrijf zelf bekendgemaakt.

Op 15 januari 2012 verhoogde VeriSign de prijzen van .com-domeinnamen met 7 procent en de prijzen van .net-domeinnaam met maar liefst 10 procent. De winstmarge van Verisign steeg ook in een klap van 49,7 procent in 2011 naar 56,2 procent in 2012. Of te wel een stijging van 6,5 procent. Daarmee lijkt het erop dat de prijsverhoging niet wordt gebruikt om investeringen te doen, maar rechtstreeks in de zakken van de aandeelhouders van Verisign verdwijnt.

De inkoopprijs voor een ICANN accredited registrar is tegenwoordig 7,85 dollar per .com-domeinnaam. Volgens experts kost het Verisign echter maar zo’n 1 dollar per .com-domeinnaam om de registryfunctie te vervullen. Gelukkig is besloten dat Verisign de komende zes jaar de prijzen niet mag verhogen, waarna de koers van VeriSign met maar liefst 13 procent kelderde. De aandeelhouders hadden vermoedelijk verwacht dat ICANN de komende jaren nog een paar keer had mogen verhogen.

Siemen Roorda, 28 januari 2013 12:52 pm

Gelukkig voor de aandeelhouders dat het hier alleen om .com gaat. .net, goed voor 15 miljoen domeinen, heeft z'n volgende 10%-verhoging alweer aangekondigd: http://www.verisigninc.com/en_US/news-events/press-room/articles/index.xhtml?artLink=aHR0cDovL2ZlZWRzLm13bmV3c3Jvb20uY29tL2FydGljbGUvcnNzP2lkPTE2NzA1MTU%3D.

.org (ok, andere registry) is ook weer van de partij met $0.55 verhoging (http://www.internetnews.me/2012/12/31/pirs-new-year-message-org-price-increase-coming-july/).

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.