Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Succes cloudhosting afhankelijk van veiligheid en vertrouwen (opinie)

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 6 februari 2013 08:20 uur

cloud-computingOpmerkelijk. Het opslaan van data in de cloud is op z’n retour. Althans, dat concludeert Oracle op basis van de bevindingen uit de Next Generation Data Centre Index. Oracle voert elk jaar een onderzoek uit onder tientallen grote bedrijven waarbij het beleid ten opzichte van IT-uitbestedingen onder de loep wordt genomen, specifiek het uitbesteden van diensten naar externe datacenters.

Uit die index blijkt de vraag naar externe datacenters onder de respondenten met 2 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar. En volgens Oracle wordt dat veroorzaakt door het feit dat bedrijven hun data weer ‘in huis’ halen.


Is de Big Data-hype nu al voorbij? Voor zover er al sprake was van een hype: nee. De conclusie van Oracle is veel te voorbarig. Maar ook de argumentatie is vreemd. Dankzij de crisis zouden bedrijven de cloud even laten voor wat het is en de IT weer in eigen hand nemen. Cloud is, met andere woorden, op dit moment te duur. Duurder dan een eigen datacenter? Dat gaat tegen alle marktvoorspellingen en analyses in.

Toverwoord
En toch… ISPam.nl berichtte gisterochtend over het faillissement van Data Hotel Hilversum. Kentering? Incident? Het laatste. Data Hotel Hilversum werd slachtoffer van een slecht presterend moederbedrijf met teveel versnipperde dienstverlening en verlies van focus op de kernactiviteiten. Dodelijk voor elk bedrijf. Vrijwel alle analisten zijn het erover eens dat uitgerekend de datacentermarkt crisisbestendig is en ook in het komend jaar zal groeien. Reden: bedrijven kunnen goedkoper terecht in bestaande, externe datacenters dan IT onderbrengen in eigen datacenters. Het toverwoord is in alle gevallen ‘cloud’.

Er moet dus een andere reden zijn dat ondernemingen hun data niet zomaar in de cloud willen hebben. Omwille van de kosten hoeven ze het immers niet te laten. Voor een paar cent per GB per maand heb je de data veilig elders geparkeerd zonder zorgen voor complexe backup- en storagefaciliteiten. Data overal en altijd oproepbaar, zonder noodzaak om upfront grote investeringen te moeten doen en maandelijks kosten voor onderhoud en beheer op te hoesten. Een fee per dataeenheid per maand, op basis van afgesproken service levels en klaar ben je.

Vrijstaat
Wacht. Veilig? Daar zit de crux. Want ondernemingen twijfelen niet aan de prijs, maar wel aan de veiligheid van Big Data. Is data in de cloud echt wel goed afgeschermd? Cloud is immers voor veel CIO’s synoniem voor een soort ‘vrijstaat’ op het internet. Daar wil je jouw data niet hebben. Cloud is een speeltje. Leuk voor apps,  muziekjes, lollige foto’s, maar niet voor serieuze, misschien bedrijfskritische datastromen.

Daar ligt de uitdaging voor de branche. Overtuig de markt van de veiligheid in de cloud. En vooral: maak dat waar. Ga met de klant in gesprek en ga de discussie aan over privacy. Klanten lezen kranten en kennen de Patriot Act, om maar eens iets te noemen. Neem die zorg weg. Vanuit hoogwaardige, Europese datacenters speelt een dergelijke angst  voor Amerikaanse ‘ogen’ nauwelijks een rol. En veilig? Providers hebben in de afgelopen jaren grote stappen gemaakt op het gebied van security. SSL-certificaten, encryptie, noem maar op. Het is op z’n minst net zo veilig als in een eigen datacenter. Op z’n minst. Dat moet het verhaal zijn. Dan is Big Data nog lang niet voorbij.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...