Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nominatie SIDN-bestuurder Roelof Meijer als ondernemer van het jaar

 • Door
 • Veenman
 • geplaatst op
 • 25 maart 2013 08:05 uur

SIDNTrots maakte de SIDN vorige week bekend dat haar enig bestuurder Roelof Meijer is genomineerd als Arnhemse ondernemer van het jaar. Een mooi stuk erkenning voor het werk dat Meijer de afgelopen jaren heeft verzet bij de SIDN. Het enige dat er niet klopt is het feit dat Meijer helemaal geen ondernemer is, maar enkel bestuurder van de stichting.

Roelof Meijer is bestuurder
Dat is wel merkwaardig, want hoe kan een bestuurder van een stichting, die verder geen onderneming leidt, genomineerd worden voor een ondernemersprijs? Ondanks het feit dat ik van de organisator van de verkiezing geen reactie heb gekregen over de vraag wat de criteria zijn, blijkt dat de drie andere genomineerden voor eigen rekening hun bedrijven drijven en stuk voor stuk ook aandelen in hun eigen bedrijf hebben.

In een reactie laat Sieger Springer, manager marketing, communications & new business bij SIDN weten dat ‘de enige reden dat we hier aan meedoen, is de mogelijkheid die het biedt om de SIDN in de regio te profileren’. “Als succesvol bedrijf waar Nederland en Arnhem trots op mogen zijn, maar natuurlijk vooral als aantrekkelijke werkgever en stageplaat.” Goed punt van Springer. Het is natuurlijk ook een prachtige manier om je te profileren naar potentiële werknemer als organisatie.

Profilering als ondernemer
Het probleem is dat Roelof Meijer zich telkens meer als ondernemer begint te gedragen en zich ook naar buiten toe als zodanig profileert. De profilering van de SIDN blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat de .nl-registry nergens duidelijk maakt dat het een stichting is, de statutaire naam Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, is vrijwel nergens op de website te vinden. Wel staat heel nadrukkelijk op de website iets vermeld over ‘verantwoord ondernemen’, terwijl SIDN helemaal geen onderneming is.

Ook hoeveelheid nevenactiviteiten en de hoeveelheid tijd, geld en energie hier in wordt gestoken naast het beheer van het .nl-domeinnaam en de daarvoor opgerekte statutaire doelstelling van de stichting (die omvat sinds enige tijd niet alleen het beheer van het .nl-domein of registries), is iets dat niet goed past bij goed rentmeesterschap dat past bij een stichting als SIDN. Dat zijn typisch activiteiten die een onderneming zou ontplooien.

Een interessante opmerking – en opnieuw een bevestiging dat SIDN zich graag als onderneming profileert – kwam van Nicole Wedler, Online Communicatie Specialist bij de SIDN onder een privéblog van mij over het ‘ondernemerschap’ van Roelof Meijer. Wedler merkte op dat Meijer wel ondernemer zou zijn, maar het bedrijf niet door hem zelf zou worden geleid. Die opmerking was misplaatst, maar zet wel aan het denken.

Een onderneming hoeft niet persé een ondernemer te hebben, maar kan enkel een of meerdere bestuurders hebben, zoals bij veel beursgenoteerde ondernemingen het geval is. Echter is een stichting zoals de SIDN geen onderneming, want er is geen winstdoel én er is een verbod om winst die wel gemaakt is, uit te keren.

Ergernis registrars
Op deze manier krijgt een buitenstaander al snel het idee met een onderneming te maken te hebben. De nominatie van Roelof Meijer als ondernemer van het jaar is dé bevestiging dat Meijer en ‘zijn’ SIDN zich als zodanig profileren. Het wekt dan ook geen verbazing dat ergernis nummer één van de .nl-registrars op dit moment het feit dat Roelof Meijer als pseudo-onderneming allerlei nevenactiviteiten naast het beheer van het .nl-domein ontplooit, zo maakte de SIDN recent zelf bekend.

De onderstaande afbeeldingen geven de ergernis en de angst van veel .nl-registrars weer. Gelukkig is dit (nog) niet het geval, maar aan de wijze waarop Roelof Meijer ‘zijn’ SIDN profileert en handelt zou je bijna gaan denken dat dit nu al wel het geval is. Meijer is een prima bestuurder, maar géén ondernemer! Veel registrars zouden graag zien dat Meijer zich daar ook naar gedraagt.

RIDN B.V. + .nl Een product van Roelof Meijer

 

Roelof Meijer, 25 maart 2013 9:47 am

Ik vermoed dat Arnoud Veenman het onjuist vindt dat SIDN een ondernemingsraad heeft. En dat wij sinds de oprichting vennootschapsbelasting betalen. Een dwaling van de wetgever? Zeker met betrekking tot de vennootschapsbelasting sta ik open voor suggesties.

SIDN investeert bewust in de verdere ontwikkeling van de waarde van het .nl domein en het internet voor de Nederlandse economie en maatschappij. Die investeringen leveren SIDN geen directe financiele resultaten en zullen daarom veelal juist niet door op winst gerichte bedrijven worden gedaan. Maar de sector en de maatschappij hebben er baat bij.

Arnout Veenman, 25 maart 2013 10:19 am

Roelof, dat er een ondernemingsraad is ingesteld en er Vbp wordt betaald door SIDN is logisch. Immers is ondernemingsraad een onhandig gekozen naam, omdat deze ook door overheden, stichtingen en verenigingen moet worden ingesteld indien aan bepaalde criteria wordt voldaan (art. 1 lid 1 aanhef en onder c WOR).

In de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 staat voor onder meer stichtingen onder bepaalde voorwaarden een gelijkstelling met ondernemingen, maar dat maakt een stichting nog niet tot een onderneming (art. 4 aanhef en onder a Vbp). Daar is bewust voor gekozen door de wetgever om te voorkomen dat pseudo-ondernemers vanuit stichtingen échte ondernemingen oneerlijke concurrentie aandoen en om te voorkomen dat er belasting wordt ontweken door te "ondernemen" vanuit een stichting.

Mark Schouten, 25 maart 2013 11:20 am

Hoewel ik het niet eens ben met de klassificatie van Dhr. Meijer als ondernemer, word ik ook een beetje moe van het gezanik van Dhr. Veenman.

In mijn ogen is SIDN wel degelijk een onderneming, maar is Dhr. Meijer geen ondernemer zoals die doorgaans in de 'ondernemer van het jaar'-verkiezingen bedoelt wordt. SIDN is niet gestart door meneer Meijer, en meneer Meijer heeft ook vrij weinig last van concurrentie op zijn specifieke product.

Dus, het zou mijns inziens meneer Meijer sieren om afstand te doen van deze verkiezing en de prijs over te laten aan echte ondernemers. Daarnaast zou het meneer Veenman sieren om z'n hetze tegen SIDN een beetje af te laten zakken..

Iwan, 25 maart 2013 12:38 pm

Wat is het verschil tussen het besturen van de SIDN met +/- 75 man personeel als bestuurder of een onderneming met +/- 75 man personeel als onderneming ?

Mark Schouten, 25 maart 2013 12:39 pm

@iwan: Het eigen risico, imho. Maar zoals je zelf al zegt. Het *besturen* van. Ik ontken niet dat Roelof een bestuurder is, ik zeg alleen dat het geen ondernemer is.

Bov, 25 maart 2013 1:34 pm

SIDN is een stichting, derhalve kan de heer R Meijer nooit als ondernemer worden aangemerkt, sterker nog, hij is helemaal geen ondernemer. Dus zeer zeker geen top ondernemer, maar dan wie is dat wel als je in een gespreid bedje aan de top een positie overneemt ?
Top ondernemers zijn mensen die een zaak zelf op poten zetten en aan de top van hun roem worden overgenomen door zakkenvullende commissarissen, meestal oud politici of mensen zoals de heer Meijer, nietskunnenrs die het bedrijf vanaf dan vaak weer terug brengen tot begin proporties.

TYop ondernemer, wat een lacher !

 • Pingback: SIDN sluit sponsorovereenkomst met branchevereniging ISPConnect

 • Pingback: SIDN kritisch constructief blijven volgen ondanks de sponsorovereenkomst met ISPConnect » Arnout Veenman

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.