Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

BSA – nu ook voor cloudonderzoek

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 28 maart 2013 08:01 uur

bsacloudscorecardBij het horen of lezen van de term BSA denkt elke softwaregebruiker direct aan een club die optreedt om de belangen van softwaremakers te behartigen. Een club die regelmatig verkondigt succesvol te zijn in de strijd tegen illegale software en met vakkennis politie en justitie ondersteunt in de strijd tegen piraterij en dergelijke.

Sinds vorige week weten we dat de BSA zich ook bezighoudt met trendonderzoek. Toen is namelijk in meerdere landen (professionele regie!) een presentatie geweest van de bevindingen in 24 landen naar de Cloud Readiness. Het rapport is legaal en gratis te downloaden. Wellicht dat er door de pers nog wat aandacht aan wordt besteedt. Dat is wel te hopen want de bevindingen zijn uitstekend geschikt voor discussie.

Je kunt het onderzoek op verschillende manieren bekijken. Maar voor Nederlanders loop je al direct tegen de beperking op, dat we niet zijn meegenomen in de 24 landen die volgens de BSA belangrijk zijn, of voorop lopen, op het terrein van cloud. Dus als je iets wil weten over de Cloud readiness van Europese landen als Frankrijk, Italië of Polen, dan heb je wellicht wat aan het rapport. Maar over een land met de grootste internetknooppunten, een waanzinnig hoge dichtheid aan datacenters, een veelvoud aan cloudaanbieders en bijna het hoogste percentage op breedband aangesloten huishoudens, Nederland dus, wordt niets geschreven.

Als je vervolgens kijkt naar wat er precies is onderzocht, leidt dat tot nog meer verbazing. De 24 landen zijn onderling vergeleken op basis van 66 vragen die zijn verdeeld in 7 categorieën. De vragen worden verschillend gewogen en het aantal vragen per categorie verschilt ook, maar de score per categorie is 100%. De uitkomsten van de 7 categorieën, die zelf ook weer verschillend gewicht hebben, zijn tenslotte teruggebracht naar een score tussen 1 en 100%.

Een heel verhaal, maar  zo komt men uiteindelijk tot de conclusie dat Japan het meest Cloud Ready is met een score van 83,3% en Brazilië met 35,1% hekkensluiter is. De gebruikte methodiek is op zichzelf niet bijzonder, het is een standaard aanpak. Wat echter opvalt – vandaar de verbazing – is dat afhankelijk van hoe je rekent tot 50% van de eindscore mede wordt bepaald aan de hand van vragen die weinig met cloud te maken hebben. Het zijn vragen over cybercrime, free trade of bestrijding piraterij die volgens de BSA bepalen of een land Cloud ready is.

Natuurlijk, clouddiensten profiteren van goede wettelijk afspraken en het netjes omgaan met licenties, maar om nu te stellen een ontkennend antwoord op de vraag ‘Are there laws governing ISP liability for content that infringes copyright?’ verantwoordelijk is voor een slechter cloud-klimaat in een land gaat toch echt te ver.

Dit onderzoek is daarom amper een serieuze indicatie of cloud in een land is geaccepteerd. We mogen ergens wel blij zijn dat BSA Nederland niet tot de 24 belangrijkste IT/cloud-landen rekent.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.