Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Thijs Hostwise: Beursgang van Rackspace; mislukking of succes?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 10 september 2008 08:03 uur

Rackspace bereidt beursgang voorHet bleef verrassend stil na het bericht dat Arnout eerder op Ispam plaatste over de (volgens hem) mislukte beursgang van Rackspace. Misschien waren het de naweeën van de zomervakantie of beschouwden de meeste bezoekers van Ispam de beursgang van de provider als een ver-van-mijn-bed-show. Toch vind ik het wel een column waard.

Voor de beursgang van Rackspace waren de verwachtingen hoog gespannen. Na een lange tijd zou er eindelijk weer een zogenaamde “Tech IPO” plaats vinden. Het betrof hier geen gewone Tech IPO, maar één van een mondiale en pure hostingprovider. Analisten vroegen zich af of het wel verstandig was om nu naar de beurs te gaan. De dreigende recessie zou wel een roet in het eten kunnen gooien. Wellicht zou het verstandig zijn om van een beursgang af te zien? Godaddy heeft om eenzelfde reden al eens een beursgang afgeblazen.

Rackspace zette echter door. De provider besloot een introductieprijs te hanteren van $ 12,50. Daarmee schatte het hostingbedrijf in dat ze meer dan 1,4 miljard dollar waard was. Op de eerste handelsdag bleek dat beleggers hier heel anders over dachten. De koers van het aandeel Rackspace daalde met ruim 20% en sloot op een koers van $ 10,01. Je zou dus kunnen zeggen dat men van mening was dat de Amerikaanse hoster zijn eigen waarde met ruim 287 miljoen dollar te hoog had ingeschat.

Waarom maakte de koers van Rackspace op de eerste dag zo’n duikeling? Hadden beleggers koudwatervrees voor een markt die ze niet goed kennen en doorspekt is met technisch jargon? Of hebben ze de diverse financiële analyses bestudeerd en gezien dat de marges van Rackspace de laatste jaren slinken? Men kan ook besloten hebben dat dit niet de juiste tijd is om in een onderneming te investeren. Hoogstwaarschijnlijk is er geen eenduidige antwoord op deze vraag. Feit is dat beursanalisten de beursgang van de hostingprovider als mislukt beschouwen. Wat echter interessanter is of de hostingbranche hetzelfde zou moeten doen.

Hoewel de eerste kennismaking van het grote publiek met de hostingbranche niet vlekkeloos is verlopen, mogen we Rackspace er naar mijn mening wel dankbaar voor zijn. De beursgang creëerde veel publiciteit (zowel in de VS als daarbuiten). Ineens werd er in de mainstream media geschreven over hosting en de hostingbranche. Met andere woorden: Rackspace gaf het grote publiek een kijkje in een wereld die normaal voor hen gesloten blijft.

Of Rackspace de drempel voor een beursgang van andere providers heeft verlaagd is nog maar de vraag. Dit hangt af van de toekomstige resultaten. Kan het bedrijf bewijzen dat de hostingbranche een interessante markt is om in te investeren? Als ze de analisten in het komende jaar verrast, zouden meerdere grote providers kunnen besluiten de stap naar de beurs te wagen. Zo niet, dan moeten we misschien nog wel een paar jaar wachten op de volgende “hosting IPO”. De eerste test voor Rackspace is vandaag. Als de Amerikaanse financiële markten sluiten maakt de provider uit San Antonio haar kwartaalcijfers bekend.

In de eerste paragraaf van deze column vroeg ik me af of bezoekers van Ispam de beursgang van Rackspace zouden beschouwen als een ver-van-mijn-bed-show. Vele zijn van mening dat de Amerikaanse markt een paar jaar voor loopt op de West-Europese. Als we die gedachtegang volgen is het nog maar een kwestie van tijd totdat een Europese provider de gang naar de beurs maakt. Aangezien het grootste Europese internetknooppunt hier in Nederland ligt is het niet ondenkbaar dat dit een Nederlandse provider is. Wellicht zien we over en paar jaar een hostingprovider in de AScX of zelfs de AMX.

Thijs Alink, HostWise

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

De jaarcijfers bekeken: Hostway
nachnahme kreditkarte zahlen: Den perfekte basis-tee for mig er i viscose(blanding), falder tungt og løst, er tynd, har bådu...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!