Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Domeinnaam bellen gemakkelijker dan ENUM’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 18 juni 2013 08:05 uur

De Braziliaanse startup Siter verwerft steeds meer bekendheid met  een nieuw concept: het bellen van een domeinnaam in plaats van een telefoonnummer. En het is nog zonder extra kosten ook.

“Siter is een platform dat voordelen biedt voor zowel bezitters van een domeinnaam als voor smartphonebezitters”, zo legt een woordvoerder van het bedrijf uit aan ISPam.nl. Voor het bellen van domeinnamen is wel het gebruik van de Siter Domain Dialing app noodzakelijk.
Dankzij samenwerkingen met registrars, hostingbedrijven en ISP’s werkt het systeem in diverse landen waaronder ook in Nederland, aldus de Siter.com-zegsman.

Voordelen
Volgens Siter biedt het bellen van domeinnamen diverse voordelen. Zo zijn domeinnamen makkelijker te onthouden en blijf je ook bij een verhuizing van provider of naar een andere woonplaats via hetzelfde adres bereikbaar, zolang als je die bepaalde domeinnaam bezit. Websites die via de domeinnaam kunnen worden gebeld zijn te herkennen aan het logo van Siter, als dat tenminste op de site wordt getoond.

Om het principe werkend te krijgen, dient de gebruiker een account aan te maken bij Siter. Vervolgens kan de gebruiker een lange combinatie van cijfers en letters als htm-bestand opslaan in de rootmap van zijn website, of die code opnemen in de metatags of die code invoeren bij de DNS-instellingen van de server. Ook kan die code ergens in de betreffende site of blog worden opgenomen.

Gelijkenis met ENUM
Het concept lijkt enigszins op het idee van ENUM waarbij je bereikbaar bent onder één bepaalde adres dat eindigt met ‘….e164.arpa’. Dit fenomeen is in Nederland  nooit echt aangeslagen, mede vanwege een gebrek aan diensten op dat gebied. Volgens een woordvoerder van Siter is veel gecompliceerder dan het bellen van domeinnamen. “Bij ENUM is het gebruiksgemak voor de eindgebruiker over het hoofd gezien.”

Voor het bellen van domeinnamen gelden de normale telefoontarieven die de telecomprovider berekent. Siter rekent geen extra kosten. Wel heeft het bedrijf uitgebreide abonnementen waarbij meerdere domeinnamen kunnen worden gebruikt. Het is niet bekend hoeveel de dienst al gebruikt wordt.

Sebastiaan, 18 juni 2013 8:35 am

Zo innovatief is Siter niet; als ik het goed zie gebruiken ze een gesloten applicatie die domeinnamen en telefoonnummers koppelt en worden voor enkel de koppeling forse bedragen in rekening gebracht.

Dat terwijl er al een mechanisme bestaat om telefoonnummers aan domeinnamen te koppelen in DNS met NAPTR-records. En ja, dat werkt met gewone domeinnamen (bijvoorbeeld .tel, of ieder andere TLD) net zo goed als met de kansloze ENUM-domeinen. Het enige wat nodig is om dat te laten werken is ondersteuning door telefoons voor dit type lookup te doen.

Eduardo Herreira, 25 september 2013 4:31 pm

No Registrar/Host company will publish the phone number of a Registrant in the NAPTR record in the DNS.

Sebastiaan, 25 september 2013 4:53 pm

Yes they will, when requested to do so. And if your registrar does not you can always register a .tel domain name which uses NAPTR and TXT records to publish all sorts of information.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.