Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Geschil over ontruimingsvonnis Datahouse Alphen aan den Rijn – update

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 15 juli 2013 22:55 uur

DatahouseEr is een geschil ontstaan over de executie van het vonnis tussen Datahouse (Alphen aan den Rijn) en ‘pandeigenaar’ Danny ter Haar. Dat meldt Datahouse in een nieuwsbrief aan haar klanten. ISPam.nl heeft een uittreksel bij het Kadaster opgevraagd en uit die gegevens blijkt dat eiser in het geschil, Danny ter Haar, sinds 25 maart jl. geen eigenaar meer is van het betreffende pand aan de Handelsweg 8 in Alphen aan den Rijn. Het pand is sinds die datum eigendom van een 69-jarige Belgische vrouw.

Update 16/07 8:00 uur: Informatie uit brief advocaat nieuwe eigenares toegevoegd. EIgendom Handelsweg 8 Alphen aan den Rijn

Grote vraag is nu of het vonnis voldoende basis biedt om tot executie over te gaan. Immers wordt de juridisch pandeigenaar niet genoemd als eisende partij, noch de eisende partij als gemachtigde. Omdat de Rechtbank 24/7 geopend is voor spoedeisende zaken zou Datahouse de executie dus aan kunnen vechten om te zorgen dat de ontruiming – die voor morgen gepland staat – geen doorgang hoeft te vinden. Desnoods om 5 uur vannacht.

Datahouse geeft in een mailing naar klanten aan dat de nieuwe eigenaresse ‘geenszins plannen hebben om de huurovereenkomst tussen partijen te beëindigen, sterker nog zij willen de relatie verder verstevigen’. Ook kondigen zij aan ‘de wederpartij aansprakelijk te stellen voor alle gevolgen van dit bedrog die kennelijk op rancune berusten, en zullen wij al het mogelijke doen om op korte termijn dit uitzettingsvonnis ook in rechte ongedaan te maken.’

Danny ter Haar laat aan ISPam.nl weten het statement van Datahouse ook gelezen te hebben, maar zelf nog geen mededeling van Datahouse te hebben ontvangen waarin een executie kort geding formeel wordt aangekondigd. Mocht dat er wel komen, dan ziet hij dat met vertrouwen tegemoet. Later zal hij met een uitgebreidere verklaring komen.

Aanvulling 16/07 8:00 uur (Arnout Veenman):

In een brief laat de advocaat van de nieuwe eigenares aan Ter Haar weten, dat het vonnis weldegelijk geldig is, gezien Ter Haar van de nieuwe eigenares de opdracht had gekregen om haar te vertegenwoordigen in dit proces. De door de advocaat ondertekende brief is in bezit van ISPam.nl (pdf).

Het ontruimingsvonnis is geldig. Mevrouw Hokke-Kleine is al jaren een cliënte van mij evenals jij een cliënt van mij bent. Evenzo is juist dat vanwege praktische overwegingen jij totnogtoe de honneurs hebt waargenomen voor mevrouw Kleine. Met andere woorden, jij treedt op haar verzoek op als procespartij inzake de procedure tegen Van Gink/Datahouse en jij hebt die opdracht aanvaard.

In juridische zin lijkt het er op neer te komen dat er sprake is van lastgeving (een specifiek soort opdracht) van de nieuwe eigenares aan Ter Haar, waarbij hij – indien dat afgesproken is – in eigen naam als procespartij mag optreden tegen Datahouse. Indien dat het geval is, dan kan worden aangenomen dat het ontruimingsvonnis inderdaad geldig is.

Ook laat de advocaat namens de nieuwe eigenares weten, dat zij het betreurt dat Datahouse nooit contact met haar heeft opgenomen om erover te praten. Het niet communiceren en het niet betalen van de huur was dan ook de reden om de procedure tegen Datahouse te beginnen.

Uit de laatste alinea van de brief van de advocaat blijkt ondubbelzinnig dat Ter Haar de volledige steun van de nieuwe eigenares heeft. Dat betekent dus ook dat Datahouse wat uit te leggen heeft, want eerder gaf Datahouse aan dat de nieuwe eigenares de relatie men hen juist wenste te verstevigen:

Het is een diepe teleurstelling voor het bejaarde echtpaar Hokke-Kleine dat hun verwachting niet is uitgekomen met de aankoop van dit pand in iets ‘moderns’ te hebben geïnvesteerd dat zou bijdragen aan een financieel onbezorgde oude dag. Hun hoop is thans gevestigd op een fatsoenlijke ondernemer die het pand voor hen weer rendabel kan maken. Ook jouw steun is daarbij nog steeds zeer gewaardeerd vanwege je expertise.

Zodra we meer informatie hebben wordt dit artikel aangevuld.

Bas, 15 juli 2013 11:13 pm

Het zaakje stinkt!

Waarom wacht Datahouse tot ongeveer het allerlaatste moment? De verklaring is omstreeks 19:00 gestuurd, krap 5 uur later was het vonnis.

Het lijkt erop alsof ze willen dat Datahouse leeg raakt, dat ze de klanten weg willen hebben, maar ze toch aan het contract houden.

Dan kunnen ze het komende jaar gewoon de colo/rack-huur blijven innen, maar hoeven ze geen data, stroom, of koeling te betalen.

Randy, 16 juli 2013 12:06 am

Als je de facturatiemethoden van Datahouse - of voor welk ander datacentrum - kent Bas, weet je dat stroom/koeling en dataverkeer op nacalculatie gaan. Zie ook het vonnnis Datahouse v.s. Ecatel. De enige uitzondering hierop zijn de High Density racks, waar je een vaste basisvergoeding (commitment) betaald, maar voor zover ik weer levert DH deze niet.

daan, 16 juli 2013 12:09 am

Beste bas
De zaken liggen toch iets anders dan je wellicht nu redeneert cq ventileert in je bericht.
Dh heeft vandaag heel de dag met juristen moeten overleggen wat wel en niet naar buiten gebracht kan en mag worden alvorens er informatie naar buiten gebracht werd.
Helaas is de timing door diverse personen cq partijen goed gekozen om zo dh in een kwaad dacht licht te stellen en op een dergelijke manier zodat de benaadeelde dh niet snel kon reageren met een inhoudelijke reactie.

Bas, 16 juli 2013 12:53 am

@Daan
[q]Dh heeft vandaag heel de dag met juristen moeten overleggen wat wel en niet naar buiten gebracht kan en mag worden alvorens er informatie naar buiten gebracht werd.[/q]

Het vonnis is op 2 juli afgegeven, door de rechtbank werd 2 weken respijt gegeven om de bende te ontruimen.

Van Gink es (het bedrijf) heeft vooraf voldoende tijd gekregen om op de dagvaarding te reageren (de reactie was: wij komen niet op zitting (29 juni als ik het me goed herinner), wel of niet met reden, in ieder geval niet voldoende beargumenteerd (anders had de rechter het verdaagd)

Vervolgens hebben ze voldoende tijd gekregen om na het vonnis (2 juli) te onderhandelen met de nieuwe eigenaar, een persbericht uit te sturen en/of een notificatie te sturen naar de huidige klanten.

Nee, ze besluiten om hun mond te houden.

De klanten besluiten vervolgens om te redden wat er te redden valt, dit opdat datahouse geen gehoor geeft, niet bereikbaar is (nood nummer gaat naar een antwoordapparaat) geen bericht op de sociale media zet, geen persbericht uit laat gaan en/of hun klanten informeert.

Krap 5 uur voor het ingang treden van het vonnis sturen ze een bericht uit (wat is er in de afgelopen 331 uur gebeurd?) dat alles in kannen en kruiken is en er geen problemen zijn.

Ieder bedrijf zou eieren voor zijn geld kiezen en vertrekken zodat zijn servers in iedergeval in zijn eigendom blijven en niet 'opeens' onbereikbaar worden omdat de stroom, data of airco uitgezet worden oplast van de pandeigenaar.

Bas, 16 juli 2013 12:56 am

Toevoeging:
[q]Helaas is de timing door diverse personen cq partijen goed gekozen [/q]

Als er iemand een verkeerde timing heeft betreft het 'Van Gink es'

André, 16 juli 2013 1:00 am

@Randy: dataverkeer werkt nagenoeg altijd juist wel met commitments ipv nacalculatie.

Rik, 16 juli 2013 9:25 am

@ Andre; en anderen juist weer puur en alleen op nacalculatie. Ieder z'n prijsmodel en beweegredenen ervoor ;-)

femke, 16 juli 2013 2:44 pm

Hoe laat moet er ontruimd zijn, of hoe laat moet er een beslissing van een rechter zijn dat dit niet meer hoeft?

martijn, 16 juli 2013 2:47 pm

Mensen we weten allemaal dat Datahouse niet eerlijk zakendoet.
Danny van Cistron is een goeie gozer, in ieder geval er gaan geen horror verhalen over hem de ronde. En dat zegt heel wat in de internet branche.

Van alle kanten hoor je dat Datahouse zijn rekeningen niet betaald. Dat ze liegen en dat er geen problemen zijn. Kijk zelf

Een paar punten waar Datahouse schulden heeft:

1) racecircuit Zandvoort
2) spijkenisse (jaar geen huur betaald)
3) capelle niet betaald
4) alphen niet betaald
5) stroom bij meerdere leveranciers niet betaald
6) belgie niet betaald, ook de aircoboeren worden niet betaald.
7) fiber leveranciers worden niet betaald.

wie wil er nou nog zakendoen met dit schorem? het is toch wel duidelijk zo. Ze zijn een schande voor de nederlandse datacenter markt.
Met hun 2e hands apparatuur die ze gebruiken in hun datacenters opgekocht/gestolen uit slooppanden.

Ze zijn slecht voor hun klanten, betalen hun personeel niet (ik ken mensen die hun geld niet gehad hebben en voor ze gewerkt hebben) als je klaagt over koelproblemen word er helemaal niets aan gedaan. Meerdere malen hebben diverse klanten stroomuitval gehad. Er is absoluut nul bewaking, de camera's nemen niet eens op.

gewoon een lachertje.

Randy, 16 juli 2013 3:05 pm

@femke: Enkel wanneer het vonnis tot uitvoer gebracht wordt (executie), zal de ontruiming door gaan. De eisende partij zal dan met een deurwaarder (en waarschijnlijk wat politie) naar het datacentrum gaan. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. De keuze ligt nu bij Danny.

Veenman, 16 juli 2013 3:14 pm

@femke, binnen de gestelde termijn moet Datahouse de sleutels van het pand (letterlijk) ingeleverd hebben. Daarna is Datahouse de boete van 2.500 euro per dag verschuldigd. Daarnaast kan Danny c.s. ook reëel executeren, dat wil zeggen al dan niet met behulp van de sterke arm (politie) het pand betreden en ze er letterlijk uitzetten en de sloten vervangen. Zoals Randy al zegt is het aan Danny c.s. om te bepalen of en op welke wijze hij het vonnis executeert. Het is ook mogelijk dat Datahouse een executie kort geding begint zolang de ontruiming nog geen plaats heeft gevonden, maar ik betwijfel of dat gaat gebeuren.

femke, 16 juli 2013 4:03 pm

ok dat is duidelijk. maar of het bevel nu wordt uitgevoerd of niet, als de sleutels vandaag niet worden ingeleverd gaat t geld kosten voor datahouse? De enige mogelijkheid is dan dat ze dat aanvechten, maar als ze dat verliezen en de sleutels nog niet hebben ingeleverd moeten ze alsnog de boete van 2500xdagen betalen?

Veenman, 16 juli 2013 4:09 pm

Daar komt in inderdaad op neer, zie onderstaande passage uit het dictum van het vonnis:
"veroordeelt Van Gink cs om het gehuurde binnen twee weken na betekening van het vonnis met al wie en al wat zich daarin van de zijde van Van Gink cs mocht bevinden te verlaten en te ontruimen en met afgifte van de sleutels ter vrije beschikking van Ter Haar te stellen, op straffe van een dwangsom van € 2.500,00 per dag dat Van Gink cs hiermee nalatig blijft;".

lekkerbeveiligd, 16 juli 2013 7:17 pm

http://www.youtube.com/watch?v=PLjV6_GmsQA

Sebas, 16 juli 2013 11:11 pm

Ik vind het overigens ook erg apart dat er -op de 'mailing' naar de klanten toe- totaal geen communicatie naar de buitenwereld is door de verantwoordelijken van Datahouse.

Randy, 17 juli 2013 11:55 am

@Sebas: Is DataHouse verantwoording schuldig aan derden dan?

Sebas, 17 juli 2013 12:54 pm

@Randy,

Het is niet dat ze geen verantwoording hebben naar derden, maar dan moet Salvatore niet zeggen dat ie met een persverklaring komt, het heeft nu zoveel media aandacht dat het wel verstandig is om dan je ook aan je woord te houden.

Randy, 17 juli 2013 4:05 pm

We hebben als ISPam zijnde gewoon contact gehad en een verklaring gekregen (overigens dezelfde als die naar klanten gegaan is).

Peter, 17 juli 2013 6:32 pm

Hebben we het over deze Danny ter Haar?
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:PHR:2012:BW9228

femke, 18 juli 2013 1:10 am

Ja peter, dezelfde danny ter haar. Sterker nog, het datahouse dc zit in het voormalig cistron gebouw. Dat cistron t niet gehaald heeft, heeft te maken met tegenwerking van kpn bij de uitrol van een niet-kpn adsl netwerk , namelijk het niet op snelheid gelimiteerde cistron netwerk.

Jan, 19 juli 2013 7:21 pm

De generator is gisteren in ieder geval weggehaald. Dus het ontruimen lukt aardig, mochten er nog klanten staan.

leo, 31 oktober 2013 12:25 pm

Misschien is Datahouse niet zo'n betrouwbare partij, maar Danny ter Haar is dat ook nooit zo geweest. Is geen (eerlijke) zakenman.

Dit is in ieder geval een verhaal met alleen maar verliezers, dat is helder.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.