Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Groei van nieuwe domeinnamen vlakt af

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 12 september 2008 08:01 uur

Een paar keer per jaar komt ’s werelds grootste registar, Verisign, altijd met haar ‘Domain report’, waaruit verschillende registars worden vergeleken. Uit deze informatie zijn leuke cijfers te halen. Bijvoorbeeld of nieuwe TLD’s aanslaag en of bepaalde in een korte tijd hard groeien.

Wat opvalt in deze uitgave is dat de groei van nieuwe domeinnamen afvlakt. In het tweede kwartaal van 2008 zijn er 11,7 miljoen nieuwe domeinnamen bijgekomen. Vergeleken met de cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar, betekend dit een daling van 18%, vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar 8%. Onderstaande grafiek laat ook een afvlakking zien:

Als we in detail kijken, zien we dat met name de ‘global’ TLD’s als .com, .org en .net en .biz redelijk stand houden. Vooral de ccTLD’s, dus de ‘landelijke’ domeinnamen laten een daling zien. Slechts twee van de top-20 registars wereldwijd laten nog maar een stijging zien. Dit zijn .au in Australië, dat de handel in domeinen tegenwoordig toestaat waardoor er een nieuwe markt ontstaat en .com.br in Brazilië, dat nieuwe registraties nu ook voor particulieren beschikbaar maakt.

Nederland in top 10
Ons eigen kleine kikkerlandje neemt met meer dan 3 miljoen geregistreerde domeinen een prominente 4e plek in bij de top-10 van de ccTLD’s, met boven ons Duitsland op de eerste plek, gevolgd door China en het Verenigd Koninkrijk. Onder ons staat het .eu domein.

Groei in Latijns Amerika
In een artikel vorige week merkte ik al op dat in Latijns Amerika de vraag naar bandbreedte sneller stijgt dan de capaciteit van de backbone. Ook de cijfers van Verisign laten dit zien. Het afgelopen jaar steeg het aantal internetgebruikers daar met 30%. Inmiddels beschikken 118 miljoen mensen over Internet, vertaalt is dit ongeveer 22% van de bevolking. Wat opvalt in deze cijfers is de gemiddelde leeftijd van de Internetter. Het betreft vooral jonge mensen die kapitaalkrachtig zijn.

Al met al een interessant rapport, dat zeker een aanrader is om mee te nemen. De rapportage is via deze link als PDF te downloaden bij Verisign.

Tom Baars, 12 september 2008 11:13 am

De grafiek is misleidend, de eerste drie “staven” zijn jaren en de laatste twee zijn kwartalen. De groei vlakt inderdaad af maar niet zoals de grafiek ons wilt voorhouden. Het is ook niet vreemd dat de groei afvlakt.. je moet heel creatief zijn om een goede vrije .com domeinnaam te vinden.

mark, 13 september 2008 12:54 pm

Moet registrars niet registrys zijn? Dit lijkt mij een wezenlijk verschil.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.