Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Prism schade is nog veel groter

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 12 augustus 2013 08:01 uur

euro-biljetten150150Je kon er op wachten natuurlijk dat de ophef rond Prism een prijskaartje zou gaan krijgen. Vorige week is dat dan gebeurd, we hebben nu dus een eerste globale berekening van de directe schade die het Amerikaanse datagraaien de Amerikaanse economie gaat bezorgen.

In de vakpers is vooral het maximale bedrag genoemd, en laten we wel zijn 35 miljard dollar minder omzet voor Amazon en co in de periode tot 2016 is ook wel een quote die de aandacht trekt. Maar wie verder in de analyse (PDF) van ITIF duikt ziet dat er nog meer bevindingen in staan die de cloudmarkt betreffen. Zo is er de aanname en calculatie dat zelfs zonder Prism de VS het risico lopen de komende periode 21 miljard dollar minder cloudomzet te gaan behalen, omdat in Azië en Europa concurrentie van lokale spelers effectiever zal blijken te zijn. Zelfs zonder Prism is de impact van Amerikaans datagraaien (Patriot-Act en FISA) dus inmiddels te kwantificeren!

ITIF geeft zelf direct toe dat de basis van het onderzoek niet optimaal is, het aantal bronnen is nog beperkt. Toch is het een artikel dat aan beide zijden van de oceaan aan het denken moet zetten. Wat we hier namelijk heel duidelijk zien, is dat de Amerikaanse cloud wordt gezien als een wezenlijk component van de Amerikaanse export. Elke procent minder omzet op een buitenlandse markt doet niet alleen de Amerikaanse cloud aanbieder pijn, maar schaadt ook de nationale belangen om door middel van meer export de economie van het land te verbeteren (“Many of the economic benefits of cloud computing, such as job growth and revenue, are dependent on the United States being able to export cloud computing services”).

En laten alle Aziatische en Europese landen nu precies ook die redenen kunnen gaan hanteren om de eigen nationale cloudindustrie een handje te helpen. Minder afhankelijkheid van Amerikaanse aanbieders is gewoon beter voor de lokale economieën. In dat opzicht lijkt Prism verantwoordelijk te zijn voor een klassiek handelsconflict.

De schade die het Amerikaanse datagraaien aanricht gaat echter nog verder dan cloud. Wat ITIF niet meeneemt in de rapportage – het valt net buiten de scope – is dat uit onderzoek in Europese landen aantoont dat al voor Prism bij een grote groep burgers en ondernemers permanente twijfel (netjes uitgedrukt) bestond over zaken doen met Amerikaanse aanbieders. Privacy-issues rond Facebook, black-outs bij Amazon en Azure zijn slechts enkele aspecten van een lijst die inmiddels heel lang is. Weliswaar verschilt de lengte en de volgorde per land, de tendens is helder: het is de afgelopen jaren wel erg makkelijk geworden kritisch te zijn met betrekking tot Amerikaanse diensten.

Op basis van bovenstaande concluderen dat Amerikaanse cloud nu is beschadigd en je dus als Nederlandse of Europese cloudaanbieder makkelijk kunt scoren, is te kort door de bocht. Dezelfde onderzoeken (zie o.a. de op ISPam behandelde onderzoeken van Bitkom, YouGov) laten namelijk voor cloud waardering en acceptatie in het algemeen een dip zien. Met andere woorden Prism schaadt indirect (of is het direct?) ook de lokale Nederlandse provider die zijn aanbod van hosting via virtualisering naar een moderne en efficiënte cloudomgeving heeft geupgraded. Een snelle oplossing is niet voorhanden, daarvoor is de materie te complex en de schade van een compleet andere orde dan een uitgefikte server.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

De jaarcijfers bekeken: Hostway
nachnahme kreditkarte zahlen: Den perfekte basis-tee for mig er i viscose(blanding), falder tungt og løst, er tynd, har bådu...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!