Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Impressie Eurocloud congres Luxemburg

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 21 oktober 2013 08:01 uur

Op ec201315 en 16 oktober vond in Luxemburg het jaarlijkse internationale Eurocloud congres plaats. Twee dagen vol met lezingen en presentaties en natuurlijk de uitreiking van de Eurocloud awards voor verschillende categorieën cloud ondernemers. ISPam.nl was dit jaar aanwezig en heeft met een groot aantal ondernemers en beleidsmakers gesproken.

Ruim 300 vertegenwoordigers uit industrie en publieke sector vanuit 23 landen maakte direct duidelijk dat hier over de cloud op internationale schaal werd besproken. Voor aanbieders die uitsluitend een regionale of nationale cloud focus hebben, was dit congres daarom niet echt ’the place to be’. Dat was waarschijnlijk de reden waarom er geen Nederlandse aanbieders van cloudservices aanwezig waren, buiten de vertegenwoordigers van MoreApps, Alphaplan die kandidaat waren voor een prijs in de categorie Best Cloud Service Use Case Private Sector en enkele bestuursleden van de Nederlandse afdeling van Eurocloud.

In Luxemburg viel verder op dat een aantal bekende partijen niet aanwezig was die je op bijna elke andere vakbeurs of zomer BBQ wel tegenkomt. Geen grote telco’s dus en ook heel opvallend geen Nederlandse sprekers over cloud (!) Door het ontbreken van de telco’s en de traditionele hostingsector kwamen in de presentaties en gesprekken thema’s ter sprake die bij ‘gewone’ events veel minder aandacht krijgen. Belangrijkste voorbeeld hiervan was omgaan met vertrouwen. Diverse sprekers hebben in de twee dagen aangegeven dat trust en cloud nog altijd een lastige combinatie is. Dat was het ook al in het het pre-Snowden tijdperk, maar nu is het lastiger dan ooit.

Post-Snowden tijdperk
Echt waar, pre-Snowden en post-Snowden waren begrippen die beide dagen veelvuldig werden gehanteerd. Niet om aan te geven dat alle inspanningen tot nu toe tevergeefs zijn geweest, wel om te illustreren dat cloudaanbod en acceptatie complexer is dan we vaak toegeven en dat we rekening moeten houden met verstoringen van de business op heel andere gronden dat we tot voor kort voor mogelijk hielden. Dat de Luxemburgse overheid hier slim gebruik van maakt door voor én tijdens het congres te wijzen op wetgeving die clouddata veilig stelt in geval van een surseance werd door velen dan ook beschouwd als een interessante ontwikkeling.

Heb je als hoster de kans van je leven laten schieten door hier niet aanwezig te zijn? Het Eurocloud congres was en is geen commerciële vakbeurs waar je als leverancier met klanten in gesprek raakt. Wel is het een omgeving waar je cloudtoepassingen gepresenteerd ziet worden en het nodige kunt leren over internationale ontwikkelingen op het gebied van regels, standaarden en samenwerking tussen partijen en dat laatste zelfs grensoverschrijdend. In Nederland is het lastig daarover bijgepraat te worden, dus mocht deze materie je interesseren dan is het de moeite van het overwegen waard volgend jaar ook naar Luxemburg te komen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.