Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Brussel: Cloud is goed, schaalvergroting is beter én nodig

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 28 oktober 2013 08:01 uur

Europese vlagTijdens het Eurocloud congres dat recent in Luxemburg werd gehouden, is door diverse sprekers gewezen op de noodzaak serieus na te denken over de rol van de overheid en Brussel bij cloud. Cloud wordt als een van de middelen gezien om Europa uit de recessie te halen. Enige EU-coördinatie zou daarbij kunnen helpen.

Met dat standpunt hoef je het natuurlijk niet eens te zijn. Internet en overheid is namelijk tot op heden zeker geen combinatie waar iedereen gelukkig van wordt. Maar dat de IT-sector Brussel en de nationale regeringen kan helpen bij het bestrijden van de crisis, is een interessant idee dat best meer aandacht verdient.

Lastig is alleen dat sinds afgelopen zomer de IT-sector wereldwijd in de verdediging is gedrongen. Inmiddels weten we dat het gesnuffel door de Amerikaanse en Britse overheid niet alleen de IT-sector van dat land schaadt maar de sector wereldwijd op het beklaagdenbankje plaatst. Alle mooie verhalen over bron van werkgelegenheid en veelbelovende innovaties of de prachtige aspecten van de cloud zijn van de voorpagina’s verdwenen. We mogen nu heel hard ons best doen uit te leggen waarom wij de good guys zijn en die anderen de bad guys.

In die context moeten ook de berichten worden begrepen over nationale clouds, zoals dat onder andere door Deutsche Telekom is gedaan. Als we zoveel last blijven houden van de Amerikaanse en Britse nieuwsgierigheid moeten we misschien maar delen van onze dienstverlening afsluiten voor pottenkijkers op een extreem botte manier: nationale intranetten in plaats van internet en vandaar uit onze eigen economie verder ontwikkelen.

Op dat plan is onder andere vanuit Brussel kritisch gereageerd. Wat er echter niet bij wordt verteld, is dat het idee van kleinschaligere nationale clouds al veel langer op de agenda staat en ook al diverse keren onderwerp van gesprek is geweest als middel de nationale en/of Europese groei te versnellen (zie o.a. hier). Dit is onder andere bevestigd door sprekers op het Eurocloud congres in Luxemburg, waarbij direct werd aangegeven dat dit wel een ongewenst scenario zou zijn want Brussel wil juist inzetten op schaalvergroting!

Het idee achter dit laatste is dat de EU op wereldschaal een logische IT-partner wil zijn waarbij de grenzen tussen de lidstaten steeds minder belangrijk zijn. Om die reden en als voorbeeldfunctie wil Brussel voor overheidsdiensten in de cloud véél verder gaan dan we tot op heden uit de pers hebben gehaald. Waar in Den Haag, Berlijn en elders nog steeds wordt gesproken over 1 nationale rijkscloud per land wil Brussel een grote stap verder: grensoverschrijdende cloudaanbod en -gebruik voor overheidsdiensten (mits de staatsveiligheid e.d. niet in het gedrang komt).

Kun je je voorstellen wat van die plannen de impact zal zijn? De gemeente waar je nu woont zou zijn data in een cloud kunnen stoppen die vanuit Rome of Parijs wordt gemanaged. Dat is de schaalgrootte waar Brussel over nadenkt en waar ook in Eurocloud verband met belangstelling kennis van is genomen. Wat van deze schaalvergroting de impact is op alle andere cloudtoepassingen, daarover werd niet gesproken. Dat deze gewenste schaalvergroting invloed kan hebben op het grote aantal aanbieders van hosting en storage diensten specifieke in Nederland lijkt wel een heldere zaak. Reden te meer ‘Brussel’ goed in de gaten te blijven houden.

Voor de goede orde: de discussies over cloud schaalvergroting vonden plaats voor de recente onthulling over het afluisteren van staatshoofden door NSA. Een en ander kan inmiddels een andere dynamiek hebben gekregen.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...