Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN introduceert bescherming glue records van .nl-domeinnamen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 29 oktober 2013 08:12 uur

sidn_logoAls reactie op de recente hacks waarbij duizenden domeinnamen van klanten werden gehackt door het veranderen van de IP-adressen van de nameservers van hosters, maakt SIDN het mogelijk om de glue records van .nl-domeinnamen te beschermen. De glue records van een met het zogenaamde .nl-Control beschermde .nl-domeinnaam, kan alleen gewijzigd worden na schriftelijke én telefonische toestemming van de houder.

Tot nu toe was de bescherming die met .nl-Control kon worden verkregen beperkt tot administratieve wijzigingen van een .nl-domeinnaam. De mogelijkheid om te beschermen tegen wijzigingen van de glue records is een optionele toevoeging. Een .nl-domeinnaam die gebruikmaakt van nameservers die niet gelijk zijn aan de eigen domeinnaam, zal er immers weinig aan hebben, gezien er überhaupt geen gebruik van glue records wordt gemaakt.

In berichtgeving naar de registrars toe wijst SIDN expliciet op de mogelijkheid om naast de .nl-domeinnamen van klanten te beschermen met .nl-Control, dat de dienst ook gebruikt kan worden om de eigen .nl-domeinnamen te beschermen. Gezien de gevolgen van een wijziging van een glue record van een .nl-domeinnaam waar de nameservers van alle klanten op draaien, zal de dienst vooral voor registrars en hosters zelf het meest interessant zijn.

Uit de brochure over .nl-Control die op de website van SIDN is gepubliceerd, blijkt dat SIDN relatief snel werk heeft gemaakt van de bescherming van de glue record-bescherming om herhaling van incidenten zoals de Digitalus/VDX hack te voorkomen. De nieuwe brochure van .nl-Control waar de bescherming van de glue records in wordt genoemd, is namelijk al op 20 september vastgesteld.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.