Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Wederom stroomstoring bij Grafix in Capelle aan den IJssel

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 1 oktober 2008 08:08 uur

Zaterdagavond vond er wederom een stroomstoring plaats in het Grafix datacentrum in Capelle aan den IJssel. Door de stroomstoring waren de netwerken van Grafix, Caveo Internet en Technotop gedurende enige tijd niet bereikbaar. Ruim een maand terug, op 26 augustus, was er ook al een stroomstoring in dit datacentrum. Toen was een stroomverdeler in brand gevlogen en schakelde de spanning om naar de UPS. Door een falende switch schakelde de spanning niet over naar de generator waardoor de UPS uitputte.

Afgelopen weekend lag de storing aan een niet werkende bypass van de netspanning naar het UPS systeem. Directeur Marco van Gink benadrukt dat deze stroomstoring niets te maken had met een overbelasting. Om de bedrijfszekerheid te garanderen is direct besloten om een nieuwe bypass schakelaar te plaatsen. Door het gewicht van ruim 2000 kilo en de afmetingen van 3 bij 1,2 bij 2 meter zal het plaatsen enige tijd duren. Temeer omdat er ook extra bekabeling voor aangelegd dient te worden. De exacte oorzaak van de falende schakeling is echter nog  niet achterhaald.

Tegenover ISPam banadrukt Van Gink dat deze storing geen relatie had met de vorige storing. In 2007 is Grafix begonnen met het verzwaren van de algehele installatie binnen het pand. Er is een eigen trafostation geplaatst en de gehele schakelinstallatie is vervangen.

Dit traject heeft heel lang geduurd omdat het een live omgeving betreft en sommige dingen niet gemakkelijk kunnen worden vervangen. Het gevaar tot uitval en stroom overslag is daar deel van, maar ook de fysieke afmetingen en gewichten van de machines spelen een grote rol.

In een eerdere mailing aan de klanten was reeds uitgelegd dat verschillende machines in de UPS ruimte de komende maanden zouden worden uitgebreid. Hier vallen ondermeer onder een nieuwe separate A- en B-hoofdverdeler en een nieuwe by-pass. Deze laatste kast wordt nu dus vervroegd tussen geschakeld en in gebruik genomen, omdat de huidige ingebouwde bypass in de UPS klaarblijkelijk niet betrouwbaar meer is.

Henk ter Linde, 1 oktober 2008 1:45 pm

En wederom ligt alles plat.

De grote uittocht van mensen die geen vertrouwen meer hebben in GrafX begint op gang te komen.

Jammer - leek toch een betrouwbare partij, lang geleden.

JJJ Media Partners, 1 oktober 2008 2:23 pm

Afbranden die handel, amateurs!
3de x in 2 dage!
Onbetrouwbaar!

Jan-Willem, 1 oktober 2008 2:36 pm

Dit is echt niet normaal en kan gewoon niet waar zijn. Op webhostingtalk.nl is al een flinke thread ontstaan over weer een storing bij Grafix. Zal het dan nooit stoppen?

http://www.webhostingtalk.nl/netwerk-storingen-en-updates/141863-wederom-cappele-d-ijssel-stroomstoring-grafix-caveo-technotop-down.html

Raoul Vos, 1 oktober 2008 4:16 pm

Ja inderdaad, er is sinds vanmiddag alweer een storing aan de gang. Het heeft weer iets met de stroom te maken.

Arjan Bijnen, 2 oktober 2008 10:57 am

Naar mijn mening zijn er op webhostingtalk een hoop zeer onprofessionele reacties van Grafix klanten te lezen. Men noemt zich professioneel ISP en zie men klagen over falende harddisk na de stroomuitval, aan deze mensen de tip om fatsoenlijke hardware te kopen en deze goed te onderhouden. Een goede en recente harddisk (welke gemaakt is om 24 uur per dag in een server te draaien) kan één of meerdere stroomuitvallen met gemak overleven. Zelfde geld overigens voor voedingen (welke de klap voor de harddisk überhaupt op dienen te vangen). Aan hen die klagen: Let op, er zijn ook veel klanten welke meelezen.

Verder kan ik niet anders zeggen dat ik van mening ben dat Marco en zijn team er alles doet wat in zijn macht ligt met betrekking tot het verkomen van deze problemen. Zo worden er ter plaatsen investeringen gedaan voor nieuwe en betere apparatuur. Grafix heeft erg te kampen met de pech factor... Het wel willen maar doodsimpel niet kunnen door wachttijden etc.

Ik ben het er mee eens dat een stroomstoring kl*te is, vooral als dit meerdere malen in korte tijd gebeurd. Meerdere partijen (o.a. EvoSwitch, Telecity) hebben echter in het verleden ooit met hetzelfde bijltje gehakt. Men moet eens verder gaan kijken dan hun neus lang is, bekijken wat de partij voor actie onderneemt om herhaling te verkomen en absoluut niet vergeten wat voor traject cq tijd er nodig is om dit voor elkaar te krijgen.

Dirk, 2 oktober 2008 12:20 pm

Ah, man houd toch op. Wat een vies slijmgepraat en vooral ontzettend vingertje wijzen betoog.

Zelfs met goede hardware kunnen je harddisks falen. Het blijven niet voor niets mechanische onderdelen.

Dat GrafiX er alles aan doet is ok. Maar er had zoveel verkomen kunnen worden...

Arjan Bijnen, 2 oktober 2008 12:30 pm

@Dirk: Ik heb geheel geen reden om te slijmen. Doe geen zaken met Grafix en Marco ken ik amper (enkel van horen en zien).

Uiteraard bestaat de mogelijkheid dat een harddisk faalt na aanleiding van een stroomstoring, mij maak je enkel niet wijs dat je goede harddisks hebt als de ene na de andere kapot gaat bij 1 storing.

Wat had Grafix naar jou mening kunnen verkomen en hoe? Zijn namelijk meer mensen welke dit roepen maar met goede argumenten zie ik eigenlijk niemand komen.

Dirk, 2 oktober 2008 1:37 pm

Ok, het kwam mij echt heel vies over.

Verder heb ik ontzettend veel argumentatie, maar dat ga ik hier niet verkondigen omdat ik Marco een goede gozer vindt en zijn bedrijf niet publiekelijk ga bespreken. Ik heb in Capelle het gebeuren zien groeien en was er vrijwel vanaf het begin bij. Overal gaat er wel wat mis, en bij GrafiX helaas net iets meer dan elders. Maar van slechte periodes leer je, meer dan van je positieve periodes.

Maar ik hoop voor Marco dat het nu blijft draaien, want hij zet zich echt 100% voor zijn bedrijf in. De tijd zal het leren hoe dit verhaal afloopt.

Marco, 2 oktober 2008 2:04 pm

Nou, daar wil ik wel op inhaken Arjan.

Ik weet niet wat de situatie is en de stroomschema's van het pand, maar op basis van wat ik hier lees kan ik concluderen dat er op het systeem geen extra aansluitingen waren/zijn waarop een synchrone generator kon of kan worden aangesloten. Indien er een storing is die zo veel impact heeft op de infrastructuur en het is niet mogelijk dit snel op te lossen (denk aan 1 dag), dan is het mogelijk om een of 2 generatoren synchroon mee te laten draaien met de productie omgeving.
Hierdoor kun je zonder hiks de complete infra veranderen.
Ik ga er wel vanuit dat alle velden vrij zijn te schakelen.
Elke goede aggregraat-leverancier kan live inprikken op huidige infra en synchroon ermee lopen.
Daarnaast is het verstandig om meerdere kleinere UPS-en te nemen ipv een of 2 hele grote. De velden kunnen dan met behulp van relatief goedkopere mespatronen worden beveiligd. Alles boven de 630 of 1000 A heeft een vermogen schakelaar nodig.

Het ligt er natuurlijk ook aan wat Grafix wil bieden aan de klant en wat in hun SLA staat over spanningsvoorzieningen. Elke oplossing heeft zijn prijskaartje, echter een goed doordacht systeem kost misschien iets meer, maar in geval van nood kun je wel betere tijdelijke oplossingen bieden en gebruiken.

Arjan Bijnen, 4 oktober 2008 10:33 am

@Marco: Uit de manier van schrijven kan ik afleiden dat je verstand van elektro hebt, een datacentrum inrichten gaat er echter net wat anders aan toe. Zo kan je bijna niet om een bypass heen en is het zeer onveilig om een bypass binnen een situatie op spanning aan te sluiten cq te vervangen.

Daarnaast is het onzin om het wiel op nieuw uit te vinden. Er zijn qua inrichting van datacentrums al reeds bestaande richtlijnen en certificeringen. Ook grafix probeert deze naar mijn weten zo ver mogelijk na te streven.

Marco, 6 oktober 2008 7:40 am

@Arjan: Nee klopt bypass kun je nooit omheen, dat neemt niet weg dat ook een bypass met behulp van lastscheiders op de juiste plaatsen ook kan worden verwijderd, cq omgezet kan worden. En nogmaals ik ken het schema niet, dus weet niet of het er standaard in zit.

Overigens ben ik wel benieuwd naar die richtlijnen en certificeringen op het gebied van spanningsvoorziening en met name de aarding (TN-C / TN-S).

Ik weet dat grafix daar veel energie insteekt, want Marco heb ik vorig jaar nog gesproken.

Mike, 10 oktober 2008 9:58 am

Waarom pomt grafix 1.5 miljoen euro in de lokatie alphen aan de rijn terwijl het huidige datavloer verre van af is?
Naar mijn idee had marco beter eerst wat extra geld moeten pompen in de lokatie capelle aan den ijssel.

Het is bullshit om te zeggen dat marco er alles aan doet.
Zo werden de huidige stroomkabels, zekeringen en andere electronica langdurig overbelast met brand als gevolg, men had dit zien kunnen komen aan komen!

Zo zijn er zaken die 3 jaar geleden al verholpen zouden worden maar op de dag van vandaag is daar nog steeds geen actie op ondernomen, ik bedoel zeg dan gewoon dat je er niks aan doet.

Zo weet ik uit betrouwbare bronnen dat er 2 storringen zijn geweest waarbij de ups en diesel wel naar behoren werkte maar deze storingen waren kort durig en zijn DOELBEWUST nooit gemeld aan de klanten.

Ik hou me hart vast voor de klanten in alpen aan de rijn en hoop dat deze niet dergelijke problemen krijgen zoals in capelle.
Want ik heb gehoord dat daar ook nog niet alles 100% op orde is, maar goed dat zijn kleine punten, maar die kleine punten zijn in capelle ook al 3 jaar blijven liggen.

H, 10 oktober 2008 11:28 am

Mike: er zijn 2 storingen in Alphen geweest??

Raoul Vos, 16 februari 2009 6:17 pm

Ik wil even laten weten dat wij vanaf het moment dat wij onze servers in Grafix Alphen aan den Rijn hebben hangen nog steeds 100 % uptime hebben. Onze servers hangen er al sinds de eerste dag dat het live is. Verder is locatie Alphen aan den Rijn een top locatie!

Joep, 17 februari 2009 10:02 am

Grafix capelle is al een tijd niet plat geweest! Hoera

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.