Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN staat papierloze registratie toe

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 november 2006 09:47 uur

De grootste wens van de SIDN deelnemers, papierloze registratie van .nl-domeinnamen, gaat per 1 december in vervulling. Natuurlijk blijft de SIDN een juridisch bolwerk en zijn er dus wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Zo dient in alle zorgvuldigheid de identiteit van de aanvrager van de domeinnaam te worden gecontroleerd, dat mag overigens ook met terugwerkende kracht binnen 5 dagen nadat de registratie heeft plaats gevonden, waarbij een domeinnaam moet worden doorgehaald wanneer die termijn niet gehaald wordt.

In het geval van een nieuwe klant zou een (digitale) kopie van een identiteitsbewijs eventueel gecombineerd met een uitreksel van de Kamer van Koophandel volstaan. In het geval van een al bestaande klant, een e-mailtje. Kopieen van het identiteitsbewijs, al dan niet digtaal, dienen door de deelnemer bewaard te worden, zodat de SIDN die bij de deelnemer kan opvragen. Zover ik weet is dit helemaal niet toegestaan, gelet op artikel 10 lid 1 uit de Wet Beschermingpersoonsgegevens.

Een andere voorwaarde is dat de SIDN compleet gevrijwaard is voor het geval het mis gaat en is in het geval van een doorhaling in verband met het niet kunnen verifieren van de identiteit van de registrant ook voor kosten van de deelnemer. Om gebruik te maken van de papierloze registratie, hoef je het enkel te gebruiken waarmee de deelenemer impliciet akkoord gaat met de voorwaarden die daar aan verbonden zijn.

Helaas geld de papierloze registratie vanaf 1 december enkel nog maar voor nieuwe registraties én zal er in de loop van 2007 een Elektronisch Registratieproces (ERP) worden ingevoerd, waarmee alle transacties volledig papierloos (mogen) worden uitgevoerd.

Ik vind het geweldig nieuws én hiermee is wéér een punt uit de SIDN DeelnemersPetitie.nl weer geaddresseerd, namelijk:

4. Minder papieren administratie voor SIDN deelnemers
Geen papierwerk meer om een domeinnaam te registreren. Om bij SIDN een domeinnaam te mogen indienen moet de deelnemer die de registratie voor zijn rekening neemt de klant eerst een formulier laten invullen, ondertekenen, terugsturen en pas wanneer deze in bezit is van de uitvoerende deelnemer mag de registratie worden uitgevoerd. Deze bureaucratische manier van werken met fysieke documenten past niet bij het digitale karakter van domeinregistratie en hosting, en ook hier is de .nl-namespace de enige grote namespace waar deze manier van werken nog wordt gebruikt.

Niet alleen voor de SIDN deelnemers, maar ook voor de SIDN is dit natuurlijk heel erg prettig nieuws, gezien op de introductie datum van 1 december ook een speciaal ingelaste SIDN deelnemersbijeenkomst plaatsvindt, die dan niet alleen zal gaan over de problematiek rondom DRS4, wat enigzins de wind uit de zeilen zal worden genomen door deze mooie ontwikkeling.

Casper Bakker, 17 november 2006 7:12 pm

Dan zie ik het voordeel niet van een 'papierloze' registratie. Want er moeten toch weer documenten worden bewaard en dergelijke.

Arjan Bijnen, 17 november 2006 9:16 pm

De titel van de tekst maak me erg blij.... Bij het doorlezen van het artikel voel ik me echter een beetje blijgemaakt met een dooie mus.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.