Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘AMS-IX reageerde te laat op kritiek VS-plannen van leden’

Snowden-effect zet bijna streep door Amerikaanse droom AMS-IX

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 14 maart 2014 08:01 uur

Het bestuur van de AMS-IX had eerder moeten reageren op de vragen en de kritiek van leden over de uitbreidingsplannen naar de VS. Dat zegt AMS-IX directeur Job Witteman in gesprek met ISPam.nl.

AMS-IX richtte vorig jaar een apart dochterbedrijf op voor de internetexchange-activiteiten in New York. Die vorm was nieuw want eerder werden in het buitenland alleen nieuwe activiteiten opgestart als uitbreiding van de BV AMS-IX. In New York is vanwege de zorgen om de Patriot Act een aparte BV opgericht. Maar zoals bekend, had het niet veel gescheeld of het Amerikaanse avontuur was niet doorgegaan.

“Wij werden overvallen door de kritiek op onze buitenlandplannen. Wij dachten netjes een Amerikaanse BV op te richten en toen kwam Edward Snowden met zijn onthullingen. “Er ontstond paniek en er deden zich allerlei verhalen de ronde over inlichtingendiensten die via de AMS-IX data zouden aftappen”, zegt Witteman. “We hebben niet voorzien wat de impact van de Snowden-onthullingen zou zijn op onze plannen.”

Onderschat
“Het AMS-IX-bestuur moest reageren op de onrust want het was een vraagstuk tussen de leden en het bestuur. “We hebben de kritiek te lang laten sudderen. Dat verwijt neem ik wel serieus”, erkent Witteman. Wij hebben dat onderschat. Intussen werden wij als BV tegengehouden om namens het bestuur te praten. Wij (AMS-IX BV, red.) zijn slechts de uitvoerende organisatie. Wij konden niet op de stoel van het bestuur gaan zitten.” Maar er werd pas na twee weken gereageerd op een kwade brief van leden.

Kritiek dat de AMS-IX een Nederlands internetknooppunt is, wijst Witteman resoluut van de hand. “80 procent van onze klanten komt uit het buitenland. Dat is onze kracht en ons bestaansrecht. Bijna geen enkele partij peert alleen met Nederlandse partijen. Dus de partijen die kritiek hadden, wisselen zelf ook verkeer uit met partijen uit de VS waardoor ze, volgens hun eigen redenatie, al tapbaar zouden zijn.”

Stemming
Over de ledenstemming voor de Amerikaanse BV was wel de nodige onvrede. De leden hadden eerder al ingestemd met de expansieplannen, ongeacht waar in de wereld. De stemming eind september ging uitsluitend over de op te richten BV voor New York.

Over de uitbreiding naar de VS, zegt Witteman dat het een heel strategische stap was. “Als wij het niet doen, doet Linx (London) of DECIX (Frankfurt) het wel en worden we voorbij gestreefd. Dus als we willen blijven meespelen, moeten we die stap maken. Als je terugzakt naar nummer 4 of 5 op de lijst van internetexchanges, dan merk je dat je bij de volgende keuze van een grote partij niet meer meetelt. Dat wilden we voorkomen.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.