Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘AMS-IX reageerde te laat op kritiek VS-plannen van leden’

Snowden-effect zet bijna streep door Amerikaanse droom AMS-IX

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 14 maart 2014 08:01 uur

Het bestuur van de AMS-IX had eerder moeten reageren op de vragen en de kritiek van leden over de uitbreidingsplannen naar de VS. Dat zegt AMS-IX directeur Job Witteman in gesprek met ISPam.nl.

AMS-IX richtte vorig jaar een apart dochterbedrijf op voor de internetexchange-activiteiten in New York. Die vorm was nieuw want eerder werden in het buitenland alleen nieuwe activiteiten opgestart als uitbreiding van de BV AMS-IX. In New York is vanwege de zorgen om de Patriot Act een aparte BV opgericht. Maar zoals bekend, had het niet veel gescheeld of het Amerikaanse avontuur was niet doorgegaan.

“Wij werden overvallen door de kritiek op onze buitenlandplannen. Wij dachten netjes een Amerikaanse BV op te richten en toen kwam Edward Snowden met zijn onthullingen. “Er ontstond paniek en er deden zich allerlei verhalen de ronde over inlichtingendiensten die via de AMS-IX data zouden aftappen”, zegt Witteman. “We hebben niet voorzien wat de impact van de Snowden-onthullingen zou zijn op onze plannen.”

Onderschat
“Het AMS-IX-bestuur moest reageren op de onrust want het was een vraagstuk tussen de leden en het bestuur. “We hebben de kritiek te lang laten sudderen. Dat verwijt neem ik wel serieus”, erkent Witteman. Wij hebben dat onderschat. Intussen werden wij als BV tegengehouden om namens het bestuur te praten. Wij (AMS-IX BV, red.) zijn slechts de uitvoerende organisatie. Wij konden niet op de stoel van het bestuur gaan zitten.” Maar er werd pas na twee weken gereageerd op een kwade brief van leden.

Kritiek dat de AMS-IX een Nederlands internetknooppunt is, wijst Witteman resoluut van de hand. “80 procent van onze klanten komt uit het buitenland. Dat is onze kracht en ons bestaansrecht. Bijna geen enkele partij peert alleen met Nederlandse partijen. Dus de partijen die kritiek hadden, wisselen zelf ook verkeer uit met partijen uit de VS waardoor ze, volgens hun eigen redenatie, al tapbaar zouden zijn.”

Stemming
Over de ledenstemming voor de Amerikaanse BV was wel de nodige onvrede. De leden hadden eerder al ingestemd met de expansieplannen, ongeacht waar in de wereld. De stemming eind september ging uitsluitend over de op te richten BV voor New York.

Over de uitbreiding naar de VS, zegt Witteman dat het een heel strategische stap was. “Als wij het niet doen, doet Linx (London) of DECIX (Frankfurt) het wel en worden we voorbij gestreefd. Dus als we willen blijven meespelen, moeten we die stap maken. Als je terugzakt naar nummer 4 of 5 op de lijst van internetexchanges, dan merk je dat je bij de volgende keuze van een grote partij niet meer meetelt. Dat wilden we voorkomen.”

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...