Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Amsterdam snelstgroeiende datacenterlocatie in Europa’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 13 maart 2014 08:08 uur

Wie aan datacenters denkt, denkt waarschijnlijk niet direct aan Duitsland. En dat is niet zo vreemd, want Duitsland lijkt steeds minder populair te worden als vestigingsland voor datacenters, zo toont een nieuw onderzoek aan. Vooral de hoge stroomprijzen en het gebrek aan gekwalificeerd personeel maken onze oosterburen minder aantrekkelijk.

Voor een studie die in opdracht van de Duitse IT-branchevereniging BITKOM is uitgevoerd, zijn 75 datacenterexploitanten op het gebied van colocatie ondervraagd.

Als belangrijkste locatiefactoren worden door de ondervraagden de beschikbaarheid en prijs van elektriciteit genoemd, maar ook juridische veiligheid, privacy, het aantal beschikbare netwerken en voldoende opgeleid personeel.

In Duitsland is de hoeveelheid datacenterruimte tussen 2008 en 2013 met ongeveer 20 procent gegroeid. Daarmee bungelt het land onderaan de top vijf. Amsterdam staat aan de top met een groei van maar liefst 75 procent, aldus BITKOM. Amsterdam wordt gevolgd door Parijs (57%), Londen (29%) en Madrid (24%).

Verhuizen
Vier op de vijf respondenten vindt dat Duitsland zich uit de datacentermarkt prijst vanwege de hoge energieprijzen. Voor 27 procent vormt het tekort aan geschoolde werknemers in Duitsland een bezwaar. Om deze redenen zegt zelfs 45 procent van de ondervraagden te overwegen om hun datacenter van Duitsland naar een ander land te verplaatsen.

Volgens de onderzoekers is de negatieve houding ten opzichte van Duitsland wel te verklaren. Zo zou de stroomprijs in Frankrijk de helft lager liggen dan in Duitsland.

In trek
Het is niet voor het eerst dat een studie aantoont dat Amsterdam als datacenterlocatie erg in trek is. Vorig jaar bleek uit internationaal onderzoek van vastgoedbureau CBRE al dat met name de regio Amsterdam zeer gewild is in de datacentermarkt.

Tonnie, 13 maart 2014 10:22 am

Eigenlijk vreemd dat Duitsland zulke hoge prijzen voor energie heeft zeker gezien op de markt praktisch gratis alle groene energie gedumpt word ivm overschot daar... werkt dus goed alle subsidie op de groene stroom daar.....

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.