Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Amsterdam snelstgroeiende datacenterlocatie in Europa’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 13 maart 2014 08:08 uur

Wie aan datacenters denkt, denkt waarschijnlijk niet direct aan Duitsland. En dat is niet zo vreemd, want Duitsland lijkt steeds minder populair te worden als vestigingsland voor datacenters, zo toont een nieuw onderzoek aan. Vooral de hoge stroomprijzen en het gebrek aan gekwalificeerd personeel maken onze oosterburen minder aantrekkelijk.

Voor een studie die in opdracht van de Duitse IT-branchevereniging BITKOM is uitgevoerd, zijn 75 datacenterexploitanten op het gebied van colocatie ondervraagd.

Als belangrijkste locatiefactoren worden door de ondervraagden de beschikbaarheid en prijs van elektriciteit genoemd, maar ook juridische veiligheid, privacy, het aantal beschikbare netwerken en voldoende opgeleid personeel.

In Duitsland is de hoeveelheid datacenterruimte tussen 2008 en 2013 met ongeveer 20 procent gegroeid. Daarmee bungelt het land onderaan de top vijf. Amsterdam staat aan de top met een groei van maar liefst 75 procent, aldus BITKOM. Amsterdam wordt gevolgd door Parijs (57%), Londen (29%) en Madrid (24%).

Verhuizen
Vier op de vijf respondenten vindt dat Duitsland zich uit de datacentermarkt prijst vanwege de hoge energieprijzen. Voor 27 procent vormt het tekort aan geschoolde werknemers in Duitsland een bezwaar. Om deze redenen zegt zelfs 45 procent van de ondervraagden te overwegen om hun datacenter van Duitsland naar een ander land te verplaatsen.

Volgens de onderzoekers is de negatieve houding ten opzichte van Duitsland wel te verklaren. Zo zou de stroomprijs in Frankrijk de helft lager liggen dan in Duitsland.

In trek
Het is niet voor het eerst dat een studie aantoont dat Amsterdam als datacenterlocatie erg in trek is. Vorig jaar bleek uit internationaal onderzoek van vastgoedbureau CBRE al dat met name de regio Amsterdam zeer gewild is in de datacentermarkt.

ISPam.nl Job board

Tonnie, 13 maart 2014 10:22 am

Eigenlijk vreemd dat Duitsland zulke hoge prijzen voor energie heeft zeker gezien op de markt praktisch gratis alle groene energie gedumpt word ivm overschot daar... werkt dus goed alle subsidie op de groene stroom daar.....

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...