Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Tweede IPv6 enabled nameserver voor Nederland

 • Door
 • Randy ten Have
 • geplaatst op
 • 3 oktober 2008 08:03 uur

De SIDN heeft een tweede IPv6 enabled nameserver in gebruik genomen. Deze is geplaatst in het BIT2 datacentrum te Ede en krijgt ook connectiviteit van BIT, dat eerder al IPv6 connectiviteit weggaf aan haar klanten en andere providers om het gebruik hiervan te motiveren. De eerste nameserver staat bij Surfnet in Nijmegen.

De SIDN beschikte buiten Nederland al over diverse IPv6 enabled nameservers. Deze stonden in Saint Quentin (Parijs) en Palo Alto (Californië). Omdat de meeste queries echter uit Nederland zullen komen lag een uitbreiding hier voor de hand. In totaal zijn nu 4 van de 7 clusters bereikbaar via IPv6. De SIDN gaat verder met de upgrade van de infrastructuur zodat er meer IPv6 nameservers zullen komen.

Roelof Meijer: “In 1981 is het Internet Protocol versie 4 ontwikkeld dat ruimte biedt aan maximaal 4 miljard adressen. Door de harde groei van o.a. China is de algemene verwachting nu dat de huidige IPv4-adressen in 2010 op zullen zijn. Daarom moeten voor die tijd bedrijven, ISPs en particulieren overstappen op IPv6. Wij zijn al druk bezig onze systemen allemaal klaar te maken voor IPv6, uiteraard dus ook onze .nl-nameservers.”

Op 18 november aanstaande vindt er een bijeenkomst plaats van de Nederlandse IPv6 taskforce in de Utrechtse Jaarbeurs. Tijdens deze bijeenkomst zullen de IPv6 awards uitgereikt worden aan overheden, Internet Service Providers, maar ook aan het bedrijfsleven, particulieren en media die zich actief bezig houden met IPv6. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan op de website website van het IPv6 Taskforce.

Vergeet ook niet jullie favoriete publicatie te nomineren voor een IPv6 award.

George, 3 oktober 2008 9:13 am

"Tweede IPv6 enabled nameserver voor Nederland"?

Eigenlijk de vierde. Weliswaar de tweede op Nederlands grondgebied, maar: "In totaal zijn nu 4 van de 7 clusters bereikbaar via IPv6".

GVR, 3 oktober 2008 9:23 am

Ik ben benieuwd hoe de implementatie en gebruik van IPv6 bij klanten verloopt. Techies snappen het over het algemeen wel, maar de klant?

Antoin, 3 oktober 2008 10:37 am

Klein foutje in het artikel:De andere IPv6 nasmeserver op Nederlands grondgebied in Nijmegen wordt gehost door Surfnet, niet door InterNLnet.

Randy ten Have, 3 oktober 2008 11:57 am

Bij deze aangepast Antoin.

Punica, 3 oktober 2008 4:50 pm

Door de harde groei van o.a. China is de algemene verwachting nu dat de huidige IPv4-adressen in 2010 op zullen zijn.

Nee Roelof, omdat overheidsinstellingen en bedrijven in het verleden debiel veel IP space hebben gekregen ipv er verantwoord mee om te gaan.

Daar heeft de groei van China verder weinig mee te maken, sterker nog, China promoot het gebruik van IPv6 juist. Lees oa http://news.cnet.com/China-launches-largest-IPv6-network/2100-1025_3-5506914.html

Marco, 3 oktober 2008 6:15 pm

Punica,

Er zijn gewoon te weinig IPv4 adressen. Reken maar na: om en nabij de vier miljard. En dat terwijl ik er wel 10 of meer zou kunnen gebruiken, in mijn mobiel, mijn auto, mijn SIP-phone, mijn servers, mijn gameconsole, mijn home-automation systeem en noem maar op (want NAT is vies he?). Ja, er is in het begin kwistig met IPv4 adresruimte omgesprongen. Later beslist niet meer. De RIR's zijn al jaren vrij 'kritisch' bij het toebedelen van IPv4 ruimte. Maar zelfs als er niet was verkwist, dan was dat enkel 'uitstel van executie' geweest.

IPv4 raakt op - zoveel is zeker. De aziaten hebben dat goed in de smiezen (want die voelen de pijn ook het meeste, als relatieve nieuwkomers op Internet) en dat is waarom men daar al zo ver voor ligt met IPv6 in vergelijking tot bijvoorbeeld de V.S.

Mijn advies: Als je het nog niet gedaan hebt, verdiep je eens serieus in IPv6 en ga het gebruiken!

Punica, 3 oktober 2008 7:46 pm

Natuurlijk heb je daar gelijk in Marco, maar zomaar de chinezen de schuld geven slaat kant nog wal, dat was meer het punt.

Verder vind ik weinig vies aan NAT, alles wat 'home' is kan wat mij betreft achter NAT, en moet je die dingen toch van buitenaf bereiken, dan zijn daar genoeg mogelijkheden voor.

Maargoed dat is een andere discussie :)

Lennie, 5 oktober 2008 9:55 pm

In de neuwsbrief van NL-IX zag ik dat NL-IX net als Bit (althans voor NL-IX-aangesloten organisaties) gratis IPv6-transit gaat aanbieden.

Dus als je op de NL-IX zit, heb je al 2 partijen waar je gratis IPv6-transit van kunt betrekken.

PS trouwens Azie ligt niet het meest voorop met IPv6-gebruik per internetter, maar Afrika.

 • Pingback: BIT levert IPv6 connectivity aan .nl-nameserver van SIDN at BIT blogt

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.