Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Valkuilen voor hostingbedrijven die claimen groen te zijn

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 31 maart 2014 08:44 uur

Groene stroom boomOntwikkelingsorganisatie Hivos publiceerde vorige week een onderzoek met als strekking dat datacenters in Nederland lang niet zo groen zijn als ze zich voordoen. Uiteraard lokte die bevinding de nodige reacties uit, ook hier op ISPam.nl. Een punt bleef onderbelicht: hoe wordt het begrip groen verderop in de sector toegepast en uitgelegd.

Hiermee wordt de trend bedoeld dat hosters ergens op hun website melden dat ze best wel ‘groen bezig zijn’. Steevast wordt er verwezen naar het datacenter waar men het ijzer heeft ondergebracht. Dat is groen en daarmee zijn wij dat ook. Je komt het verder tegen in de maatschappelijke doelstellingen die partijen groot en klein vermelden. Vaak heet dat de MVO-verklaring, maar er zijn ook andere manieren dat te verwoorden.

Als je dieper in de teksten van de MVO’s duikt en als je zicht hebt op de waardeketen van datacenters, via hosters tot system integrators en gebruikers, zal je opvallen dat groen en het daaraan gelinkte begrip duurzaamheid best wel creatief wordt toegepast. Het staat ieder bedrijf vrij accenten te zetten en daarmee de eigen verdiensten beter onder de aandacht te brengen. Dus dat sommigen wijzen op het aantal bomen dat ze planten en anderen op het inzetten van e-auto’s als bewijs voor het ‘groen zijn’; beiden zijn juist.

Er zijn echter twee valkuilen en het is wellicht goed dat Hivos en vergelijkbare critici daar nog geen aandacht aan hebben besteed. Ten eerste, het verschil tussen woord en daad. Het doet denken aan de situatie van een niet nader genoemde hoster die blij liet weten eindelijk een MVO-verklaring te hebben want nu kon tenminste worden gescoord bij klanten die dat belangrijk vonden. De hoster begreep echter niet dat het minder verstandig was de auto’s – categorie Duits, boven modaal en sportief – van de directieleden minder pontificaal voor het pand te parkeren (ook op de persfoto’s zichtbaar!). Dat de beoogde ‘groen gevoelige’ klanten hierdoor aan het twijfelen gebracht werden, ging er gewoon niet in.

Tweede valkuil: als je via een groene stroom DC je cloud aanbiedt, maakt dat daarmee cloud zelf ook altijd een groene dienst? Het antwoord op die vraag zal per aanbieder kunnen verschillen. Wat niet verschilt, is dat als je gaat voor maximale vergroening, op dit moment de kans groter is dat beschikbaarheid en veiligheid in het gedrang kunnen komen. Die samenhang inzien is een, daarover eerlijk communiceren naar de klanten is een ander punt.

Daarmee kun je stellen dat het Hivos-rapport ook gezien kan worden als een goede aanleiding om vanuit je eigen expertise te kijken naar de relatie tussen groen, kwaliteit en imago.

René Post, 12 maart 2015 7:04 pm

Beste Rashid,

Dank voor dit artikel! Ik ben het zeker met je eens, dat hoewel de hostingsector in Nederland bovengemiddeld groen is (zelfs ruim boven de 50% van de websites is ondergebracht bij een groene aanbieder), er veel mis is met de claims. Bedrijven willen wel, maar dingen zijn zelden controleerbaar en duidelijk.

Met controleerbaar bedoelen we: als je een groene energie-certificaat of verklaring hebt van je aanbieder voor het lopende jaar, zet hem dan ook even online, haal je alle eventuele twijfels mee weg.

Met duidelijk: kwantificeer je claims. Dus zeg niet: we compenseren het restant van de CO2 maar noem aantallen, leveranciers etc. Goede voorbeelden hierin zijn bijvoorbeeld het Amerikaanse Green-e, wat afnemers meldt inclusief periode en logo's met jaartal beschikbaar stelt. Misschien een goed idee voor Nederlandse energie-leveranciers?

Je schrijft:

'Wat niet verschilt, is dat als je gaat voor maximale vergroening, op dit moment de kans groter is dat beschikbaarheid en veiligheid in het gedrang kunnen komen. Die samenhang inzien is een, daarover eerlijk communiceren naar de klanten is een ander punt.'

Het is me niet duidelijk hoe dit zou kunnen werken, er lijkt weinig verband tussen efficientie en het gebruik van groene stroom enerzijds, en beschikbaarheid en veiligheid anderzijds. Misschien moet je nog eens uitleggen wat je hiermee bedoeld?

Met vriendelijke groet,

René.

Rashid Niamat, 13 maart 2015 9:39 am

René,

op moment van schrijven (de post is nu bijna 1 jaar oud) gold dat de allerbeste uptime, beschikbaarheid en veiligheid slechts mogelijk waren als er gebruik werd gemaakt van diensten en producten die niet waren gebouwd met het oog op duurzaamheid. Dat er vorderingen gemaakt zijn sluit ik zeker niet uit, maar vorig jaar was dat veel minder zichtbaar

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.