Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Review: Cloud onder controle bij Argeweb?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 23 april 2014 10:30 uur

In de vergelijking van de performance van virtuele servers van vier verschillende aanbieders, kwam Argeweb als beste uit de test. Dit keer bekijken we hoe goed het beheer van de virtuele server van Argeweb is. Zou Argeweb net zulke hoge ogen weten te gooien als met de performance van hun virtuele servers?

Beheer

Wanneer wordt ingelogd op het controlepaneel van Argeweb kom je met een enkele klik op het beheergedeelte van de Argeweb cloud uit. Hier zijn de virtuele servers die zijn afgenomen, te zien. In ons geval is dat er één. Een menu boven de pagina geeft de functies die veel gebruikt worden én aan de rechterkant biedt een menu toegang tot alle functies om onze server te beheren.

Er moet wel redelijk wat (door)geklikt worden om op de juiste plek te komen. Het zou beter zijn als informatie en functies wat meer gegroepeerd zouden zijn. Daarnaast is het controlepaneel ook niet heel erg snel te noemen. Het duurt in veel gevallen meerdere tot enkele tientallen seconden voordat een pagina geladen is.

In de pagina met informatie over de VPS staat relatief weinig informatie. Achter template staat bijvoorbeeld enkel Ubuntu zonder nadere specificatie van het geïnstalleerde besturingssysteem. Opvallend genoeg staan de details wel precies vermeld op de pagina waarop de server kan worden gestart en gestopt. OS: Ubuntu Linux 12.04 (64 bit).

Nergens is echter terug te vinden welk product of capaciteit de server precies heeft. Alleen in het contract dat (alleen) als PDF te bekijken en downloaden is, staat welke server is afgenomen. In het overzicht bij de server staat nergens het type server dat is afgenomen noch de technische specificaties zoals aantal cpu-kernen, geheugen, schijfruimte en inbegrepen bandbreedte.

Op de pagina waar de server kan worden gestart en gestopt, kan ook de toestand van de server worden bevroren (save state). Later kan de server dan vanuit de toestand waarin deze was bevroren, weer worden herstart. Dat is een mooie functionaliteit.

argeweb-cp-startstop

Monitoring

Over de mogelijkheid om de server te monitoren kunnen we kort zijn. Er is geen enkele mogelijkheid tot monitoring van de server aanwezig in het controlepaneel. Er zijn geen grafieken van de gebruikte bandbreedte te vinden, noch is te zien hoeveel dataverkeer in een bepaalde periode is verbruikt. Dit is een serieus gemis. Ook is er geen mogelijkheid om de server vanaf het controlepaneel zelf te laten monitoren.

Backup, snapshot en (her)installatie

Verder is het via het controlepaneel mogelijk om (handmatig) een snapshot te maken. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om geautomatiseerd backups van de server te maken. Deze functionaliteit hebben we niet getest. Echter blijkt uit de omschrijving bij de backup-mogelijkheid, dat voor het laten herstellen van een backup er contact op moeten worden genomen met de helpdesk.

Het laten herinstalleren van hetzelfde of een ander besturingssysteem op de server is eenvoudig mogelijk met enkele muisklikken. Helaas kregen we de melding dat dit net mogelijk was omdat de server uit staat of met een ander proces bezig is. Een week later was dit nog steeds het geval. Ook ná dat de server een aantal maal was herstart.

argeweb-cp-licenties

Administratie en support

Het is ook mogelijk om via het controlepaneel met behulp van een formulier contact op te nemen met de helpdesk. Er wordt daarbij direct gevraagd wat voor soort vraag/verzoek er is. Dat ziet er allemaal netjes uit en ook is er de mogelijkheid om een sms te ontvangen wanneer de vraag is beantwoord. Positief is ook de wijze waarop contracten, opzeggingen en facturen zijn gedocumenteerd in het controlepaneel. Ook het upgraden van de virtuele server kan eenvoudig worden geregeld via het controlepaneel.

Opzeggen

Het opzeggen van de server gaat eenvoudig via het controlepaneel. Er wordt gevraagd waarom we de server willen opzeggen en daarna ontvangen we een e-mail met de vraag om de opzegging te bevestigen. Er kan voor worden gekozen om met een (geverifieerd) e-mailadres als ook ondertekend via de post verstuurde opzegging deze te bevestigen.

De opzegging zelf verloopt vlekkeloos, maar toch is er iets dat niet klopt. Op de pagina waarop de server is besteld, staat dat deze flexibel per maand af te nemen zijn én dat er sprake is van een contract van één maand. Echter hanteert Argeweb dan toch een opzegtermijn van één maand.

In het contract staat daar weliswaar iets over opgemerkt, maar een dergelijke algemene voorwaarde druist in tegen de verwachtingen die gewekt zijn in het aanbod. Immers staat er wel dat contracten altijd één maand opzegtermijn hebben, maar die zin volgt direct op de mededeling dat contracten – tenzij anders aangegeven – een looptijd van 12 maanden hebben. Ook is het op deze manier is het praktisch niet mogelijk om de server af te nemen voor minder dan twee maanden, terwijl heel nadrukkelijk wordt gesteld dat de server per maand af te nemen is. Ik vraag me af of dit juridisch houdbaar is en vraag me al helemaal af hoe de Reclame Code Commissie hierover zou oordelen.
argeweb-cp-opzeggen3

Conclusie

Het controlepaneel van Argeweb valt ons tegen. Het is traag en onoverzichtelijk. Ook is de hoeveelheid informatie die via het controlepaneel wordt gegeven over de server is veel te beperkt. De functionaliteit die aanwezig is, werkt grotendeels naar behoren. Al lukte het ons niet om onze server te herinstalleren via het controlepaneel. De administratief zit het controlepaneel wel goed in elkaar, contracten, opzeggingen en facturen zijn uitstekend gedocumenteerd. Desondanks krijgt het controlepaneel van Argeweb van ons geen voldoende gelet op de overige tekortkomingen.

Oordeel: 5 uit 10

Argeweb controle paneel: server detailsArgeweb controle paneel: detailsArgeweb controle paneel: RedeployArgeweb controle paneel: Opzeggen 1Argeweb controle paneel: Opzeggen 2Argeweb controle paneel: Opzeggen 3Argeweb controle paneel: Opzeggen 4Argeweb controle paneel: Opzeggen 5Argeweb controle paneel:Argeweb controle paneel: SnapshotArgeweb controle paneel: Start/stopArgeweb controle paneel: TicketArgeweb controle paneel: VoorkeurenArgeweb controle paneel: VPS overzicht
Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.