Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN organiseert Domeinnaamdebat 2008 op 13 november

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 8 oktober 2008 08:03 uur

Als vervolg op de de Domeinnaamdebatten in 2001 en 2006 organiseert SIDN dit jaar het Domeinnaamdebat 2008. Net als bij de voorgaande debatten wil SIDN ook dit jaar haar stakeholders een aantal beleidskwesties met betrekking tot het .nl-domeinnaam ter consultatie voorleggen.

In het Domeinnaamdebat 2008 zijn er dit jaar twee thema’s:

  1. ‘Van lame delegations naar te reserveren domeinnamen’
  2. ‘Identificatie en traceerbaarheid van .nl-domeinnaamhouders’

Het eerste thema gaat er over dat op dit moment alleen .nl-domeinnamen mogen worden geregistreerd die ook geldige nameservers krijgen, waardoor het domein ook daadwerkelijk werkt. Zogenaamde lame delegations zijn niet toegestaan. Toch constateert SIDN dat er gebruikers zijn die behoefte hebben om een .nl-domeinnaam vast te leggen zonder deze direct binnen de DNS te publiceren, bijvoorbeeld voor toekomstige reclame campagnes. Daarnaast kan dit ook als een wapen tegen domeinkapers functioneren, omdat een .nl-domeinnaam niet persé DNS-records dienen te hebben kunnen domeinkapers niet langer aan de DNS zien of een .nl-domeinnaam (nog steeds) geregistreerd is. Al noemt SIDN deze mogelijkheid zelf niet.

Het tweede thema zijn drie subthema’s die te maken hebben met de WHOIS:

  • Het eerste subthema is de vraag of het nog wenselijk is dat de identiteit van houders van .nl-domeinnamen van te voren worden gecontroleerd. Ondanks dat dit in de praktijk veelal niet gebeurt, stellen de algemene voorwaarden van SIDN dit wel verplicht. De vraag is dus of dit nog langer wenselijk is.
  • Het tweede subthema gaat over het verplicht hebben van een domicilie adres voor buitenlandse domeinnaamhouders. In de praktijk wordt dit vrijwel niet gebruikt constateert SIDN en is het voor buitenlandse deelnemers ook lastig om aan te bieden. De vraag is dus ook hier of dit nog langer wenselijk is.
  • Het derde subthema gaat over de publieke beschikbaarheid van de WHOIS. Op dit mogen er 15 bevragingen van de WHOIS per dag worden gedaan per IP-adres en hebben deelnemers vrijwel onbeperkt toegang. De vraag is of aan de beschikbaarheid van de persoonsgegevens van alle domeinhouders niet beperkt moet worden.

Voorzitter van het Domeinnaamdebat 2008 is mr. dr. Anne-Wil Duthler. Zij is directeur/eigenaar van adviesbureau Duthler Associates, en sinds juni 2007 lid van de VVD-fractie in de Eerste Kamer. Opnieuw heeft SIDN dus weer een senator (en juridisch zwaargewicht gestrikt) voor het voorzitterschap. Een slimme zet van SIDN wat mij betreft.

Voor wie: De internetgemeenschap (deelnemers, houders, ngo’s, bedrijven, kortom iedereen)
Datum: Donderdag 13 november 2008 13:00 uur – 17:00 uur
Locatie: Slot Zeist, Zeist
Aanmelden: [email protected] of (026) 352 55 00

Het programma is hier te vinden en de beschrijving van de thema’s hier (PDF).

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.