Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hostingbedrijven massaal in de fout met genoemde prijzen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 20 mei 2014 08:01 uur

Hostingbedrijven negeren massaal de verplichting om prijzen inclusief BTW te vermelden. ISPam.nl onderzocht van 176 hostingbedrijven de prijzen die op de website vermeld staan. Hieruit blijkt dat maar liefst driekwart van deze bedrijven de prijzen op de website niet of niet duidelijk vermelden op de website.

Van de in totaal 176 onderzochte hostingbedrijven is er in maar 30 gevallen sprake van prijzen die nadrukkelijk inclusief BTW staan vermeld en in 3 gevallen worden de prijzen zowel inclusief als exclusief BTW vermeld. Daarnaast vermelden 93 hostingbedrijven hun prijzen exclusief BTW en bij 42 hostingbedrijven is het zelfs onduidelijk of dat de prijzen inclusief of exclusief BTW zijn. Als laatste zijn er nog 8 hostingbedrijven die géén prijzen op hun website vermelden.

Vermelding in de footer

Van de hostingbedrijven die hun prijzen exclusief BTW vermelden, wordt dit van 30 van de 93 hostingbedrijven ook bij de prijs van het product vermeld, zoals “9,95 euro ex. BTW”. In 61 gevallen wordt er echter alleen in de footer van de website gemeld dat de prijzen exclusief BTW zijn. In 2 gevallen wordt het van toepassing zijn van de BTW op een andere plek op de website vermeld.

De 42 hostingbedrijven bij wie het niet duidelijk is of de BTW inclusief of exclusief is vermelden niet bij de prijs van het product noch in de footer van de website of er BTW van toepassing is. Indien de prijs inclusief BTW is, dan zit het bedrijf in kwestie uiteraard goed, gezien er geen verplichting is om te melden dat een prijs (wel) inclusief BTW is. Wanneer de prijs echter toch exclusief BTW is, dan komt de klant voor een onaangename verrassing te staan bij het afrekenen. Dat is zelfs nóg ernstiger dan enkel het vermelden van de prijzen exclusief BTW.

Verplicht inclusief btw

De Reclame Code Commissie heeft in 2013 verschillende hostingbedrijven op de vingers getikt, omdat ze prijzen exclusief BTW vermeldden. De verplichting om prijzen inclusief BTW te tonen, vloeit voort uit artikel 38 van de Wet op de Omzetbelasting 1968, deze bepaling stelt namelijk:

Het is de ondernemer verboden aan anderen dan ondernemers en publiekrechtelijke lichamen goederen en diensten aan te bieden tegen prijzen met zodanige aanduidingen dat de omzetbelasting niet in de prijzen zou zijn begrepen.

Ook geldt de prijs inclusief alle leveringskosten en belastingen op grond van art. 6:193e BW als “essentiële informatie” voor het sluiten van een overeenkomst met een consument. Het niet vermelden daarvan kan als een oneerlijke handelspraktijk worden aangemerkt. Verder is specifiek voor internettransacties met consumenten dit ook nog eens geregeld in art. 7:46c BW.

Hostingbedrijven die enkel een zakelijke doelgroep bedienen, zijn daarom uiteraard niet verplichting om hun prijzen inclusief BTW te vermelden. Er is echter maar een héél klein deel van alle hosters die zich puur op B2B richt én ook geen consumenten als klant accepteren. De meeste hostingbedrijven zijn daarom verplicht de prijzen (op de website) inclusief BTW te vermelden.

Hostingbranche moet leven beteren

Eerder ontdekte ISPam.nl dat GoDaddy, dat sinds kort in Nederland actief is, prijzen op de website exclusief “belastingen” vermeldde, naast andere verborgen kosten. Nederlandse hostingbedrijven blijken echter met het vermelden van prijzen exclusief BTW ook massaal de fout in te gaan.

Hosters zouden zichzelf moeten afvragen hoe ze het zouden vinden als ze bij de kassa bij de Albert Heijn ineens te horen krijgen dat de prijzen in het schap ineens exclusief BTW zijn en op de kassabon ineens een bedrag staat vermeld dat 6% tot 21% hoger uitvalt. Dat is natuurlijk onacceptabel. Waarom zouden consumenten dat van hostingbedrijven wel accepteren?

[advpoll id=”36″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Vermelding van prijzen door hostingbedrijven

Martijn, 20 mei 2014 2:50 pm

Gezien er openbaar beschikbare informatie verzameld is, is het overzicht met de resultaten ook beschikbaar?

Veenman, 20 mei 2014 3:37 pm

Martijn, wat zou de toegevoegde waarde zijn om de lijst met onze constateringen hier te publiceren?

Martijn, 21 mei 2014 3:43 pm

De waarde daarvan is meervoudig naar mijn idee. Een paar voorbeelden: (1) dat de bekeken hostingbedrijven kunnen reageren op/verweren tegen de constateringen (2) om te zien of er nog andere bijzonderheden/patronen te ontdekken zijn dan hierboven beschreven en (3) ook ter controle van het bericht zoals er nu staat.

Andersom, wat is nou exact de toegevoegde waarde van het niét publiceren van de lijst met hosters?

Dimitri, 22 mei 2014 2:56 pm

Hoe zit het overigens met het inclusief vermelden? Binnenkort (2015) zitten we met 28 verschillende btw-tarieven voor particulieren die we moeten berekenen. Woon je in Duitsland dan moet je een factuur hebben met Duitse BTW, woon je in Spanje het Spaanse enz. enz.. Overigens als je buiten de eu woont wel weer de Nederlandse BTW.

Kortom, gaat een drukke website worden.

Voordat men gaat roepen dat je dat met Geoip kan regelen, dat gaat niet op als men een Amerikaanse proxy gebruikt, dan worden de bezoekers verkeerd ingelicht (Nederlandse BTW) door je slimme geoip site, en dat mag niet.

Veenman, 26 mei 2014 1:34 pm

Martijn, het kunnen reageren/verweren wordt pas relevant wanneer er namen zijn genoemd, dat heb ik om die reden op dit moment nog niet gedaan. Daarnaast willen we de hostingbedrijven die we nu gecontroleerd hebben later opnieuw onder de loep nemen. Ik wil nu daarom nog niet bekend maken welke bedrijven dat zijn, mede omdat ik niet wil dat bedrijven die niet gecontroleerd zijn - en zich ook niet aan de regels houden - daarvan op de hoogte zijn.

Martijn, 27 mei 2014 11:31 pm

Daar kan ik mij in vinden Arnout, bedankt voor je reactie.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.