Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hostdeal-eigenaar Joey Vanschoor richt nieuw hostingbedrijf op

En laat klanten aan hun lot over

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 21 mei 2014 08:01 uur

De ontwikkelingen rondom Hostdeal hebben een nieuwe wending gekregen. Op 6 mei waren de servers van het bedrijf plotseling afgesloten door het Duitse bedrijf waar de servers waren ondergebracht. Nu wordt ook duidelijk waarom Vanschoor niet beschikbaar was om zijn klanten te helpen. Op dat moment was hij namelijk al bezig om een nieuw hostingbedrijf op te richten.

Klanten in paniek, Joey Vanschoor richt een nieuw bedrijf op

Op het moment dat de Hostdeal-servers door het Duitse Hetzner werden afgesloten in verband met wanbetaling, liet Joey Vanschoor niks van zich horen en liet zijn klanten aan hun lot over. Ondertussen blijkt nu dat Vanschoor op die dag de domeinnaam vpsmarkt.eu heeft geregistreerd met als registrant het bedrijf VPS Markt Limited. Ook vpsmarkt.nl is op die dag geregistreerd, maar als registrant een whois anonimiseringsdienst.

Uit gegevens van het Companies House (Britse Kamer van Koophandel) blijkt dat VPS Markt Limited een na de registratie van de domeinnamen van het bedrijf, op 7 mei is opgericht. Bestuurders van VPS Markt Limited zijn Joey Vanschoor en Sam Dodds.

‘VPS Markt is een kopie van Hostdeal’

Volgens verschillende bronnen is de website van VPS Markt vrijwel een exacte kopie van de website van Hostdeal. Een klant die contact opnam met de vraag hoe het zit tussen Hostdeal en VPS Markt, kreeg het volgende antwoord:

Volgende zaken werden door ons overgenomen om zo een stabiele en financieel gezonde zaak op te richten:
VPS/VDS Nodes (8 in totaal)
eNom accounts
Resellerclub accounts (account Versio werd door een ander bedrijf overgenomen)

Wijzelf hebben tot op vandaag relatief veel contact met de vervangende CEO van Hostdeal. U moet rekening houden dat er nog andere aandeelhouders waren buiten dhr Vanschoor van Hostdeal. Misschien dat contact met hen een goede oplossing zou kunnen bieden voor zowel u als voor de gedupeerden van Hostdeal.

Het bericht wordt letterlijk ondertekend met de naam “Kim —- VPS Markt Limited”.

Het is dus duidelijk dat Vanschoor bezittingen van Hostdeal Limited naar VPS Markt Limited heeft overgedaan. Voor de rest is het verhaal weinig duidelijk en vermoedelijk is de afzender van het bewuste bericht Vanschoor zelf.

Sprookjes en feiten

Eerder viel het al op dat Joey Vanschoor zijn eigen naam bij het Companies House had veranderd in Rachid Degraeve. Dat kan daar blijkbaar. Daarnaast heeft Vanschoor op 6 mei om 14:41 uur geprobeerd om alle gegevens uit zijn vermelding op ISPGids.com te verwijderen. Beide acties duiden er op dat Vanschoor bezig was om zijn (digitale) sporen uit te wissen. Nu is er naast Vanschoor ook een tweede bestuurder genaamd Sam Dodds in laten schrijven bij het Companies House.

In een interview met de Stentor heet deze Sam Dodds ineens Tom Dodds. Deze Dodds stelt tegenover de journalist dat de oprichting van VPS Markt samenviel met de problemen bij Hostdeal een kwestie van toeval is. Er zou namelijk al maanden aan de oprichting zijn gewerkt door maar liefst 7 aandeelhouders. Na dat er online commotie ontstond over de Hostdeal connectie zou Vanschoor, aangeduidt als ‘J.V.’ direct door de overige aandeelhouders op non-actief zijn gezet. Gezien de eerdere onzin statements van Vanschoor, zoals het feit dat de problemen bij Hostdeal kwamen door 3 miljoen euro aan creditcard fraude en nu de voornaam van de director ineens Tom in plaats van Sam is, klinkt de inhoud van het interview als de hersenspinsels van een ziekelijke fantast.

De volgende feiten staan wel vast, op 6 mei werd Hostdeal door Hetzner afgesloten in verband met wanbetaling. Bij het Companies House heeft Vanschoor op dat moment zijn eigen naam veranderd in Rachid Degraeve en probeerde hij zijn vermelding op ISPGids.com defacto te verwijderen. Ondertussen was Vanschoor op dezelfde dag ook bezig om domeinnamen te registeren en een dag later ook de bijbehorende Limited bij het Companies House. De klanten van Hostdeal liet Vanschoor aan hun lot over. Als laatste is nu bekend geworden dat de nieuwe Limited van Vanschoor een deel van de bezittingen van Hostdeal Limited heeft overgenomen.

Juridisch

Het is volstrekt duidelijk dat Joey Vanschoor zijn eigen belang boven dat van zijn (Hostdeal) klanten stelt. Er is een grote kans dat het overdoen van bezittingen van Hostdeal naar VPS Markt kan worden aangemerkt als paulianeus handelen (schuldeisersbenadeling). Een dergelijke transactie is derhalve terug te draaien en mogelijk maakt Vanschoor dat ook als bestuurder aansprakelijk tegenover Hostdeal Limited.

En mocht Vanschoor alsnog denken weg te kunnen komen met deze praktijken, dan kan hij nog weleens van een koude kermis thuiskomen. Naar Nederlands recht is Vanschoor als (feitelijk) bestuurder van Hostdeal Limited vrijwel zeker aansprakelijk te stellen voor de door klanten geleden schade. Ook zijn nieuwe hostingbedrijf VPS Markt Limited is waarschijnlijk aansprakelijk te stellen op grond van een onrechtmatige daad. Deze kwestie heeft namelijk veel weg van de kwestie die speelde in het (Nederlandse) arrest Rainbow Limited. Het zou daarom goed zijn als Hostdeal Limited failliet wordt verklaard, zodat een curator namens alle klanten en andere schuldeisers, deze beerput kan dempen.

RBS, 9 december 2015 1:10 pm

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-de-haan/twintiger-strijkt-60-000-euro-op-via-complexe-simkaartfraude-a2549441/

Kris luyckx, 22 augustus 2016 4:34 pm

Misschien is het lang stil geweest rond Joey Vanschoor.
Ik schrijf uit persoonlijke ervaring als ik zeg dat hij nu klanten ronselt met Foundit.be en Vape-It.eu
Ikzelf mocht voor hem beginnen werken met gouden bergen als beloftes ... Na twee maand en slechts een fractie van wat me werd belooft uitbetaald gekregen te hebben, ben ik ermee gestopt

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.