Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verlieslatend GoDaddy wil naar de beurs

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 juni 2014 08:09 uur

GoDaddy heeft voor de tweede keer in het bestaan van het bedrijf de eerste stap gezet om naar de beurs te gaan, oftewel een IPO. Uit de documenten die het bedrijf bij de US Securities and Exchange Commission (SEC) heeft ingediend, blijkt dat GoDaddy 100 miljoen dollar wil ophalen met de beursgang.

Opvallend aan de beursgang van GoDaddy is dat het bedrijf helemaal geen winst maakt. Het bedrijf laat juist al jarenlang een enorm verlies zien. In 2011 ging het om een verlies van 324 miljoen dollar, in 2012 om 279 miljoen dollar en in 2013 om 200 miljoen dollar bij een omzet van 1,13 miljard dollar. Ook in het eerste kwartaal van 2014 maakte het bedrijf opnieuw een verlies van 52 miljoen dollar.

Tegenover de tegenvallende financiële resultaten staan wel indrukkende cijfers met betrekking tot het aantal klanten en geregistreerde domeinnamen. Eind 2013 had GoDaddy maar liefst 12 miljoen klanten en beheerde het bedrijf 57 miljoen domeinnamen. Naar eigen zeggen beheert het bedrijf 21% van alle geregistreerde domeinnamen wereldwijd. In totaal heeft GoDaddy 2.900 werknemers.

Het is niet de eerste keer dat GoDaddy de eerste stap zet naar een beursgang. In 2006 deed het bedrijf dit ook al, maar toen werd deze op het laatste moment afgeblazen omdat het gewenst bedrag van 200 miljoen dollar niet kon worden opgehaald. Opvallend is dat dit keer de doelstelling zelfs maar 100 miljoen dollar is. Mogelijk staat daar dit keer een kleiner pakket aandelen tegenover.

Interessant is de strategie die GoDaddy in de IPO-documenten uit de boeken doet. Naast groei door in te zetten op de verkoop van nieuwe TLD’s, het inzetten van API’s, slim gebruik van bigdata analyse, valt met name op dat het bedrijf inzet op internationale uitbreiding:

As of March 31, 2014, approximately 26% of our customers were located in international markets, notably Canada, India and the United Kingdom. We began investing in the localization of our service offerings in markets outside of the United States in 2012 and, as of April 30, 2014, we offered localized products and Customer Care in 37 countries, 44 currencies and 17 languages. To support our international growth, we will continue investing to develop our local capabilities across products, marketing programs, data centers and Customer Care.

De IPO lijkt daarmee een verklaring te zijn voor de plotselinge uitrol van de dienstverlening in verschillende Europese landen amper andere halve maand geleden. In Nederlandse website bleken kosten van domeinnamen verborgen te zijn en ging het bedrijf ook in de fout met het in rekening brengen van btw.

Ook de risico’s die GoDaddy ziet, zijn interessant. In de lange lijst met verschillende risico’s vallen met name twee zaken op. Allereerst de risico’s die ontstaan bij internationale groei. Hierdoor krijgt GoDaddy te maken met verschillende lokale wet- en regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van aansprakelijkheid, marketing, privacy en belastingen. Een tweede groep opvallende bedrijfsrisico’s is die van DDoS-aanvallen en service-onderbrekingen. Deze zouden kunnen leiden tot reputatieschade en significante aansprakelijkheidskwesties voor het bedrijf.

Dennis Wijnberg, 12 juni 2014 10:53 am

Heel veel omzet en nieuwe klanten met heel veel verlies... Ik zie de potentie van het enorme marktaandeel uiteraard, maar als je zulke verliezen kunt rechtpraten met 'gekochte' omzet, tjah.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.