Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Apple bouwt datacenter op Curaçao

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 21 augustus 2014 08:10 uur

Het nieuws dat Apple een datacenter in Nederland zou gaan bouwen bleek een canard te zijn. Het lijkt er nu toch op dat er een Apple datacenter komt in het Koninkrijk der Nederlanden, maar niet in het Europese deel, maar op Curaçao, zo weet het Antilliaans Dagblad te melden (pdf).

Het datacenter dat Apple vermoedelijk zal gaan gebruiken, is op dit moment al in aanbouw, maar verkeerde in grote financiële problemen en leek daarom niet afgebouwd te gaan worden. Enkele dagen geleden werd het project van de Curaçao Technology Exchange n.v. (Ctex) gered door het tegen een relatief lage prijs van 75% van de waarde te verkopen aan de Unique Infrastructure Group (UIG). Door de verkoop aan UIG kan het datacenter dat uit totaal vier gebouwen zal bestaan, nu worden afgebouwd. Daarna zal het datacenter door Apple in gebruik worden genomen.

De datacenters bevinden zich op de top van een berg en daarmee 60 meter boven zeeniveau. Elk van de vier datacenters zal 5.200m2 aan datavloer krijgen. Volgens het initiële ontwerp is het de bedoeling dat de datacenters aan de Tier IV-standaard zal voldoen. Ter vergelijking in Nederland is er maar één datacenter dat Tier III-gecertificeerd is (KPN) én is er géén een die volgens de Tier IV-standaard gecertificeerd is.

Een belangrijke reden voor UIIG en Apple om zich op Curaçao te vestigen is vermoedelijk ook het zéér gunstige belastingklimaat voor IT-bedrijven. Zo hoeven er géén heffingen te worden betaald over geïmporteerde apparatuur én hoeft er onder bepaalde voorwaarden maar 2% vennootschapsbelasting te worden betaald.

Het feit dat het datacenter daadwerkelijk wordt uitgebouwd, heeft ook voor Curaçao grote voordelen. Allereerst zou een faillissement een enorm gezichtsverlies betekenen. Daarnaast heeft een (groot) datacenter ook een gunstig effect op de lokale economie, zie bijvoorbeeld ook dit artikel over de economische effecten van een Facebook datacenter. Als laatste hoopt Curaçao door het datacenter zich te kunnen ontwikkelen als een internet hub in de Caribbean.

[advpoll id=”75″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

mechanical yard

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.