Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Een modern datacenter: de manier om stroom en kosten te besparen

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 3 september 2014 10:15 uur

Kolen stroom centraleDat het stroomverbruik van datacenters permanent aandacht verdient, zal weinigen verbazen. Vanaf de eerste steen die wordt gelegd via de exploitatie tot en met de eventuele afbraak zijn het vierkante meters die onvermijdelijk veel stroom verbruiken. Niet voor niets is in Nederland al langer de PUE-factor een gegeven waar veel op wordt gelet.

Elders in de wereld, en dat vooral buiten de EU, lijkt de aandacht voor stroomverbruik nog steeds op een lager pitje te staan. Hoewel Google, Facebook en dergelijke wel eens de pers halen met woeste plannen voor de allerzuinigste datacenters, veel meer dan PR is dat niet. Je hoeft geen hardcore Greenpeace-volger te zijn, om te kunnen achterhalen én verbijsterd te zijn over het feit dat zeker in de VS de datacenters van die spelers niet op zuinigheid zijn ingericht.

Als er dan al in de VS een publicatie verschijnt over de noodzaak het stroomverbruik van datacenters omlaag te brengen, is dat daarom ook extra opmerkelijk. Het bericht waarmee de Natural Resources Defense Council vorige week om aandacht vroeg, is zo’n publicatie. Wat de NRDC stelt: datacenters moeten zuiniger en vooral bij on premise datacenters en de datacenters die colocatie faciliteren zijn flinke bezuinigingen mogelijk. NRDC noemt 40% als besparingspotentieel puur op het stroomverbruik.

Dat roep vanzelf de vraag op of dit cijfer klopt en of wij in Nederland hier ook iets mee kunnen. Enig uitzoekwerk leverde op dat een paar jaar geleden Surfnet voor het onderwijs heeft berekend dat migreren naar de cloud, daarbij de on premise hardware uitfaseren en gebruik maken van thin clients waar mogelijk, de stroomrekening van een onderwijsinstelling met 30% kan laten dalen. Je kan dit opvatten als een onderbouwing van de stelling van NRDC.

Of alle uitbaters van datacenters in Nederland en/of IaaS-providers deze of een vergelijkbare rekensom ook de klanten laten zien, is iets dat we niet hebben kunnen vaststellen. We horen vaker dat besparing op de stroomrekening wordt genoemd in sales pitches, maar een echte cijfermatig uitwerking van die claim? Wil je dat in het vervolg kunnen doen, je klanten kunnen voorrekenen hoeveel diensten geschoeid op moderne hardware helpen besparen op zijn stroomkosten, is dit Amerikaanse document een handige leidraad.

(En voor wat betreft de claim van NRDC dat colo zuiniger kan: omdat in Nederland alle serieuze datacenters aan de MJA gebonden zijn is dat punt voor de onze markt niet aan de orde.)

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.