Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De 8 soorten hostingdiensten

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 2 september 2014 08:38 uur

Wanneer ik in een interview de vraag zou stellen, welke soorten hosting er zijn, dan krijg ik waarschijnlijk een antwoord als: colocatie, cloud hosting, dedicated servers, vps, webhosting en managed hosting. Op dat antwoord zijn nog verschillende nuances en variaties mogelijk. Met het antwoord is ook weinig mis, maar het is een indeling op basis van de technische eigenschappen van de verschillende hostingproducten.

Ik stel daarom een nieuwe indeling van hostingdiensten, die uit gaat van de functie, de aanbieder en de doelgroep en niet het (technische) product. De meeste hostingbedrijven richten zich op één van de soorten hostingdiensten, maar het is ook mogelijk dat meerdere  soorten diensten aanbieden.

Infrastructure Hosting

Omschrijving: Alle soorten hostingdiensten waarbij de nadruk (volledig) op de infrastructuur ligt (inclusief reseller domeinnamen een ssl-certificaten).
Serviceniveau: Laag
Doelgroep: hosters, MKB, MKB+, grootzakelijke bedrijven, overheden
Bedrijfsomvang aanbieder: 9+ medewerkers

De infrastructuur waar de hosting van het internet op draait, bare metal servers, colocatie, domeinnamen (reseller), (losse) ssl-certificaten en IaaS zijn de ideaaltype in deze categorie. Het product is de kale infrastructuur zonder verdere dienstverlening eromheen.

Mainstream Hosting

Omschrijving: Alle soorten hostingdiensten waarbij de nadruk ligt op het product en niet op de service eromheen voor de massa.
Serviceniveau: Laag tot gemiddeld
Doelgroep: Particulieren, kleine bedrijven
Bedrijfsomvang aanbieder: 3+ medewerkers

Een hostingpakketje inclusief een domeinnaam voor het hosten van de winkelier om de hoek, je amateursportvereniging of om een e-mailadres met een eigen domeinnaam te hebben, zijn de standaard voorbeelden in deze categorie. Ook volledig gestandaardiseerde SaaS-oplossingen zoals een webwinkel voor het winkeltje op de hoek vallen hieronder.

Business Hosting

Omschrijving: Alle soorten hostingdiensten waarbij de nadruk ligt op het product en niet de service en met een nadrukkelijke focus op het MKB(+).
Serviceniveau: Gemiddeld tot hoog
Doelgroep: MKB, MKB+, decentrale overheden
Bedrijfsomvang aanbieder: 9+ medewerkers

Standaard hostingoplossingen voor bedrijven die in sterke mate afhankelijk zijn van hetgeen dat voor hen wordt gehost, naast webhosting of een virtuele server voor de website of webwinkel, gaat het bijvoorbeeld om hosted exchange, online werkplek of online backup.

Narrow Hosting

Omschrijving: Alle soorten hostingdiensten waarbij de eigenaar van het hostingbedrijf persoonlijk betrokken is bij elk aspect van de dienstverlening.
Serviceniveau: Gemiddeld tot hoog
Doelgroep: Particulieren, kleine bedrijven, MKB
Bedrijfsomvang aanbieder: 1-2 medewerkers, 3-8 medewerkers

Het draait niet om het product of de dienst, maar om de relatie tussen de eigenaar van het hostingbedrijf dat een nauwe band met zijn klanten onderhoud. De eigenaar van het hostingbedrijf is bij alle aspecten van de dienstverlening betrokken, service wordt vaak door de eigenaar zelf geleverd en in veel gevallen is de eigenaar rechtstreeks voor klanten bereikbaar.

Corporate Hosting

Omschrijving: Alle soorten hostingdiensten waarbij de nadruk ligt op het product en niet de service en met een nadrukkelijke focus op de grootzakelijke markt.
Doelgroep: Grootbedrijf, overheid
Serviceniveau: Gemiddeld tot hoog
Bedrijfsomvang aanbieder: 50+ medewerkers

Traditionele outsourcing die niet draait op locatie van de klant, maar extern is gehost. Voorbeelden van deze diensten zijn bijvoorbeeld e-mail hosting, virtuele werkplekken, Citrix omgevingen, virtual private cloud, virtual datacenters.

Special Hosting

Omschrijving: Alle soorten hosting die speciaal zijn ingericht voor specifieke behoeften, zoals speciale platforms, webwinkels, grote blogs, etc. waarbij de nadruk ligt op het product en niet op de service.
Serviceniveau: Gemiddeld tot hoog
Doelgroep: MKB, webwinkels, iedereen met een specifieke hostingbehoefte
Bedrijfsomvang: 3+ medewerkers

Hosting die verder gaat dan het standaard hostingpakket, bijvoorbeeld webhosting die is geoptimaliseerd voor Magento of WordPress, geavanceerde SaaS-oplossingen of hosting op bijvoorbeeld Ruby on Rails.

Managed Hosting

Omschrijving: Hostingdiensten waarbij service voorop staat en de doelstelling is om de klant zoveel mogelijk te ontzorgen.
Serviceniveau: Hoog tot zeer hoog
Doelgroep: MKB, MKB+, webwinkels, grootzakelijke bedrijven, overheden
Bedrijfsomvang aanbieder: 9+ medewerkers

De belangrijkste eigenschap is dat de klant zich niet bezig hoeft te houden met de hostingoplossing. De klant krijgt een platform dat goed en stabiel draait en bij calamiteiten en storingen wordt actief door het hostingbedrijf ingegrepen om het probleem snel en zonder tussenkomst van de klant op te lossen. Het beheren van een of meerdere servers kan onderdeel zijn van de dienst, maar andersom maakt dat de dienst nog niet managed. De dienstverlening kan worden aangeboden op (eigen) fysieke servers, maar ook kan een clouddienst als basis worden gebruikt.

Critical Hosting

Omschrijving: Hostingdiensten waarbij de klant in zeer grote mate afhankelijk is van de dienstverlener en volledig ontzorgt wordt door de dienstverlener.
Serviceniveau: Hoog tot zeer hoog
Doelgroep: MKB, MKB+, grote webwinkels, grootzakelijke bedrijven, overheden
Bedrijfsomvang aanbieder: 50+ medewerkers

Het gaat om het volledig ontzorgen van de klant en er voor zorgen dat de hosting er voor zorgt dat de applicatie van de klant onder alle omstandigheden optimaal functioneert en storingen zoveel mogelijk worden voorkomen. Er wordt niet alleen ingegrepen bij calamiteiten en storingen, maar ook actief gezocht naar omstandigheden die uiteindelijk tot een verminderde performance of storingen kunnen leiden.

Schematische weergave

In onderstaande afbeelding heb ik de verschillende categorieën schematisch uiteengezet vergeleken met de bedrijfsomvang die noodzakelijk is om de soort dienst aan te bieden. De 8 verschillende soorten hostingdiensten zijn hier ook als PDF te downloaden.

8-soorten-hostingdiensten

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 5 oktober 2016
http://www./: What a fun post. yesterday while reading Home Is Where The Wine Is the author mentioned several tim...

Top 3 bedrijfsnieuws van afgelopen week: Previder, BIT en Schuberg Phillis
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...