Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

KDISS meldt serververhuizing 64 uur van te voren per e-mail

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 13 december 2006 08:46 uur

Zojuist kreeg ik een e-mail onder ogen van het bedrijf KDISS dat een interne verhuizing binnen het datacentrum waar ze zitten aankondigd. Dat heeft tot gevolg dat de servers van de colocatie-klanten gaan worden verhuisd. Zo staat in een e-mail die gisteren (12 december) aan het begin van de avond is verstuurd.

Nu komt het, de verhuizing is gepland voor aankomende vrijdag (15 december) tussen 10:00 en 17:00 uur. De aankondiging is dus nauwelijks 64 uur van te voren door KDISS gemeld aan haar klanten!

Het feit dat ze een verhuizing van een server 64 uur van te voren melden is compleet bizar. Deze korte termijn wordt helemaal bizar als we lezen wat de (niet geheel acute) reden van de verhuizing is:

We gaan de server verplaatsen van C12 naar E13 omdat in het huidige rack een enorme chaos is. Gebruikers klagen bij ons dat zijn niet de juiste kabels kunnen vinden en dat servers verbonden zijn aan verkeerde APC’s. We hebben “nieuwe” strengere regels in onze nieuwe rack.

Natuurlijk is het belangrijk dat KDISS orde op zaken stelt. Dat er iets moet gebeuren als het zo’n rommeltje is, daar kan ik het niet anders dan mee eens zijn. Echter gezien ik begrepen heb dat de situatie zoals die hierboven beschreven is al enige tijd zo is, is er dus duidelijk geen acute noodzaak om op zo een korte termijn orde op zaken te stellen.

Nu zou je verwachten dat het niet gekker kan worden. Helaas:

We gaan de server afsluiten door op de powerknop te drukken. Als er voor wat voor reden dan ook dit niet werkt dient u handmatig zelf de server uit te schakelen doormiddel van shutdown in windows of het shutdown commando in linux. We doen onze best om de downtime zo kort mogelijk te houden.

Gezien er verder geen mededeling over de procedure in de e-mail van KDISS staat, sta ik perplex. Ze drukken dus gewoon, zonder overleg, even de powerknop in, ergens tussen 10:00 en 17:00 uur en mocht dat niet lukken, dan wordt er contact met je opgenomen???

Zover ik heb begrepen is dit e-mailtje, 64 uur voorafgaand aan de verhuizing, de enige mededeling die KDISS heeft gedaan over de aankomende verhuizing. Je zou je e-mail twee dagen om welke reden dan ook niet lezen en ineens wordt je server tijdens kantoor uren uit de lucht gehaald en verhuisd. Dit is compleet bizar!

Het lijkt erop dat de mensen bij KDISS het belangerijker vinden dat ze om 17:00 uur zelf naar huis kunnen, dan dat de continuiteit van de dienstverlening naar hun klanten is gegarandeerd.

Het mag duidelijk zijn, ik vind dit een schande. Zo ga je niet met je klanten om!

Rámon, 13 december 2006 11:06 am

Een waardeloze partij als je ht mij vraagt, communicatie van likmevesje, daarom gaan we ook weg met onze colocated sec. DNS server aldaar.

We hebben de server al een jaar niet gezien, maar dit + de melding van een "mogelijke" prijsverhoging, die stel op sprong gewoon wordt doorgevoerd zonder enige vorm van communicatie waaruit het duidelijk blijk, is de druppel voor ons.

Ik heb er één woord voor: waardeloos

Peter - XS-24, 13 december 2006 12:10 pm

Waarom niet gewoon het huidige rack verbeteren, scheeld tijd omdat je niet alles hoeft te verhuizen...

AlexanderOnline, 13 december 2006 1:55 pm

Inderdaad balen, gelukkig is het maar de sec DNS en backup server die daar hangt. Destijds hoefde we geen rails, echter nu zijn rails verplicht, anders hangen ze de server niet op! We moeten nu dus nog heeel snel rails voor onze kast zien te regelen... had best wat eerder gemogen, die aankondiging. Overigens wel goed dat ze opruimen, want er klopte al dingen niet omdat wij in een keer op een andere switchpoort zaten en daardoor het dataverkeer zagen van een andere klant.

Rámon, 13 december 2006 2:05 pm

Staat toch niets over in het contract over rails of wel? Als dat nu opeens wel moet, dan mag je verwachten dat je de overeenkomst kunt ontbinden.

Jochem, 13 december 2006 2:14 pm

Rámon, dat kan waarschijnlijk ook wel. Maar daar schieten we niet veel mee op, aangezien die server wel gewoon ergens anders moet hangen. Gelukkig is het contract per maand opzegbaar, dus zodra er nieuwe ruimte geregeld is zijn wij ook met sowieso onze colocatie daar weg.

Randy ten Have, 15 december 2006 12:58 am

Als je tijdelijk je DNS in Doetinchem of Rotterdam wilt zetten geef maar een gil. Kan pDNS zo als slave instellen.

 • Pingback: Onaangekondigde datacentrum migratie KDISS leidt tot uren downtime · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.