Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Scarlet België hoeft SABAM niet te betalen

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 28 oktober 2008 08:03 uur

Scarlet België hoeft geen dwangsom aan Sabam te betalen voor copyrightschendingen van zijn klanten. De uitspraak van de Brusselse rechter is de eerste in een uitgebreidere zaak over de verantwoordelijkheid van Scarlet als Internetprovider voor het illegaal downloadgedrag van zijn klanten.

De dwangsom waartoe Scarlet vorig jaar veroordeeld werd, bedroeg bijna 2500 euro per dag dat Scarlet niet overging tot het installeren van een auteursrechtenfilter op zijn netwerk. Het bedrag is inmiddels opgelopen tot 750.000 euro. Het blijft echter technisch onmogelijk om te filteren, zo werd eerder bekend. Een door SABAM aangedragen methode van een bedrijf zou getest zijn in netwerken, terwijl de netwerkeigenaars dit ten stelligste ontkennen.

In oktober van volgend jaar buigt het Hof zich opnieuw over de zaak. Dan zal het gaan over de vraag of een provider moet worden verplicht om internetverkeer te filteren zodat de klanten geen illegale handelingen meer kunnen stellen. Scarlet argumenteerde al eerder dat het technisch onmogelijk en onredelijk duur zou zijn om P2P-verkeer te filteren, omdat ook bijvoorbeeld applicaties als Skype en de distributie van updates voor World of Warcraft hierdoor geblokkeerd zouden worden.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.