Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Torrentwebsite blokkeert ISP

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 14 december 2006 08:11 uur

Als tegenreactie op het blokkeren van de Russische MP3 website Allofmp3 door de Zweedse ISP Perspektiv Bredband, heeft de roemruchte Torrenwebsite The Pirate Bay (TPB), die ook korte tijd in Nederland gehost werd, besloten als reactie daarop alle klanten van Perspektiv Bredband de toegang tot haar website te blokkeren. Daarnaast worden andere webmasters opgeroepen om het zelfde te doen, daarvoor is een PHP-script beschikbaar gesteld om dat makkelijk te maken.

Het exacte motief achter het blokkeren van Perspektiv Bredband door TTB staat in onderstaand deel van het persbericht duidelijk verwoord:

Na dialoog met Zweedse en Deense anti-piracy organisaties heeft Perspektiv Bredband de toegang tot allofmp3.com geblokkeerd voor zowel Zweedse als Deense klanten. In Zweden is er geen juridische reden gezien allofmp3.com daar legaal is. Perspektiv Bredband is in een persbericht over de blokkering glashelder duidelijk dat de reden ertoe van morele en niet juridische aard is.

Dit soort moreel beleid is een aanval op de essentie van wat internet zo een bijzondere arena voor communicatie maakt. Internet is zo’n mooie omgeving door de domheid van de infrastructuur, het brengt data over van A naar B, zonder vragen te stellen. Configuratie en intelligentie wordt door de eindgebruikers gedaan.  De keuze wat er wordt overgebracht is aan U en ik, niet aan de ISP noch aan de Chinese of uw eigen overheid.

De keuze om bepaalde content die een ISP ongewenst acht is een eerste stap op weg naar verplichte censuur en ouderwetse communicatie. Wij willen dit niet en hopen dan ook dat onechte ISP’s als Perspektiv Bredband snel economisch failliet zijn, technologisch zijn ze duidelijk al failliet.

Voor wie Perspektiv Bredband ook wil blokkeren, het PHP-script is hier te vinden.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.