Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ICANN gaat ‘domain-kiting’ bestrijden

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 26 december 2006 20:28 uur

ICANN accredited registrars hebben de mogelijkheid om binnen 5 dagen een geregistreerde domeinnaam op te heffen zonder dat ze dan de kosten hoeven te betalen voor de domeinnaam. Deze regeling moet registrars beschermen tegen het maken van kosten wanneer er bijvoorbeeld een typo in een geregistreerde domeinnaam zit of ze met een wanbetaler te maken hebben. Een aantal registrars maakt misbruik van deze regeling door bergen domeinnamen elke keer voor een aantal dagen te registreren, deze kort voor het verstrijken van de 5 dagen weer op te heffen en deze direct weer voor een nieuwe periode van net geen 5 dagen te registreren. Dit fenomeen waar ik in juli al over scheef heet ‘domain-kiting’.

Dat dit niet op kleine schaal gebeurt blijkt uit het feit dat van de totaal 205 miljoen gTLD’s die de afgelopen 7 maanden zijn geregistreerd er 197 miljoen domeinnamen weer zijn opgeheven. Daarmee is dit fenomeen de ‘domain-kiting’ de grootstschaligste vorm van (daadwerkelijke) domeinkaping die we tot nu toe hebben gezien. Daarbij laat ik sitefinder van Verisign buiten beschouwing, gezien daarbij de ‘gekaapte’ domeinnamen nog wel registreerbaar waren.

Op de laatste ICANN-meeting is er in een speciale workshop door registrars onderling besproken wat er tegen het fenomeen ‘domain-kiting’ te doen is. Een van de ideeen was om aan het opheffen van een domeinnaam kosten te verbinden. Door PIR, dat het .org-registry beheert, wordt dat al gedaan, waarbij een bedrag van $0.05 in rekening wordt gebracht. Een ander idee is om de ‘bedenktijd’ die nu op 5 dagen staat drastisch te verkorten. Een definitief besluit over welke weg in te slaan is nog niet genomen, daarom is een definitieve oplossing op zijn vroegst medio 2007 te verwachten.

Via: Domain-Recht

Mark, 29 december 2006 12:49 am

Laten ze gewoon een termijn van 1 week (7 dagen) de domeinnamen niet registreerbaar maken. Dit zal al een redelijk aandeel van het totale aantal af laten nemen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.