Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Eerste praktijktesten P4P-protocol positief

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 5 november 2008 08:01 uur

De Internet Engineering Task Force (IETF) heeft tijdens haar 72ste meeting in Dublin besloten om een protocol te ontwikkelen waarmee uitwisseling van data via Peer-to-Peer (P2P) applicaties geoptimaliseerd wordt. Inmiddels hebben de eerste grote prividers dit protocol getest. De resultaten zijn veelbelovend. Voor de eindgebruiker kan de snelheid toenemen met 80% terwijl voor de provider het verkeer dat over exchanges gaat – of duurder: transits – ontzettend afneemt.

Bij het traditionele P2P protocol wordt niet gekeken naar de locatie van de beschikbare content. Zo kan het zijn dat een klant die Bittorrent gebruikt om een nieuwe linux distributie te downloaden data ophaalt aan de andere kant van de wereld, terwijl het in het buurland ook beschikbaar zou zijn. Het P4P protocol moet hierin verbeteringen brengen door onder andere te kijken naar afstand, snelheid en beschikbaarheid binnen het lokale netwerk.

Providers zullen dit omarmen omdat zij de kosten door het relatief dure transitverkeer kunnen terugbrengen. Eindgebruikers halen de data dichter bij huis weg, bij voorkeur binnen hetzelfde netwerk of via de aanwezige exchanges, waardoor de snelheid in een test van Comcast kan toenemen met 80%. Eerder al hield Verizon een soortgelijke test waarbij de snelheden vor eindgebruikers ontzettend opliepen, terwijl de kosten voor dataverkeer voor de provider afnam.

De ontwikkeling van het nieuwe protocol lijkt zowel voor providers als eindgebruikers een win-win situatie op te leveren. Toch kleeft er nog 1 (juridisch) nadeel: Er wordt gebruik gemaakt van een lokale tracker die gehuisvest staat bij de provider. Deze indexeerd de aanwezige data binnen haar eigen netwerk en de data die via ‘goedkope’ netwerken beschikbaar is. Voor providers zou het technisch altijd te achterhalen zijn wie, wat en wanneer een bestand download. Vooralsnog lijkt het echter de enige goede optie tegen afknijpen van dataverkeer, omdat de netneutraliteit wel gewaarborgd is.

Simon, 5 november 2008 6:47 pm

P4P lost maar een klein deel van het P2P probleem op.

Er is een waslijst aan andere problemen met P2P. Haperende streams, grote toename van dataverkeer door parity feeds, overhead communicatie. P2P is onkruid: het woekert en drukt al het andere verkeer weg als je het niet bestrijdt. Wat dat betreft was het idee van Comcast niet zo slecht, ze hadden er alleen niet over moeten liegen.

Ook al kun je met P2P theoretisch rechtstreeks tussen 2 abonnees data uitwisselen, in de praktijk wordt al het verkeer door 1 punt gedistribueerd. Bij DSL kan dat niet anders (ster netwerk) en vaak mag het niet anders (om aan je aftapplicht te voldoen).

En er is geen sprake meer van netneutraliteit als een provider een tracker installeert. Juridisch gezien werkt een provider dan zelfs weer actief mee aan het verspreiden van illegale content.

P2P is een hype...

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.