Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Eerste praktijktesten P4P-protocol positief

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 5 november 2008 08:01 uur

De Internet Engineering Task Force (IETF) heeft tijdens haar 72ste meeting in Dublin besloten om een protocol te ontwikkelen waarmee uitwisseling van data via Peer-to-Peer (P2P) applicaties geoptimaliseerd wordt. Inmiddels hebben de eerste grote prividers dit protocol getest. De resultaten zijn veelbelovend. Voor de eindgebruiker kan de snelheid toenemen met 80% terwijl voor de provider het verkeer dat over exchanges gaat – of duurder: transits – ontzettend afneemt.

Bij het traditionele P2P protocol wordt niet gekeken naar de locatie van de beschikbare content. Zo kan het zijn dat een klant die Bittorrent gebruikt om een nieuwe linux distributie te downloaden data ophaalt aan de andere kant van de wereld, terwijl het in het buurland ook beschikbaar zou zijn. Het P4P protocol moet hierin verbeteringen brengen door onder andere te kijken naar afstand, snelheid en beschikbaarheid binnen het lokale netwerk.

Providers zullen dit omarmen omdat zij de kosten door het relatief dure transitverkeer kunnen terugbrengen. Eindgebruikers halen de data dichter bij huis weg, bij voorkeur binnen hetzelfde netwerk of via de aanwezige exchanges, waardoor de snelheid in een test van Comcast kan toenemen met 80%. Eerder al hield Verizon een soortgelijke test waarbij de snelheden vor eindgebruikers ontzettend opliepen, terwijl de kosten voor dataverkeer voor de provider afnam.

De ontwikkeling van het nieuwe protocol lijkt zowel voor providers als eindgebruikers een win-win situatie op te leveren. Toch kleeft er nog 1 (juridisch) nadeel: Er wordt gebruik gemaakt van een lokale tracker die gehuisvest staat bij de provider. Deze indexeerd de aanwezige data binnen haar eigen netwerk en de data die via ‘goedkope’ netwerken beschikbaar is. Voor providers zou het technisch altijd te achterhalen zijn wie, wat en wanneer een bestand download. Vooralsnog lijkt het echter de enige goede optie tegen afknijpen van dataverkeer, omdat de netneutraliteit wel gewaarborgd is.

ISPam.nl Job board

Simon, 5 november 2008 6:47 pm

P4P lost maar een klein deel van het P2P probleem op.

Er is een waslijst aan andere problemen met P2P. Haperende streams, grote toename van dataverkeer door parity feeds, overhead communicatie. P2P is onkruid: het woekert en drukt al het andere verkeer weg als je het niet bestrijdt. Wat dat betreft was het idee van Comcast niet zo slecht, ze hadden er alleen niet over moeten liegen.

Ook al kun je met P2P theoretisch rechtstreeks tussen 2 abonnees data uitwisselen, in de praktijk wordt al het verkeer door 1 punt gedistribueerd. Bij DSL kan dat niet anders (ster netwerk) en vaak mag het niet anders (om aan je aftapplicht te voldoen).

En er is geen sprake meer van netneutraliteit als een provider een tracker installeert. Juridisch gezien werkt een provider dan zelfs weer actief mee aan het verspreiden van illegale content.

P2P is een hype...

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...